Afgifterne på elektricitet bliver sat ned - se hvor meget du sparer
Besparelsen på elregningen vil slå fuldt igennem i 2025. Her kan du beregne, hvor meget du kan spare.
Afgifterne på el og elvarme bliver sat ned.
Det er et af hovedpunkterne i det energiforlig, som samtlige Folketingets partier fredag har indgået.
Elafgiften sænkes med 14 øre per kilowatt-time, og elvarmeafgiften sænkes med 15,2 øre per kilowatt-time.
Sænkelsen af elafgiften sker gradvist fra 2019 og slår først fuldt igennem i 2025. Den lavere elvarmeafgift er fuldt indfaset i 2021.
I beregneren herunder kan du se, hvad besparelserne på el og elvarme vil betyde for dig. Nedenunder kan du blive klogere på energiforligets øvrige indhold.
Du skal indtaste dit årlige elforbrug i kilowatt-timer. Kender du det ikke, trykker du blot på "ved ikke". Dit forbrug vil her blive estimeret ud fra, hvordan du bor.
Her kan du få et overblik over indholdet af aftalen.
Det siger partierne
Selvom regeringen har accepteret flere havvindmølleparker og færre afgiftslettelser end planlagt, er finansminister Kristian Jensen (V) godt tilfreds.
- Jeg er rigtig glad for, at det er lykkedes at samle hele Folketinget bag aftalen. Det giver en sikkerhed for dem, der investerer i grøn omstilling. Det er en aftale, som lever op til regeringens ambitionsniveau, siger han.
Socialdemokratiet har tidligere betegnet regeringens planer om afgiftslettelser som skjulte skattelettelser. Alligevel kan energiordfører Jens Joel godt leve med, at el- og elvarmeafgiften sænkes.
- Regeringen lagde en aftale frem, som var alt for meget skattelettelser og alt for få grønne ambitioner. Det har vi nu fået vendt på hovedet, så der er mange flere grønne ambitioner. Vi får flere havvindmølleparker og mere grøn strøm i fjernvarmesektoren, siger Jens Joel.
Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, havde på forhånd krævet et "paradigmeskifte" på vindmølleområdet. Regeringens støtteparti ønsker flere vindmøller til havs og færre på land, og det mener René Christensen, at aftalen lever op til.
- Vi har fået det vi kom efter, og vi har fået paradigmeskiftet.
SF's formand, Pia Olsen Dyhr mener, at den grønne omstilling har vundet over regeringen.
- Det står ét nul til den grønne omstilling over regeringen med denne aftale. Man havde satset på en skatteaftale og får nu en god, bred energiaftale, hvor der er fuld fart på vindenergien, siger Pia Olsen Dyhr.
Alternativet er med i aftalen, men partileder Uffe Elbæk er alligevel ikke imponeret over det grønne ambitionsniveau.
- Energiaftalen er for os en minimumsaftale. Det er godt, vi nu har et udgangspunkt som et samlet folketing bakker op om, og som vi kan bygge videre på. Efter næste valg vil Alternativet arbejde for at hæve Danmarks ambitioner på energiområdet yderligere, siger Uffe Elbæk.
Hos brancheforeningen Dansk Energi er direktør Lars Aagaard tilfreds med, at der gøres noget ved afgifterne på el.
- Nu har politikerne fløjtet kampen mod høje elafgifter i gang, så den stadigt grønnere strøm kan skubbe de sorte brændsler af banen. Med en lavere elafgift styrker vi også dansk økonomi og skaber et mere lige samfund. Nu skal vi spille kampen til ende, så afgift på den strøm, vi ønsker at bruge mere af, kommer ned på niveau med de sorte konkurrenter, siger Lars Aagaard.