Jarlov siger stop for at flytte flere arbejdspladser ud af København

Den nye erhvervsminister vil værne om hovedstaden, men både Dansk Folkeparti og Venstre ser potentiale i flere udflytninger.

Det skal være slut med at flytte statslige arbejdspladser ud af hovedstadsområdet.

Sådan lyder det fra den nye erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der for lidt over en uge siden trådte ind i regeringen, som ellers har haft udflytningerne som en af dens mærkesager.

- Jeg kan ikke se potentialet for yderligere store udflytninger, siger Rasmus Jarlov til finans.dk.

Udflytning af tusindvis af job

Regeringen har ad flere gange taget initiativ til at udflytte statslige arbejdspladser for at få ”et Danmark i bedre balance,” som den selv formulerer det.

Det er nedværdigende at sige, at man kun kan finde kompetencer til de statslige arbejdspladser i København

René Christensen, Dansk Folkeparti

Første runde kom i 2015, hvor regeringen kort tid efter sin tiltrædelse besluttede, at 3900 statslige arbejdspladser skulle rykkes til provinsen.

Udflytning af statslige arbejdspladser i 2015

I januar 2018 kom anden udflytningsrunde, som lægger op til at flytte omring 1800 statslige arbejdspladser samt at etablere mellem 500 og 1000 nye uddannelsespladser i 10 byer rundt om i landet.

Udflytning af statslige arbejdspladser i 2018
Større udflytning af arbejdspladser (0)
Nye uddannelsesstationer (0)

Vil forhindre videnstab

Udflytningerne har blandt andet fået kritik af økonomer for ikke at være en god forretning for samfundsøkonomien, ligesom det er blevet problematiseret, at arbejdspladserne mister stor viden, fordi mange medarbejdere ikke flytter med.

En evaluering fra Finansministeriet af første udflytningsrunde viste sidste år, at under hver fjerde medarbejder flytter med, men regeringen har tidligere fremhævet, at de mange opsigelser giver jobmuligheder for folk uden for hovedstadsområdet.

I interviewet med finans.dk siger Rasmus Jarlov imidlertid, at det skal være ”fagligt forsvarligt” at flytte arbejdspladserne.

Han vil ikke kommentere konkrete eksempler, men flytningen af de økonomiske vismænds sekretariat fra København til Horsens er for nyligt blevet brugt som eksempel på en udflytning, der er fagligt uforsvarlig. Blandt andet fordi vismændene er afhængige af økonomer med erfaring fra Finansministeriet og Nationalbanken.

Det er rigtig vigtigt, at hovedstaden trives, og at alt ikke flytter ud

Rasmus Jarlov

DF: En mærkelig melding

Hos Dansk Folkeparti giver finansordfører René Christensen imidlertid ikke meget for den faglige bekymring.

- Jeg synes, det er en mærkelig udmelding, erhvervsministeren kommer med her, siger René Christensen til TV 2.

- En af hans begrundelser er, at der ikke er kompetencer derude. Jeg synes, det er nedværdigende at sige, at man kun kan finde kompetencer til de statslige arbejdspladser i København og ikke ude i landet. Selvfølgelig kan man det, og det er der også bevis for, tilføjer han.

Hos Landdistrikternes Fællesråd er formand Steffen Damsgaard skuffet over Rasmus Jarlovs melding.

- Man kan flytte statslige arbejdspladser til nogle områder, hvor de giver god sammenhæng med lokalområdet. Og der er også et økonomisk potentiale i, at man får nogle lavere omkostninger efter en indkøringsperiode, siger han.

Vigtigt med en stærk hovedstad

Et af Rasmus Jarlovs andre argumenter for et stop for store udflytninger er hensynet til hovedstadsomrĂĄdet.

Han lægger sig dermed op ad Venstres folketingsmedlemmer Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen, der i forbindelse med diskussionerne om netop udflytning har argumenteret for, at det ogsĂĄ er vigtigt med en stærk hovedstad.

- Det er rigtig vigtigt, at hovedstaden trives, og at alt ikke flytter ud, siger Rasmus Jarlov, der ligesom de to Venstre-folk selv er valgt i hovedstadsomrĂĄdet.

Dansk Folkeparti mener, at der bør flyttes dobbelt så mange arbejdspladser som planlagt, men det handler ifølge René Christensen ikke om at straffe København.

- Staten er jo en stor maskine, og en del af de arbejdspladser giver ogsĂĄ et vækstpotentiale. Det her handler ikke om at tage noget fra København, det handler om at give noget til nogle andre, siger RenĂ© Christensen.

Uenighed i regeringen

Liberal Alliances politiske ordfører, Christina Egelund, sagde i april til DR, at hendes parti ikke ser behov for yderligere udflytninger. Men i regeringens tredje parti, Venstre, mener ordfører for landdistrikter, Thomas Danielsen, at der er potentiale for yderligere udflytninger.

- Vi er ikke færdige med dem, vi er i gang med. Det lader vi lige lande. Og så er det klart, at der stadigvæk er en stor skævvridning i forhold til, hvor de statslige arbejdspladser er placeret, siger Thomas Danielsen til Ritzau.

Socialdemokratiet undrer sig over erhvervsministerens udmelding.

- Det er et underligt signal at sende til danskerne, at man nu åbenbart mener, at der er fuld balance i Danmark mellem provins og hovedstad, siger finansordfører Benny Engelbrecht til Ritzau.