Politik

Antallet af diplomatiske aftaler om personer på tålt ophold: 0

 Flygtningenævnet har afgjort, at Ahmad Khaldhahi alligevel ikke kan udvises til sit hjemland Irak. I stedet skal han leve på tålt ophold på Udrejsecenter Kærshovedgård (billedet) ved Ikast.

Minister vil forsøge at få udsendt terrordømt på tålt ophold ved at skaffe en diplomatisk forsikring fra hans hjemland.

Regeringen arbejder på at få sendt personer, som lever på tålt ophold, ud af Danmark ved at bruge de såkaldte diplomatiske forsikringer, hvor modtagerlandet garanterer for, at den udsendte ikke lider overlast.

Men det er aldrig lykkedes at opnå en sådan garanti.

Det oplyste udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) på et hasteindkaldt samråd i Folketingets retsudvalg.

- Diplomatiske forsikringer har ikke været anvendt i forbindelse med udsendelse af udlændinge endnu, konstaterede ministeren.

Samrådet var indkaldt på baggrund af TV 2s afsløring af, at den terrordømte Ahmad Khaldhahi ikke vil blive udvist sådan som Højesteret har afgjort, men i stedet er henvist til at leve i Danmark på tålt ophold.

Terrordømt kan ikke udvises

Ahmad Khaldhahi har afsonet 12 års fængsel for sin rolle i terrorsagen fra Vollsmose, og han er udvist af Danmark for bestandigt. Flygtningenævnet har dog afgjort, at han ikke kan udvises til sit hjemland Irak, da han risikerer dødsstraf, tortur eller anden umenneskelig behandling. Derfor må han, ligesom 66 andre udlændinge, leve i Danmark på tålt ophold.

I den forbindelse pegede Inger Støjberg (V) på de diplomatiske forsikringer som en løsning.

- Det forholder sig sådan, at vi ikke må sende personer på tålt ophold tilbage til deres hjemland. Det kræver en helt særlig aftale, en såkaldt diplomatisk forsikring, med de irakiske myndigheder for at få en person som denne sendt hjem, sagde hun.

- Regeringen har ansat en udsendelsesrådgiver, der specifikt skal arbejde med hjemsendelse af personer på tålt ophold, og den pågældende udlænding vil også blive omfattet af det arbejde. Så vi gør alt, hvad vi kan, for at få typer som ham sendt ud, sagde Inger Støjberg (V).

I Socialdemokratiet er man enig i, at der skal satses på diplomatiske forsikringer.

- Det er naturligvis frustrerende, at det aldrig er lykkedes at skaffe en eneste diplomatisk forsikring om en person på tålt ophold. Men jeg synes, vi fortsat skal gå efter det. En gang skal jo være den første, siger retsordfører og tidligere justitsminister Morten Bødskov (S).

- Vi er nødt til at bryde med konventionerne

Også Dansk Folkeparti synes, at arbejdet skal fortsætte trods den lave succesrate.

- Det er fint nok at arbejde på det og måske lykkedes det en dag at få en diplomatisk forsikring for en enkelt person på tålt ophold. Men det er ikke en reel løsning på problemet med gruppen af udlændinge på tålt ophold. Jeg mener, at vi er nødt til enten at bryde de internationale konventioner på dette område eller fortolke dem anderledes for at løse problemet, siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

En række af de spørgsmål, der var stillet forud for det hasteindkaldte samråd, blev ikke besvaret. I stedet skal der nu holdes et lukket samråd, hvor udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i fortrolighed blandt andet vil orientere om, hvordan myndighederne vil sikre, at Ahmad Khaldhahi ikke på ny udøver terroraktivitet, og hvad der konkret gøres for at få ham udsendt, så han ikke længere skal opholde sig i Danmark på tålt ophold.