Politik

BLOG: Vi skal tage ulven alvorligt

BLOG: Med vores nye definition af problemulve er det blevet lettere at få lov til at skyde en problemulv i Danmark.

Torsdag den 21. juni var jeg til borgermøde om ulven i Ulfsborg ved Holstebro. Der var rigtig mange mennesker, og jeg fik helt ind på kroppen, hvordan det er at leve tæt på ulven.

Følelserne går højt, når vi diskuterer Danmarks nye store rovdyr. Det kan jeg godt forstå. Derfor blev jeg heller ikke overrasket, da TV 2 for nylig kunne fortælle, at mange borgere i ulveområdet har ændret adfærd. Hvis man har svært ved at sætte sig ind i det, kan man bare stille sig spørgsmålet: Hvad hvis ulven dukkede op i min baghave?

Jeg ville ønske, at ulven var blevet væk fra Danmark. Men nu er den her igen, og ulven er fredet, så vi kan ikke bare skyde den efter forgodtbefindende.

Men hvis en ulv skaber problemer og for eksempel mister sin instinktive skyhed over for mennesker – eller hvis den får smag for husdyr – så er den en problemulv. Og så kan vi gøre noget.

I regeringen tager vi borgernes legitime bekymring alvorligt. Derfor har jeg netop præsenteret en ny, udvidet defintion af problemulve. Den gør det nemmere at få tilladelse til at skyde en problemulv. Og den gør det tydeligt med konkrete eksempler, hvad der udgør en problemulv.

Med den nye definition spænder vi buen, så hårdt vi kan inden for EU-reguleringen. Det er nødvendigt for at tage højde for de situationer, hvor mennesker reelt oplever, at ulve har en problematisk adfærd.

Samtidig vil Miljøstyrelsen sikre hurtig sagsbehandling – inden for tre dage – når nogen søger tilladelse til at skyde en ulv. For det skal stadig være myndighederne, der afgør, om en ulv kan skydes. Vi opretter pr. 1. juli en ulvetelefon, der er åben 365 dage om året og gør det nemt at få hjælp, hvis man oplever et formodet ulveangreb på husdyr.

Jeg bor selv op ad en skov. Den ligger uden for København, og der er ingen ulve. Men hvis der var, ville jeg tænke mig om to gange, før jeg slap min hund fri. Og når jeg skal være far igen om kort tid, er det helt sikkert, at barnevognen aldrig ville stå ubevogtet, hvis der var ulve i området. Det er muligt, at nogen ville fortælle mig, at en sådan frygt er ubegrundet. Det hjælper bare ikke. For frygten er reel, og den er - i mine øjne - helt legitim.

Ulven påvirker mennesker, og det skal vi tage alvorligt. Derfor stopper vores indsats heller ikke her. Jeg er i dialog med min tyske kollega om at søge nye løsninger på europæisk plan. For vi er ikke de eneste, der oplever, at livet med ulven ikke er helt problemfrit.