Politik

Venstre-borgmester vil i regering med S - vender ryggen til DF

Lars Krarup mener, at Venstre og Socialdemokratiet har meget tilfælles i dansk politik og ønsker et langt tættere samarbejde.

Venstres borgmester i Herning, Lars Krarup, mener, at hans parti bør gå efter at danne regering med Socialdemokratiet.

Sådan lyder den skarpe opfordring fra Lars Krarup til det politiske bagland i Venstre i et sommerinterview med TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe.

- Jeg er meget klar fortaler for, at man kigger tilbage til 1978, så Venstre og Socialdemokratiet som de to store traditionelle regeringsbærende partier begynder at finde sammen igen i dansk politik, siger Lars Krarup og fortsætter:

- Jeg appellerer til, at vi på et eller andet tidspunkt tager en snak, om tiden ikke er inde til, at Venstre og Socialdemokratiet skal gå i regering sammen.

- En opsigtsvækkende udmelding

Politisk analytiker Noa Redington er overrasket over ordlyden fra Lars Krarup.

- Det er en meget opsigtsvækkende udmelding, siger Noa Redington til TV 2.

Han fremhæver, det er velkendt, at Lars Krarup tidligere har lagt afstand til støttepartiet Dansk Folkeparti, men siger samtidig:

- Der er forskel på at være uenig og så komme med en opfordring til, at man skal gå i regering med Socialdemokratiet - oven i købet når det betyder, at det ikke nødvendigvis er en Venstre-politiker, der skal være statsminister. Det er markant, siger Noa Redington.

Politisk analytiker mener, at Lars Krarups tilnærmelser til S er markante. Video: Henrik Schultz

Han mener, at Venstre som parti er enormt frustreret over at være sat i en skruetvinge, hvor man konstant skal tage imod ydmygelser fra støttepartiet Dansk Folkeparti samtidig med, at DF åbenlyst flirter med at lave aftaler med Socialdemokratiet på den anden side af et Folketingsvalg.

- Kristian Thulesen Dahl har indført politisk bigami, hvor han satser både på Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S). Det er utroligt frustrerende for Venstre, fortæller Noa Redington.

Hvis der er en tendens lige nu mellem regeringen og støttepartiet, så er det, at der bliver længere og længere mellem den gode tango

Lars Krarup (V), Hernings borgmester

Finansordfører: - En vigtig kommunal stemme

Opfordringen fra Herning-borgmester Lars Krarup om øget samarbejde med Socialdemokratiet falder i god jord hos Venstres finansordfører, Jacob Jensen.

Han bakker partifællen op og siger til TV 2:

- Jeg synes, det er en god og saglig analyse, som Lars Krarup kommer med. Han er en vigtig stemme fra vores kommunale bagland, og derfor skal vi også lytte til, hvad der bliver sagt, siger Jacob Jensen og tilføjer:

- Jeg ser gerne, at vi får et bredt og stabilt samarbejde i dansk politik, og der må Venstre og Socialdemokratiet gerne kunne finde sammen. Om det bliver i regeringen eller ej, det er der andre, der må afgøre, men jeg har intet imod at arbejde sammen med Socialdemokratiet, for jeg kan sagtens se et godt og stabilt samarbejde der.

S afviser udstrakt hånd fra Venstre

Benny Engelbrecht, der er konstitueret politisk ordfører for Socialdemokratiet, siger til TV 2, at han umiddelbart er glad for Lars Krarups frieri til partiet.

- Det er positivt med disse signaler, siger han.

Men samtidig slår Benny Engelbrecht fast, at der er rigtig store forskelle mellem den politik, som den nuværende regering med Venstre som statsministerparti fører, og den kurs som Socialdemokratiet vil sætte - specielt inden for den økonomiske politik. Her er det blandt andet en markant højere pensionsalder og lavere topskat, som falder S-ordføreren for brystet.

- Derfor har jeg meget svært ved at se, at et regeringssamarbejde mellem Socialdemokratiet og Venstre skal kunne lade sig gøre, siger Benny Engelbrecht.

Forskellene i partiernes økonomiske politik er for store, mener Benny Engelbrecht Video: Henrik Schultz

Den politiske ordfører fortæller, at Socialdemokratiet klart har meldt ud, at partiet går efter at danne en socialdemokratisk mindretalsregering, såfremt flertallet skulle skifte ved næste Folketingsvalg.

- Det bedste vil være, at vi sætter blokpolitikken til side. Socialdemokratiet ønsker et bredt samarbejde, og vi afviser ikke at samarbejde med nogen partier i Folketinget på forhånd, slår Engelbrecht fast.

DF er en udfordring

Lars Krarup mener, at Venstre har en udfordring med det nuværende samarbejde med Dansk Folkeparti og opfordrer til, at man mindsker samarbejdet med det nuværende støtteparti, fordi de to partier bevæger sig i hver deres retning. 

- Hvis der er en tendens lige nu mellem regeringen og støttepartiet, så er det, at der bliver længere og længere mellem den gode tango. Det afføder, at vi fra Venstre på et tidspunkt bliver nødt til at spørge Dansk Folkeparti, om partiet mener det alvorligt med at indgå i regering, ellers bliver vi nødt til at kigge os om efter, hvad vi så kan gøre, siger Lars Krarup.

Venstre-borgmesteren mener, at Venstre og Socialdemokratiet har rigtigt meget tilfælles i politik og kommer med et par konkrete eksempler.

Blandt andet inden for den økonomiske politik. For som Lars Krarup påpeger, så skrev den seneste socialdemokratisk ledede regering ind i sit regeringsgrundlag, at det var borgerlig økonomisk politik, der skulle videreføres.

Også på flygtninge- og indvandringspolitikken mener Lars Krarup, at partierne har nærmet sig hinanden, og endelig er begge partier båret af at være decentralt forankret og stærkt repræsenteret i kommunalbestyrelserne.

- Så der er rigtig meget, vi kan blive enige om, slår Lars Krarup fast.

V og S skal tage fælles ansvar

Han ønsker at undgå at være afhængig kun af Dansk Folkeparti som støtteparti til regeringen og siger:

- Socialdemokratiet og Venstre har begge en meget klar historie for at tage ansvar. Det appellerer jeg til, at man fandt ud af at gøre sammen. Det vil være naturligt, at man inden for et, to eller tre valg lavede en regering, hvor Venstre og Socialdemokratiet ikke kun gik op i, hvem der skal være statsminister, men i stedet kiggede indhold og ansvar for dansk politik.

Lars Krarup mener nødvendigvis ikke, at det skal være en Venstre-politiker, der skal sidde for bordenden som statsminister for en mulig regering mellem de to partier.

Han mener, at det først og fremmest må være op til vælgerne.

- Det kunne være den, der fik den største opbakning hos befolkningen. Det ville være naturligt, når man kigger med reference til andre demokratiske lag som kommunerne, hvor det nærmest altid er det parti, der får den største opbakning fra vælgerne, der også sidder med borgmesterposten, siger Lars Krarup.