Politik

Uddannelsesministeren klar til at afskaffe karakterbonus

Ordningen stresser de unge og har intet med faglighed at gøre, mener man på Christiansborg.

Regeringen vil gøre danskerne mindre stressede.

Hver fjerde dansker følte sig stresset i løbet af sidste år, viser den seneste udgave af Den Nationale Sundhedsprofil, og specielt unge studerende står ud i den statistik.

Derfor er Uddannelses- og forskningsministeren klar til at afskaffe den karakterbonus, hvor studerende kan gange deres karaktergennemsnit med 1,08, hvis de starter på en videregående uddannelse inden for to år. 

- Den sender et forkert signal, siger minister Tommy Ahlers til TV 2.

Og signaler bør politikerne tage ansvar for, mener ministeren. Et af dem er karakterbonussen, som sender signaler om en forventning om høje karakterer og om at skynde sig i stedet for at "fordybe sig og lære noget, være nysgerrig og turde fejle", forklarer han.

- Derfor synes jeg, at vi skal finde flertal til at afskaffe karakterbonussen, som ikke har noget med faglighed, men med tid at gøre, siger Tommy Ahlers.

Bredt flertal

I maj var et bredt flertal i Folketinget, bestående af Dansk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet, SF, Det Radikale Venstre og Socialdemokratiet, klar til at afskaffe karakterbonussen.

- Vi synes, det virker, som om ordningen stresser de unge meget, og vi kigger på, om det ikke er noget, vi kan få afskaffet, sagde Venstres uddannelses- og forskningsordfører, Mads Fuglede, dengang til Altinget.

Og det bakker Dansk Folkeparti op om.

- Der er noget dybt ulogisk i, at man har fået en karakter for noget, man er blevet bedømt for, og så kan man begynde at gange den op, fordi man gør noget bestemt, der ikke har noget at gøre med kvalifikationer, sagde Jens Henrik Thulesen Dahl, undervisningsordfører hos Dansk Folkeparti, dengang.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers har for nylig i et folketingssvar givet udtryk for, at han vil "drøfte 1,08-reglens fremtid med SU-aftalepartierne". De drøftelser forventes at ske efter sommerferien.