Politik

Esben Lunde fik nyt job, mens han var minister - og han blev ikke fyret, siger han

Den tidligere miljø- og fødevareminister har fået job i amerikansk tænketank og forlader Folketinget før tid.

Esben Lunde Larsen (V) kunne onsdag offentliggøre, at han forlader Folketinget til fordel et job i den globale tænketank World Ressources Institute i Washington D.C.

Men i et interview med TV 2 fortæller han nu, at han allerede søgte væk fra politik, mens han sad på posten som landbrugs- og fødevareminister.

- Jeg er gået efter det her job, fordi det er fantastisk spændende, og fordi jeg har haft et ønske om at skulle noget andet end politik, siger han.

- Det har været på plads i lang tid, og det er selvfølgelig også årsagen til, at jeg har takket nej til politik nu og er trådt ud ad regeringen.

Forhandlet på plads i foråret

Drøftelserne med hans nye arbejdsgiver fandt sted i foråret, forklarer Esben Lunde Larsen.

- Det er jo på den måde, den slags job typisk kommer i stand. Jeg er fantastisk glad for at få et skræddersyet job, der passer perfekt til mig.

- Det er et job, hvor jeg skal udvikle bæredygtige løsninger inden for fødevarer, vand og skov og bekæmpe madspild - meget af det, jeg har gjort som minister, bare i en ny, global sammenhæng, siger han.

Der er jo en masse mennesker i din kreds, som har stemt på dig. Tror du ikke, det skuffer dem, at du nu forlader politik før tid?

- Jeg tror, at de virkelig føler, at de har fået fuld valuta for deres stemmer gennem de år, jeg har repræsenteret dem. Jeg har fået utallige henvendelser de seneste uger fra folk, som synes, jeg har leveret, og jeg synes, det er godt at stoppe på toppen, fremfor at folk bliver trætte af en. 

Hjemsøgt af sag om kvotekonger

Esben Lunde Larsen var først som uddannelses- og forskningsminister og siden miljø- og fødevareminister indblandet i flere kontroversielle sager. Blandt andet en om koncentrationen af fiskekvoter, hvor han blev beskyldt for at holde hånden over de såkaldte 'kvotekonger' og til sidst måtte undskylde over for Folketinget.

Sagen var så belastende, at Esben Lunde Larsen fik frataget fiskeriet fra sit ressortområde, og flere kommentatorer spekulerede derfor i, om der i højere grad var tale om en fyring end en frivillig fratrædelse, da Lunde den 1. maj gik af som minister.

At det er sådan, tingene hænger sammen, afviser hovedpersonen dog selv fuldstændig:

- Jeg har aldrig gået op i alle de spekulationer som menigmand og politiske journalister gør sig. Jeg ved, hvad der er sandheden i det.

- Jeg bad selv statsministeren om at fjerne det (fiskeriet, red.), for jeg kunne se, at jeg ikke kunne komme i mål med de løsninger, der skulle til. Så fiskeriet fortjente at komme over til en anden minister, der kunne skabe ro på området, siger Esben Lunde Larsen.

Træder ud af Folketinget

Hvor stor en rolle spillede kvotesagen for, at du begyndte at lede efter en ny karriere uden for politik?

- Det spiller ingen rolle, men der er ingen tvivl om, at jeg gerne ville have været forløbet foruden. Jeg har bestemt for mange år siden, at jeg ikke skulle være i politik i hele mit aktive arbejdsliv, og derfor har det været en del af mine overvejelser, at jeg skulle noget andet, siger han.

Esben Lunde Larsen flytter til Washington til oktober, og vil derfor ikke være en del af Venstre folketingsgruppe, når Folketinget vender tilbage fra sommerferie.