Danmark sender yderligere 15 mand til Irak

Regeringen har også planer om at udvide bidraget i de baltiske lande, men hvor stort bidraget bliver, vil man ikke ud med endnu.

Danmark er klar til at udvide det militære bidrag i Mellemøsten.

Regeringen vil sende yderligere 15 mand til Irak, hvor de skal bidrage med træningsopgaver af lokale styrker. Det oplyser udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) efter et møde i Udenrigspolitisk Nævn onsdag eftermiddag.

Her har han sammen med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) orienteret om regeringens planer for de danske bidrag ved internationale missioner både i Mellemøsten og i de baltiske lande.

- Regeringen agter at bidrage markant både i forhold til de udfordringer, der er med bekæmpelse af terrorisme i syd samt udfordringerne med den russiske aggression i øst, hvor vi i de kommende år vil have fremskudte tropper i Baltikum. Det er rigtig vigtigt, at Danmark i en udfordret tid viser vores solidaritet, siger udenrigsminister Anders Samuelsen til TV 2.

Hvor mange soldater, der konkret skal udsendes til Baltikum, vil hverken udenrigsministeren eller forsvarsministeren oplyse foreløbig, men Claus Hjort Frederiksen siger, at regeringen også prøver at fornemme, hvor de andre lande står.

- Vi har sagt, at vi gerne vil fortsætte med den fremskudte styrke i Estland, ligesom vi har givet tilsagn om, at vi fortsætter vores deltagelse i Irak og Afghanistan med træningsmissioner, siger Claus Hjort Frederiksen til TV 2.

Der er ifølge Forsvaret i øjeblikket 217 udsendt til Irak under den såkaldte Operation Inherent Resolve vest for Bagdad, hvor en af soldaternes primære opgaver blandt andet er at efteruddanne de irakiske sikkerhedsstyrker til at kunne bekæmpe terrororganisationen Islamisk Stat.

I Estland har Danmark siden januar i år haft omkring 200 udsendt i operationen Enhanced Forward Prescence, hvis primære opgave ifølge Forsvaret er at afskrække Rusland fra militær fremgang i det baltiske område.

Trump har kritiseret Natos medlemslande

Udmeldingen fra regeringen kommer få uger før et stort topmøde i forsvarsalliancen Nato. En alliance, hvis medlemslande den amerikanske præsident, Donald Trump, flere gange har klandret for ikke at betale nok til fælleskassen.

I udgangspunktet skal medlemslandene, herunder Danmark, betale to procent af sit bruttonationalprodukt, BNP, til forsvarsalliancen, men det er de færreste lande, der lever op til det.

Tror du, dagens udmelding vil gøre Donald Trump tilfreds?

- Det ved jeg ikke, om man nogensinde kan opnå. Man kan se på spørgsmålet på forskellig vis. Enten ser man på BNP, men man kan også se på, hvad hvert enkelt land yder per indbygger. Hvis man vælger dén måde at opgøre det på, så ligger USA nummer et, Norge nummer to og Danmark nummer fem, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen.

Hvor mange soldater regeringen præcist forventer at opruste med i Baltikum, vil Claus Hjort Frederiksen og Anders Samuelsen offentliggøre forud for Nato-topmødet.

Datoen for topmødet er den 11.-12. juli, og fokus vil være på cyberangreb, terror og hybride trusler.