BLOG: 1-0 til den grønne omstilling!

16x9
Der er brug for højere ambitioner, og der er brug for, at vi på tværs af partier kan blive enige om, at klimakrisen ikke løser sig selv, mener Pia Olsen Dyhr. Foto: Ritzau Scanpix

BLOG: Tre nye havvindmølleparker og udfasning af kul er blot nogle af de store SF-sejre i den nye energiaftale. Ikke nok. Men vigtige skridt.

Ja, i disse fantastiske fodboldtider må man gerne glæde sig over, at vi kan stå sammen om noget så vigtigt, måske det allervigtigste overhovedet, som en klimaaftale. Og hvis vi skal blive i fodboldverdenen, så vil jeg faktisk sige, at den grønne omstilling vandt over regeringen, som havde drømt om en aftale, der mere mindede om en skattepakke end en reel klimaaftale.

SF har længe kæmpet for ikke bare en, men tre nye havvindmølleparker. Nu bliver det til virkelighed, og det betyder, at vi kan producere meget mere vedvarende energi. Målet er, at vi i 2030 skal kunne producere mere grøn strøm, end vi bruger.

Jeg er glad for, at det lykkedes at sikre, at vi ikke bare læner os tilbage og håber på, at markedet selv klarer den grønne omstilling. Vi skal selvfølgelig skubbe på og sikre, at Danmark bevarer den grønne førertrøje og viser hele verden, hvor langt man kan komme med grøn energi. 

Samtidig udfaser vi kul, og vi har fået regeringen til at øge ambitionerne for den vedvarende energi, så den skal udgøre mindst 55 procent af vores forbrug i 2030. Vi havde gerne set, det var endnu højere, men indtil videre har vi presset regeringen et stykke af vejen.

Men der er langt fra at være tilfreds med en aftale til at være sådan rigtigt tilfreds. For der er lang vej igen. Vi vil have endnu højere mål for den vedvarende energi. Vi vil gøre meget mere for energibesparelse. Og vi vil have bindende mål for, hvor meget vi skal nedsætte vores CO2-forbrug med. Og så skal landbruget og transportsektoren med. Her har vi et kæmpe stort efterslæb, som vi heldigvis skal forhandle om til efteråret og her skal vi sætte ambitiøse mål og stille markante grønne krav. SF’s vision er en reduktion på 60 procent af Danmarks samlede klimaudslip i 2030.

Det er ærgerligt, at vi ikke kunne blive enige om at sætte endnu mere ambitiøse mål. Men heldigvis er der intet i aftalen, der forhindrer, at vi skruer mere op for ambitionerne.

Så vi fortsætter arbejdet. Der er brug for højere ambitioner, og der er brug for, at vi på tværs af partier kan blive enige om, at klimakrisen ikke løser sig selv.

Vi har taget et godt skridt i dag. Jeg er klar til at tage ti mere, så snart vi får chancen.