Politik

Nyt medieforlig sender sport ud på det frie marked, men det får ikke umiddelbart konsekvenser, siger sportschef

TV 2 har sikret sig rettigheder til Tour de France og VM i fodbold for de kommende fem år og kommer næppe til at savne den såkaldte sportsliste.

Det kunne ligne begyndelsen til enden: At det snart er slut med at se VM i fodbold, Olympiske Lege eller VM- og EM-slutrunder i håndbold med dansk deltagelse.

Men inden det bliver til nedsmeltning i sommervarmen, er der grund til at slå koldt vand i blodet.

For selv om det nye medieforlig har resulteret i en afskaffelse af den såkaldte sportsliste, der hidtil har sikret de store landsdækkende tv-kanaler TV 2 og DR muligheden for at byde ind på rettigheder, er det ikke ensbetydende med, at man på længere sigt er sat uden for det kommercielle spil.

Liste med mere symbolsk end praktisk betydning

Ifølge Frederik Lauesen, der er sportschef på TV 2, har der været fine intentioner bag sportslisten. Men reelt har den bare haft mere symbolsk end praktisk betydning for tv-seernes valg på de øverste hyldemeter fra sportens verden.

- Sportslisten har altid været en god og sympatisk idé. På den anden side må vi også erkende, at vi ikke rigtigt har brugt listen til noget i de år, den har eksisteret. På den baggrund kommer vi næppe til at savne den, siger Lauesen.

Hidtil har det været sådan, at en kommerciel tv-station ikke har kunnet undslå sig for at videresælge transmissionsrettigheder til enten TV 2 eller DR. Men det har skullet ske på markedsbetingelser, så i realiteten vil de landsdækkende kanaler også fremover skulle byde ind på tv-rettigheder på et åbent og konkurrencepræget marked.

Danskerne skal måske til lommerne

Hverken TV 2 eller DR er som sådan forpligtede til at vise de store sportsbegivenheder. Så hvis markedsbetingelserne overstiger viljen eller muligheden for at betale for de landsdækkende kanaler, må også forbrugerne ud på det fri marked.

- Der er ingen tvivl om, at prisudviklingen på rettigheder har været voldsomme de senere år. Men vi konkurrerer også i både en europæisk og global medievirksomhed, erkender Lauesen, som godt kan se de sportsbegejstrede danskere tilkøbe sig mulighed for at kunne se de store sportsbegivenheder, "fordi det koster sådan cirka, hvad tre aviser løber op i".

Kulturminister Mette Bock (LA) brugte da også sportslistens på mange måder svigtende eksistensberettigelse som et argument for at fjerne den helt i det nye medieforlig.

Foreløbig vil det ikke kunne spores på TV 2s sendeflade.

 - Jeg kan hvert fald garantere, at man kan se Tour de France på TV 2 frem til 2023, og vi sender også VM i fodbold i 2022, siger Frederik Lauesen.

Sportslisten

Den danske liste omfatter:

  1. OL, sommer- og vinterlege (legene i deres helhed, herunder åbnings- og afslutningsceremonier)
  2. VM- og EM-slutrunder i fodbold for herrer (alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler)
  3. VM- og EM-slutrunder i håndbold for herrer og damer (alle kampe med dansk deltagelse samt semifinaler og finaler)
  4. Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i fodbold for herrer
  5. Danmarks VM- og EM-kvalifikationskampe i håndbold for herrer og damer.

Hos Discovery er man tilfredse med, at sportslisten afskaffes.

- Nu ved vi, at vi har mulighed for at vise og beholde de rettigheder, vi er interesserede i at købe. Det betyder, at DR og TV 2 ikke længere har nogen konkurrencemæssig fordel, siger Anders Antonsen, der er ansvarlig for sport i Norden for Discovery og Eurosport, til DR.

Antonsen erkender samtidig, at politikerne overvejende har været glade for idéen om en sportsliste, og at den ikke har spillet nogen betydende rolle i de tre år, den nåede at eksistere.

Ifølge en opgørelse fra Deloitte er tv-rettighederne for sportsbegivenheder steget med mere end 2000 procent siden 1992, hvor Danmark blev euromestre i fodbold.