Politik

BLOG: Farligt legetøj skal væk fra hylderne

BLOG: Børn skal aldrig risikere at blive syge af at lege med deres legetøj. Det skal slet ikke sælges i butikkerne.

Rigtig mange børn har de seneste dage været nødt til at sige farvel til deres squishies. Det har været hårdt for dem og helt sikkert også for deres forældre, som har skullet forklare ungerne, at deres legetøj skulle afleveres tilbage eller smides væk.

Men forældrene har gjort det helt rigtige. Børnene kan nemlig i værste fald blive syge af at lege med legetøjet. Det kan både være kræftfremkaldende, give allergi og gå ud over muligheden for en dag at få børn.

Det er jo helt vanvittigt. Tænk at der i legetøjsbutikker bliver solgt legetøj, som kan gøre vores børn syge. Det skal simpelthen stoppes.

Jeg mener, at vi skal gøre to ting udover at skille os af med de tilbageværende squishees på børneværelserne i en vis fart. Vi skal stille skrappere krav til de varer, der ender på hylderne. Og så skal vi sørge for, at man som forælder kan se en varedeklaration, som viser, hvad legetøjet er lavet af.

Derfor har jeg kaldt miljøministeren i samråd. For sagen stopper jo ikke ved, at vi skiller os af med børnenes farverige squishies. Vi skal selvfølgelig sikre os, at der ikke kommer en ny modedille, som endnu engang fylder børneværelserne med kemi. Og vi skal give forældrene mulighed for selv at se, hvad der er i legetøjet. Ligesom når vi køber shampoo eller vådservietter.

Når jeg køber legetøj til min datter, har jeg ikke en jordisk chance for at finde ud af, hvad der er i. Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Og jeg tror, de fleste forældre kan genkende, at hvis man kigger sig omkring på sit barns værelse, så er der rigtig meget plasticlegetøj. Det skal vi kunne stole på ikke er noget problem.

I mine øjne burde det være logik for burhøns, at børn ikke skal udsættes for farlig kemi. Sådan havde jeg det, da vi kæmpede for og lykkedes med at få bispenol forbudt i børns sutteflasker. Og sådan har jeg det igen nu. Heldigvis tror jeg, det er svært at finde nogen, der er uenige i, at vores børns legetøj ikke skal være fyldt med skadelig kemi.

Men hvis vi skal være sikre på, det ikke sker alligevel, skal vi blive enige om at stille en stribe krav, så vi som forbrugere kan være trygge ved at købe legetøjet. De skal selvfølgelig også gælde, når danske butikker importerer varer, som er produceret i Kina eller Vietnam.

Jeg er glad for, at ministeren allerede har sagt, han vil kigge på kontrollen. Men vi skal sikre, at ordene følges op af handling.

For mig er en ting helt sikker. Legetøj til børn må aldrig være sundhedsskadeligt.