BLOG: Et år efter tiggerloven - hvorfor overnatter udenlandske hjemløse stadig på gaden?

BLOG: Det er helt tydeligt i gadebilledet, at tiggerloven ikke har virket. De hjemløse har bestemt ikke fået det bedre af truslen om bøder og fængsel.

Sidste år forsøgte et flertal af Folketingets partier at komme hjemløshed til livs ved at kriminalisere tiggeri. Målet var særligt at ramme udenlandske hjemløse.

Romaer, udlændinge og hjemløse fik skylden for stort set hele verdens problemer og blev kaldt kriminelle, fordi de samler pant eller tigger om lidt mønter til mad. Man fik nærmest indtrykket af, at det danske samfund var ved at krakelere.

Den her sommer lever der stadig mennesker i dyb fattigdom på de danske gader, som overnatter i de danske parker. Problemerne er der stadig.

Til gengæld har tiggerloven ført til en kriminalisering af både danske og udenlandske mennesker, som beder om en femmer til en kop kaffe. Nu skal de også bekymre sig om politiet, hvis de ikke har penge til mad.

Problemerne er ikke forsvundet, men reelt blevet større og det skal der gøres noget ved. Det er tåkrummende, at politikerne på Christiansborg bare er gået på ferie uden at skænke det en tanke.

Opret et transitcenter

Udenlandske hjemløses tilstedeværelse kan skabe utryghed hos naboer og også spændinger med danske hjemløse. Skrald eller manglende adgang til toiletter kan også være et problem i bybilledet. Det er reelt nok.

Men at være hjemløs er ikke det samme som at være kriminel. Og vi kommer ikke problemerne til livs ved at behandle mennesker i dyb fattigdom sådan. Det er jo tydeligt nu – et år efter tiggerloven. Det er på tide, at der oprettes overnatningsmuligheder og hjælp til hjemrejse i et transitcenter for udenlandske hjemløse. Der er brug for reel handling.

Et rådgivnings- og transitcenter skal sikre, at så få som overhovedet muligt er nødsaget til at overnatte på gader, i parker eller i baggårde. Det vil mildne problemer for beboerne i de store byer og mindske spændinger og utryghed.

Men samtidig kan et transitcenter også yde rådgivning og hjælp til at forstå det danske arbejdsmarked, så færre ender på gaden, og centrene kan hjælpe med rejsen tilbage til hjemlandet, når der er brug for det. De fleste udenlandske hjemløse vil jo bare gerne have et helt almindeligt job. Rigtig mange vil også gerne hjem igen, men har ikke mulighederne eller ressourcerne til det. Det skal det danske samfund da hjælpe dem med i stedet for at fastholde dem i hjemløshed.

I dag er det Kirkens Korshær og andre godgørende organisationer, der hjælper nogle af de mennesker, som har det allerværst. De fortæller om en gruppe mennesker, der for langt de flestes vedkommende blot har en drøm om et ærligt arbejde og et godt liv. Som alle andre. Men de kan ikke hjælpe alle.

Det officielle Danmark og særligt politikerne nægter at lytte. Det betyder, at den måde, vi behandler udenlandske hjemløse på i dag, er decideret uværdig, men heller ikke effektiv til at løse de problemer, der er. Det er pinligt for politikerne og sørgeligt for de hjemløse og vores samfund.