Politik

BLOG: Vil du være sikker på at miste overblikket, så kender jeg den helt rigtige kur

BLOG: Den danske lovgivning kan tage pusten fra selv den mest garvede sagsbehandler.

Ligesom mange andre kender jeg følelsen af at miste overblikket. Det sker blandt andet, når jeg åbner min computer en mandag morgen og kan se et trecifret antal ulæste mails. Eller når børnene skal afleveres om morgenen, og jeg skal huske alt fra madpakke, solcreme, skiftetøj og udfyldelse af samtykkeerklæringer til daginstitutionen.

Det er dog i småtingsafdelingen i forhold til, hvis man tager et kig på den danske lovgivning. For hvis du ultimativt ønsker at miste overblikket og aldrig nogensinde få det igen, så skal du blot dykke ned i den eskalerende danske lovgivning.

CEPOS har for nylig lavet en opgørelse over antallet af nye love og regler i Danmark. Og lad os bare kalde en spade for en spade: Det er gisnende læsning for selv den mest kølige og pertentlige sagsbehandler.

Den danske lovgivning er tredoblet på under 30 år – i dag består den af 22,7 millioner ord. Det svarer til en vækst på knap fire procent om året siden 1989.

Hvis det så bare havde været den danske økonomi, der havde haft de vækstrater! Men så god er verden ikke.

Det overordnede problem med overreguleringen er, at den koster samfundet dyrt. CEPOS refererer således til et amerikansk studie, der viser, at USA ville have været 25 procent rigere, hvis man ikke havde øget mængden af lovgivning fra niveauet i 1980.

Kompleks lovgivning er med at suge energien ud af de offentligt ansatte, som skal administrere den til daglig. Det gør livet surt for den enkelte medarbejder, men det smitter også af på den service, borgerne får.

Lad mig give dig et eksempel fra beskæftigelsesområdet, som jeg er ordfører for.

I kontanthjælpssystemet er der eksempelvis hele 74 satser for, hvor meget man bliver trukket i kontanthjælpen, hvis man reelt set ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet. Det var 74 satser!

Regeringen har foreslået en regelforenkling, så der fremover kun bliver fire satser. Det håber vi at få politisk opbakning til.

Det kræver dog en mere grundlæggende kulturændring hos politikerne, hvis vi får alvor skal gøre op med dette uvæsen.

For skal vi finde en årsag til den stigende mængde lovgivning, så må vi politikere gribe i egen barm.

Der er nemlig gået sport i at foreslå nye love og regler hver gang, man vil fremstå handlekraftig. Når der er lavet fejl et sted i samfundet, får vi ofte stukket en mikrofon i hovedet med spørgsmålet: ”Hvad vil du så gøre ved det? ”. Og her er det så uendeligt fristende at sige, der skal strammes op med nye love og regler.

Men svaret er ikke altid nye regler og love. Svaret er ofte færre regler, mere gennemsigtighed og bedre lokal ledelse.

I Liberal Alliance er en af vores mærkesager en bedre og mere effektiv offentlig sektor, hvor vi giver tilliden tilbage til de offentligt ansatte. Bureaukratiet skal bekæmpes! Det er der tydeligvis mere behov for end nogensinde.