Politik

Løkke svarer igen efter kritik fra Trump: - Vi kan godt være vores bidrag bekendt

Den danske statsminister er ikke overrasket over kritikken fra Donald Trump. Se præsidentens brev nederst i artiklen.

Norges statsminister, Erna Solberg, har fået ét. Canadas premierminister, Justin Trudeau, har fået ét. Og det har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) også.

Et brev fra USA's præsident, Donald Trump, hvori verdens mest magtfulde mand retter en hård kritik af sine allierede i Nato-samarbejdet. For en lang række lande, heriblandt Danmark, bruger langt færre penge på forsvaret end de to procent af bruttonationalproduktet (BNP), som ellers er den aftalte målsætning i Nato-alliancen.

Danmark tager til NATO-topmøde i næste uge med ryggen rank

Lars Løkke Rasmussen (V), statsminister

- Vi anerkender, at Danmark er i gang med at øge forsvarsudgifterne. Men der er stadig ingen forklaring på, hvorfor USA fortsat skal bruge flere ressourcer på Europas forsvar, når kontinentes økonomier, heriblandt Danmarks, har det godt. Der er en stigende frustration over, at nogle allierede ikke har leveret, hvad de har lovet, skriver Trump blandt andet i brevet til Lars Løkke Rasmussen, som TV 2 har fået aktindsigt i.

- Det vil blive sværere og sværere at retfærdiggøre overfor amerikanske borgere, hvorfor nogle lande igen og igen undlader at leve op til vores fælles aftalte mål, fortsætter præsidenten.

Løkke: Danmark har ryggen rank

I dag bruger Danmark i omegnen af 1,2 procent af vores BNP på forsvaret. Med det nyligt indgåede forsvarsforlig vil det tal stige til cirka 1,3 procent de kommende år – hvilket altså stadig er langt fra den Nato-målsætning, som Danmark selv har været med til at forpligte alliancens medlemmer på at leve op til.

I en skriftlig udtalelse til TV 2 afviser Lars Løkke Rasmussen kritikken fra den amerikanske præsident.

- Jeg blev ikke overrasket over brevet fra Trump. Brevet har et ensidigt fokus på militærudgifter i procent af BNP. Danmark tager et stort ansvar i forhold til det internationale generelt og i forhold til NATO i særdeleshed. Målt i militærudgifter per indbygger indtager Danmark en 5. plads, lyder det fra statsministeren, som fortsætter:

- Med det nye forsvarsforlig investerer vi 20 procent mere i militæret og øger rammen til internationale operationer med 50 procent. Vi kan godt være vores bidrag til den fælles sikkerhed bekendt, og Danmark tager til Nato-topmøde i næste uge med ryggen rank.

Her er Trumps brev til Løkke: