BLOG: Skrappe vilkår for skrappe drenge er en nødvendighed

16x9
Fængselsbetjente skal ikke risikere liv og lemmer, når de passer deres arbejde, men skal kunne udføre deres opgaver i trygge rammer. Foto: Jeppe Bøje Nielsen / Scanpix Denmark

BLOG: Det er ikke altid Guds bedste børn, der sidder i fængsel.

Nogle har begået et fejltrin, som de bliver straffet for – og vender ikke tilbage igen. Andre er mere hårdkogte og har indrettet sig så hjemmevant i fængselsverdenen, at de forsøger at tage magten over både andre indsatte og fængselspersonalet. Den sidste gruppe udgør en særlig udfordring, og desværre er voldelige overgreb på fængselsbetjente, der blot passer deres arbejde, blevet hverdag. Og det standser ikke her. Der har også været eksempler på fængselsbetjente, som har oplevet trusler i deres fritid, eller hvis familier er blevet truet.

Det skal der naturligvis slås hårdt ned på. Det er ganske enkelt uacceptabelt, at eksempelvis konservesdåser bliver brugt som et nederdrægtigt våben og smadret ind i hovedet på en fængselsbetjent. Jeg er derfor fuld af forståelse for, at Kriminalforsorgen nu strammer op over for denne gruppe af forhærdede og dybt afstumpede bandemedlemmer, som slæber gadens bøllemetoder med sig ind i fængslet, hvor de terroriserer både andre indsatte og personalet. Opstramningerne betyder, at denne gruppe ikke længere kan modtage glas- og metalkonserves, og at deres liv i fængslet i det hele taget bliver indskrænket.

Som direktøren for Kriminalforsorgen Torkild Fogde formulerer det, så tror disse fanger, at ”de kan slå systemet på en eller anden måde. Men systemet vil altid reagere. Det eneste, de opnår, er dårligere vilkår”. Og han tilføjer, at personalet bestemt ikke har nogen interesse i, at de indsatte skal føres rundt i hånd- eller fodjern eller låses inde døgnet rundt, men at man er nødt til at reagere. Ja, naturligvis. Fængselsbetjente skal ikke risikere liv og lemmer, når de passer deres arbejde, men skal kunne udføre deres opgaver i trygge rammer. Og de skal også kunne føle sig sikre, når de bevæger sig til og fra arbejde.

Bandeuvæsenet griber om sig. I flere bydele har bandemedlemmer fået lov til at underkaste fredelige borgere en slags barbarisk junglelov, og ingen kan for alvor vide sig sikre. Men fængslet skal være en absolut endestation for denne kriminelle og farlige adfærd. Her skal bandemedlemmerne mærke, at de er oppe mod en overmagt, som de hverken kan tyrannisere eller forhandle med. Reglerne er ikke noget banderne skal bestemme, men derimod Kriminalforsorgen og de mange brave fængselsbetjente, som hver dag arbejder benhårdt på at gøre en forskel for de indsatte. De fortjener stor ros for deres arbejde.