Politik

Alle kommuner skal have et tilbud til angstramte børn, lyder et forslag fra flere partier

TV 2 har dokumenteret, at hver fjerde kommune ikke har noget tilbud til børn og unge med angst. Det skal ændres, siger flere partier på Christiansborg

Socialdemokratiet foreslår nu, at alle kommuner skal have et behandlingstilbud til børn og unge med angst.

Det sker efter TV 2 har afdækket, at hver fjerde kommune ikke har noget tilbud til disse børn og unge.

- Der er ikke noget system, der tager mod. Der er ikke nogen retningslinjer. Man er overladt til sig selv på en måde, som vi simpelthen ikke er vant til i vores velfærdssamfund, siger Socialdemokratiets sundhedsordfører Pernille Rosenkrantz-Theil.

Forslaget bakkes op af SF.

- Alle kommuner bør have et beredskab, så der er et tilbud om et behandlingstilbud med fagpersonale til rådighed for disse meget sårbare børn og unge. Og det skal være et tilbud uden den lange ventetider, som vi nogle gange hører om. En ventetid på måske et halvt år kan jo gøre hele forskellen på, om hjælpen til barnet lykkes eller ej, siger SF’s sundhedsordfører Kirsten Normann Andersen.

Socialdemokratiet ønsker faste retningslinjer for angstbehandlingen af børn og unge i kommunerne, så familierne er sikret økonomisk tilskud til psykologhjælp.

- Man skal bevæge sig i retning af at have samme type retningslinjer, når det drejer sig om angst, stress og depression, som man har, når det drejer sig om et brækket ben eller influenza, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

'Kommunerne kender borgerne'

Børne- og Socialminister Mai Mercado (kons.)  er uenig. Hun ønsker ikke, at der fra centralt, statsligt hold skal laves regler for, hvilke tilbud den enkelte kommune skal have.

- Det er i høj grad kommunerne, som sidder med de rette forudsætninger. Det er dem, der kender borgerne. Det gør vi ikke inde fra ministeriet, siger Mai Mercado.

Pernille Rosenkrantz-Theil fra Socialdemokratiet mener dog godt, at man kan lave nogle centralt bestemte minimumskrav til tilbuddet, uden at gå den kommunale selvbestemmelse for nær:

- Jeg synes godt man kan lægge sig et sted i midten, hvor man både får givet frihed til kommunerne til selvfølgelig at indrette sig efter de særkender der er i det område, man bor i, men samtidig også sørge for, at der er et bundniveau for, hvordan man gør tingene, siger hun.

Plan om forebyggelse

Regeringen fremlægger til efteråret en psykiatriplan, der ifølge børne- og socialministeren netop vil beskæftige sig med spørgsmålet. I planen vil der blive lagt særligt vægt på forebyggelse og en tidlig indsats overfor psykiske problemer som angst.

- Forebyggelsen handler jo lige præcis om de børn og unge, som er psykisk sårbare. Om at få grebet dem, inden det bliver så alvorligt, at det udvikler sig til en decideret psykisk sygdom, siger Mai Mercado.

Oppositionen har nu kaldt hende i samråd om kommunernes tilbud til angstramte børn og unge.