Politik

Røde partier om Alternativets nye udmelding: - Det er jo ikke en leg

Uffe Elbæks statsministerdrømme kan koste de røde partier magten. SF opfordrer Alternativet til at tage politik alvorligt.

Selvom danskerne skulle stemme en rød regering på plads i Statsministeriet til det kommende folketingsvalg, kan Lars Løkke Rasmussen ende med at blive siddende i statsministerstolen.

Det billede tegner sig, efter at SF, Enhedslisten og Radikale Venstre alle afviser at pege på Alternativets Uffe Elbæk som statsminister.

Den politiske leder meddelte tirsdag, at Alternativet hverken vil pege på Socialdemokratiets Mette Frederiksen eller Venstres Lars Løkke Rasmussen til næste valg.

Vi er jo ikke i politik for at lave politik på baggrund af spekulationer og alliancer

Carolina Magdalene Meier, politisk ordfører i Alternativet

De vil selv indtage Statsministeriet, og det kan ende med et afgørende stemmespild for Mette Frederiksen.

- Det, Alternativet gør med deres melding, er jo desværre, at de risikerer at putte deres lod i Løkkes vægtskål, fordi de trækker sig selv ud af den ene side af ligningen. Resultatet bliver, at de baner vejen for en Løkke-regering, siger Enhedslistens demokratiordfører, Pelle Dragsted.

Det er SF's politiske ordfører, Karsten Hønge, mildest talt rasende over.

- Det er jo træls for alle os, der meget gerne vil have en ny regering, at Lars Løkke har fået sig en ny bedste ven, siger han til TV 2.

Socialdemokratiet "undrer sig stille"

Fungerende politisk ordfører Benny Engelbrecht, der udtaler sig om sagen for Socialdemokratiet, tager Alternativets melding med ophøjet ro.

Han mener, at Uffe Elbæks kandidatur kan sende flere vælgere Socialdemokratiets vej.

- Det er den eneste måde, man kan være helt sikker på at få en anden statsminister på, siger han til TV 2.

Men det betyder vel også, at der er en mindre sandsynlighed for, at Mette Frederiksen bliver statsminister?

- Jeg skal ikke gøre mig klog på, hvad der kan ske i forbindelse med dronningerunden, det må Uffe Elbæk selv udlægge. Jeg kommer bare med en stille undren over, at Uffe Elbæk fremhæver det grønne område som et, han vil lægge særlig vægt på. Et område, hvor vi sagtens kan samarbejde, siger Benny Engelbrecht.

Det undrer fungerende politisk ordfører Benny Engelbrecht (S), at Uffe Elbæk angiveligt mener, at der er en uoverensstemmelse på området.

SF: - Det er jo ikke en leg

Hvis de røde partier skal i mål med deres fælles ambitioner på klima- og miljøområdet, er de da også nødt til at stå sammen, mener Karsten Hønge. Han mener ikke, at Alternativet tager politik alvorligt.

- Det er jo ikke sådan en leg, hvor man nu som Alternativet siger, at det handler om signaler. Nej, det gør det faktisk ikke. Det handler om politik, som berører almindelige mennesker hver eneste dag.

Noget, jeg vil holde ekstremt øje med, det er, om Socialdemokratiet, SF og DF får et flertal

Anders Langballe, politisk redaktør på TV 2

De radikale, der ellers er gået i valgforbund med Alternativet til det kommende Europa-Parlamentsvalg, afviser også at pege på Uffe Elbæk som statsminister. Samarbejdet betyder, at de deles om vælgernes stemmer for at undgå stemmespild.

Men samtidig afviser de radikale at pege på Mette Frederiksen, hvis samarbejdet med Dansk Folkeparti på flere poltiske områder fortsætter.

- Vores linje er meget, meget klar. Vi vil ikke støtte en statsminister, der gør sig afhængig af Dansk Folkeparti og lader dem diktere linjen, siger politisk ordfører Sofie Carsten Nielsen.

Ø: - Peg på den mindst ringe

Enhedslistens Pelle Dragsted mener dog, at de røde partier skylder vælgerne at pege på "den mindst ringe statsministerkandidat", som ifølge ham er Mette Frederiksen.

- Selvom vi ikke selv har flertallet til at danne regering, så skal vi sørge for at sikre den mindst ringe statsminister, siger han til TV 2.

Alternativet mener dog, at flere partier burde stemme i og pege på sig selv som regeringsparti, hvis de ikke kan se sig selv i store dele af Socialdemokratiets politik.

- Vi går ikke til valg på mandatlogik, men på vores egen politik, siger politisk ordfører Carolina Magdalene Maier til TV 2.

Men I skal vel forsøge at få så meget politisk indflydelse som muligt for jeres vælgere. Det får I vel ikke ved ufrivilligt at gøre Lars Løkke Rasmussen til statsminister?

- Nej, men han er en meget modig mand, hvis han danner regering velvidende, at han kan blive væltet af Alternativet til hver en tid, siger Carolina Magdalene Maier, der ikke vil være bleg for at skubbe Lars Løkke Rasmussen af pinden, hvis han kommer til magten på et reelt mindretal.

Kaotiske tilstande til næste valg

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, venter et uhyre spændende folketingsvalg forude, hvor alt kan ske.

Blokpolitikkens opbrud er totalt, mener han. Selv et blåt flertal kan ende med at sende Lars Løkke Rasmussen ud af Statsministeriet og Mette Frederiksen ind.

- Kristian Thulesen Dahl har jo sagt, at hans mission er at holde partier som Liberal Alliance, De Radikale og Enhedslisten uden for poltisk indflydelse. Og hvis Lars Løkke ikke kan få de ender til at mødes, så vil Thulesen Dahl have lettere ved at forklare, at han indgår i et samarbejde med Mette Frederiksen og Socialdemokratiet, siger han.

Kristian Thulesen Dahl har tidligere sagt, at han gerne så en regering med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre. Han har også sagt, at scenariet er urealistisk.

Men Anders Langballe ser også en anden mulighed for sig.

- Noget, jeg vil høje ekstremt øje med, er, om Socialdemokratiet, SF og DF får et flertal, for de tre partier kan på en lang række områder godt arbejde sammen politisk.