Politik

Efter Elbæks melding: Nu er det helt lige mellem rød og blå blok

I rød blok er der frygt for, at Alternativet kan være med til at hjælpe Lars Løkke Rasmussen med at beholde regeringsmagten efter valget.

Alternativets udmelding om at pege på Uffe Elbæk - og ikke Mette Frederiksen (S) - som statsminister efter næste folketingsvalg har skabt en helt lige stilling mellem rød og blå blok i dansk politik.

Det viser en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 og Politiken. Målingen er lavet fra den 25. til 28. juni og dermed både før, under og efter Alternativets opsigtvækkende udmelding tirsdag.

Ifølge målingen står Alternativet til at få otte mandater. Rød blok - medregnet Alternativet - kan se frem til 91 mandater og dermed nok til et flertal. Men uden opbakning fra Uffe Elbæks parti er Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale Venstre nede på 83 mandater. Det er ét mindre end blå bloks 84, og dermed tyder det på stort set dødt løb mellem de to blokke. Den statistiske usikkerhed er på plus/minus 3,3 procentpoint.

Utilfredshed med Elbæk i rød blok

Partileder Uffe Elbæk forklarer beslutningen om at pege på ham selv som statsminister med, at Alternativet ønsker et opbrud med blokpolitikken og større fokus på især klima. Alternativet ønsker hverken at være parlamentarisk grundlag for Lars Løkke Rasmussen (V) eller Mette Frederiksen (S), og Uffe Elbæk og co. vil derfor ikke deltage i forhandlinger efter valget, der handler om at gøre en af de to til statsminister.

Uffe Elbæk vil ikke forhindre nogen af de to statsministerkandidater i at danne regering, men han er klar til at vælte både en blå og en rød regering, så snart den fører en politik, han er uenig i.

Udmeldingen om at pege på Uffe Elbæk som statsminister har skabt utilfredshed hos SF og Enhedslisten. De påpeger, at der ikke er nogen som helst chance for, at Uffe Elbæk bliver statsminister, og at han derfor kan være med til at hjælpe Lars Løkke Rasmussen med at beholde regeringsmagten.

Årsagen er, at der uden Alternativets støtte til Mette Frederiksen kan opstå en situation efter næste valg, hvor flest ønsker Lars Løkke Rasmussen som leder af regeringsforhandlingerne. Og dermed kan Alternativet ende med at give blå blok regeringsmagten, lyder det.

- Det er jo træls for alle os, der meget gerne vil have en ny regering, at Lars Løkke har fået sig en ny bedste ven, sagde SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, onsdag til TV 2.

Han mener, at Alternativet agerer som et desperat parti, der ikke bliver hørt, men det afviser Uffe Elbæk over for TV 2.

- Nej, der hvor desperationen kommer ind, det er desperationen over, at vi ved, hvad der sker i forhold til klimaforandringerne, og vi ikke gør noget. Jeg har brugt formuleringen: "Vi står og diskuterer farven på gardinerne, mens huset er ved brænde", svarer Uffe Elbæk.

S og V går tilbage

Foruden den tætte stilling mellem blå og rød blok uden Alternativets mandater er det værd at notere sig, at både Socialdemokratiet og Venstre går tilbage.

Venstre mister 1,2 procent af stemmerne set i forhold til målingen i maj, og Socialdemokratiet går 2,2 procent tilbage i forhold til selvsamme måling.

For Socialdemokratiet er der tale om den dårligste måling siden oktober 2017, og Mette Frederiksens parti står til at miste seks af de 47 mandater, det fik ved folketingsvalget i 2015. Venstre ser ud til at tabe 2 af de 34 mandater fra valget i 2015.