Politik

DF’er kræver EU-toppost - politisk selvmord, siger analytiker

Dansk Folkeparti må overveje, om man vil have en person, der kender alle hemmelighederne, til at forlade partiet, lyder det fra politisk redaktør.

Dansk Folkepartis EU-parlamentariker Anders Vistisen vil være partiets spidskandidat til det næste valg til Europa-Parlamentet. Og i en sådan grad at han er villig til at sige farvel og tak til det parti, som han har været medlem af siden, han var 15 år.

Men med den bastante udmelding i et interview med avisen Danmark har han ifølge avisens politiske redaktør, Thomas Funding, begået politisk selvmord.

Han kender partiet ud og ind. Alle hemmelighederne. Alle detaljerne i, hvem der har været involveret i Meld og Feld

Thomas Funding

Det skyldes, at ingen partiformand, ifølge Thomas Funding, har lyst til at sætte en standard, hvor man kan true sig til topposter:

- Så spørgsmålet er, om Anders Vistisen nu reelt har skabt en situation, hvor Dansk Folkeparti ikke kan gøre meget andet end at sige "nixen bixen, sådan spiller klaveret ikke", siger Thomas Funding til TV 2.

Ikke det mest oplagte valg til posten

Ifølge Anders Vistisen meddelte den tidligere formand for Dansk Folkepartis Ungdom for et år siden partiets ledelse, at han gerne ville stille op til posten som spidskandidat til valget, og nu ser hans tålmodighed altså ud til at være brugt.

- Jeg er partimand og holdspiller, så jeg kommer ikke til at smække med døren og melde mig ud i vrede, men jeg kommer til at konkludere stille og roligt, at jeg skal bruge min hverdag på noget andet end politik, siger han i interviewet med avisen Danmark.

Men ifølge Thomas Funding er der en grund til, at partiets ledelse nu i et år har holdt ham hen.

- Og det er nok ikke fordi, han er førstevalg til det job eller det mest oplagte valg til den post, siger Thomas Funding.

- Han kender partiet ud og ind

På trods af at formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, ifølge Thomas Funding ikke vil give indtryk af, at man med trusler om at stoppe i politik kan få sin vilje trumfet igennem, så vil Anders Visitisens exit fra politik være et tab for Dansk Folkeparti.

Kritik fra EU

Morten Messerschmidts fonde Meld og Feld har søgt penge til oplysningskampagner, der ikke må bruges til kampagner ved valg.

Det mener EU dog er sket i en annoncekampagne og i flere videoer på sociale medier.

Desuden har en tidligere medarbejder fået et gyldent håndtryk på 1,2 millioner kroner.

- Det er nok noget, man ville overleve. Men der må også være en eller anden form for bekymring for at have Anders Vistisen rendende i fri dressur med al den viden, han har. Han kender partiet ud og ind. Alle hemmelighederne. Alle detaljerne i, hvem der har været involveret i Meld og Feld. Det bør kalde til lidt eftertanke, siger Thomas Funding.

Anders Visitisen blev ifølge egne udtalelser af partiet sat til at gennemgå partiets brug af EU-midlerne Meld og Feld, da mistanken om muligt misbrug fra Morten Messerschmidts side kom frem i 2016.

EU's antisvindel-enhed er stadig i gang med efterforskningen, og ingen ved, hvornår de er færdige. Heller ikke Anders Vistisen - men han har ingen forventninger om, at det sker inden EU-valget. Og meldingen fra partitoppen er, at de ønsker en afklaring, inden de vil stille en spidskandidat op, der er omfattet af undersøgelsen.