BLOG: Glade studenter – en del af sommerens lydbillede

16x9
. Foto: Anders Debel Hansen / Scanpix Denmark

Et af sommerens faste indslag er lyden af de mange vogne med studenter, som glade kører rundt i byerne med sang, musik, glade råb og højt humør. Den tid er vi midt i nu, og vejret kunne ikke være bedre for de mange studentergilder. Der vil blive fejret for fuld skrue – og man vil se tilbage på de tre gymnasieår eller andre ungdomsuddannelser, samtidig med at mange måske grubler over, hvad der så skal ske. For unge mennesker i dag er der så mange valgmuligheder, at det i sig selv kan være svært at overskue.

Men alt det skal være glemt i de kommende dage. For nu er bøgerne og eksamensnotaterne røget ned i skuffen, og lettelsen er tydelig i de mange glade ansigter. ”Så nåede vi så langt. Det kan ingen tage fra os”. Det kan i øvrigt være muntert at læse de mange bannere på lastbilerne. Jeg husker blandt andet dette ”Bare dyt, vi har alle snydt”. Det håber jeg sandelig ikke, men det er et godt eksempel på god humor. Og så kan det gode humør ikke undgå at smitte.

Nu er der blot tilbage at håbe, at de unge mennesker kan få lov til at fejre deres eksamen i fred. Desværre har der været eksempler på bydele, hvor chaufførerne nægtede at køre de unge ind, fordi vognene blev beskudt med forskellige kasteskyts. Desuden er det en mærkelig ”tradition”, at nogle unge er blevet beskudt med æg. Det var åbenbart ment som en spøg, men når man så de unges ansigter, så det ikke ud, som om de morede sig særligt meget.

Studentervognene skal naturligvis kunne køre overalt. Studenterne har vidt forskellige baggrunde og bor i forskellige dele af byerne. Hvorfor skal nogle snydes for et besøg af deres kammerater, fordi det er problematisk at køre hen til forældrenes bolig? Den slags bringer skår i glæden.

Jeg håber, at de unge får nogle rigtig gode dage – med masser af glæde og gode fester i trygge rammer. Sommerferien står for døren, og det samme gør de mange festivaler, som sikkert også vil blive besøgt af mange studenter. Og med en vejrudsigt, som vi ikke har set mage til i mands minde, kan sommeren ikke undgå at blive en af dem, vi husker længe. Stort tillykke med huen!