Politik

DF er klar til brud med blokpolitik: - Det har været for fastlåst

Dansk Folkepartis Søren Espersen forudser, at der kan blive behov for flere dronningerunder, inden en regering er på plads efter næste valg.

Der var engang, hvor dansk politik var simpel. Det var dengang i nullerne, hvor der var en rød blok og en blå blok. Den ene pegede på Socialdemokratiets formand som statsminister, mens den anden pegede på Venstres.

Mellem folketingsvalgene var der ro i disse blokke – så meget ro, der nu kan være på en politisk scene. Den regerende blok - for det meste den blå - forhandlende med sine, mens oppositionen stod uden for forhandlingslokalerne og kiggede frustreret ind.

Det var i denne tid og under denne norm, at en magtfaktor i dansk politik blev skabt.

Dansk Folkeparti gik ind i det nye årtusinde stemplet som partiet, der aldrig ville blive stuerent, men udnyttede blokpolitikken til at komme på niveau med og få anseelse som de gamle magtpartier.

Alligevel er partiet nu klar til at bryde med de gamle strukturer på Christiansborg. Ja, faktisk glæder DF’erne sig til, at det sker. Det fortæller næstformand og mangeårigt medlem af Dansk Folkepartis ledelse Søren Espersen i et sommerinterview med TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Indimellem har det været for meget at have de der fuldstændig fastlåste blokke, hvor man bare skulle sidde og vente på, hvordan valgresultatet blev på Grønland og Færøerne, siger han.

Peger på Løkke

Dansk Folkeparti peger stadig på Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som statsminister. Større opbrud jagter de ikke, for historien viser, "at vi kan lave forretninger sammen", som Søren Espersen siger.

Mentalt skal vi væk fra, at der er noget, der hedder rød og blå blok

Søren Espersen (DF)

Men i stedet for et samarbejde med de øvrige partier i den traditionelle blå blok, ønsker Dansk Folkeparti nu et samarbejde over midten med Socialdemokratiet, og de ser muligheder i de mange brud mellem gamle allierede, som særligt er sket i den traditionelle røde blok de seneste uger.

- Mentalt skal vi væk fra, at der er noget, der hedder rød og blå blok. Det fordampede først med Socialdemokratiets brud med de Radikale og senest med Uffe Elbæk. Der findes ikke en rød og blå blok mere, siger Søren Espersen

- Det er en ny spændende situation, som også gør, at ekstremerne, ultraliberalisterne og de blodrøde, ikke længere får lov at sætte nogen dagsordener. Det er det, jeg håber og forventer i forhold til det næste valg. Og der er det altså, at de tre store partier må se at finde ud af det.

Vil bytte rolle med S

I den bedste af alle Dansk Folkepartis verdener danner de regering med Venstre, mens Socialdemokraterne kan få lov at indtage den rolle som flot kompenseret støtteparti, som Dansk Folkeparti selv havde i nullerne.

Spørgsmålet er, om Venstre og Socialdemokratiet er med på den idé.

Umiddelbart har Venstre sagt, at partiet går til valg på en fortsættelse af det nuværende samarbejde med De Konservative og Liberal Alliance, mens Socialdemokraterne udelukkende satser på at danne regering alene og altså ikke i udgangspunktet ser sig selv som støtteparti.

Alligevel er Søren Espersen sikker på, at S-formand Mette Frederiksen nok skal se fornuften i at støtte en Venstre-ledet regering med Dansk Folkeparti som regeringspartner:

- Dels fordi hun vil, men også fordi hun er nødt til det, for hendes bagland (de andre partier i rød blok, red.) er jo om muligt endnu mere underlige end det, vi oplever, siger han.

- Som det ser ud i øjeblikket, kan hun ikke noget med Uffe Elbæks specielle meldinger om statsministerposten og alt det, der foregår i Alternativet, Enhedslisten og Det Radikale Venstre ikke at forglemme, for hvor er de nu? Hvor hører de til?

Nødvendigt med flere dronningerunder

Men Søren Espersen, hvad nu, hvis valgets tale bliver, at Mette Frederiksen vinder, altså at flest mandater peger på hende, skifter Dansk Folkeparti så side?

- Undskyld, men der kan jeg ikke svare andet, end at vi peger på Lars Løkke Rasmussen, siger Søren Espersen, men tilføjer samtidig, at det kan blive nødvendigt med flere dronningerunder for at få en regering på plads.

- I den situation er det jo en åben landevej, som man har til at finde en løsning. Men det er ikke givet, at en regering bliver dannet lynhurtigt.

Det er kun givet, at det er i første dronningerunde, at I peger på Lars Løkke Rasmussen?

- Man kan ikke vide, hvordan tingene udvikler sig, siger Søren Espersen.

Åbner døren for Frederiksen

Selvom Søren Espersen ikke siger det direkte, mener TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup-Larsen, at den åbne landevej sender et klart signal.

- Han åbner for den mulighed, at det kan ende med, at Mette Frederiksen bliver statsminister med DF's om ikke opbakning så accept af, at de ikke vil vælte hende, hvis hun præsenterer sig for Dronningen på Amalienborg, siger analytikeren.

Det vil stadig være Lars Løkke Rasmussen, der får chancen for at danne en regering i første runde, men der ligger også et andet budskab i Søren Espersen udmelding, mener Peter Lautrup-Larsen.

- Han gør på sin egen måde opmærksom på, hvem det er, der bestemmer i dansk politik – det er sådan set mit parti, det er sådan set Dansk Folkeparti. Sådan ser jeg i virkeligheden den melding her.