BLOG: Nej til nedskæring på 1,1 mia kr på dansk medieindhold

16x9
Mogens Jensen. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

BLOG: Så skete det.

Efter et ekstremt forsinket og kaotisk tilrettelagt forhandlingsforløb, hvor Kulturministeren to gange smed ultimatummer i hovedet på os, og sluttelig smed os ud af forhandlingerne, måtte Socialdemokratiet og de øvrige oppositionspartier beklageligvis opgive at blive en del af et bredt medieforlig. Årsagerne er flere, men grundlæggende blev det der skilte, at regeringen og DF reelt ikke var til at rokke på den uforståelige hårde nedskæring med 1,1 mia kr på danskproduceret public-service medieindhold de næste 5 år.

Så det danskerne nu kan imødese, i en tid hvor falske nyheder florerer og udenlandske mediegiganter sætter sig mere og mere på det danske mediemarked, er mindre danskproduceret public service. Færre danske nyhedsudsendelser, mindre dokumentar, mindre drama og mindre indhold til børn og unge.

Det er i Socialdemokratiets, og i øvrigt de fleste eksperter og medieaktørers optik, et helt forkert svar i en tid hvor globaliseringen og den teknologiske udvikling sætter, både vores fællesskab og dansksproget indhold, under pres. Det er en svækkelse af danskernes fri og lige adgang til oplysning og information og det er en svækkelse af dansk sprog og kultur.

På den måde oplever vi igen en situation, hvor regeringen sætter ideologiske interesser før danskernes interesser. De 770 mio som man sparer på DR, bliver nu bl.a brugt til at gennemføre skattelettelser og regeringen flytter mange penge væk fra vores fælles public-service-medier og ud på det private mediemarked, hvor de bl.a. vil gå i lommerne på store kommercielle, mediegiganter. Det er en helt forkert prioritering.                           

Medieforliget burde derimod styrke danske medier og danskernes adgang til godt, dansk indhold. Så der fremover bliver mere og ikke mindre dansksproget indhold af høj kvalitet til børn og unge, nyheder og dokumentarer, drama og kultur- og historieformidling.

Heldigvis tilsluttede DF sig for kort tid siden Socialdemokratiets nej til et salg af TV 2, sådan at regeringen nu helt har måttet opgive endnu en af sine dårlige mærkesager fra regeringsgrundlaget og en yderligere svækkelse af public service-tilbuddet til danskerne er heldigvis blevet forhindret.

For Socialdemokratiet har det også forud for og under forhandlingerne været afgørende, at medieforliget styrker de lokale og regionale medier, der har så stor betydning for den lokale demokratiske debat i kommuner og landdistrikter. Vi har ønsket at omfordele penge fra de store landsdækkende mediehuse til lokale og regionale dagblade og at styrke både TV 2-regionerne og DR’s regionale dækning. Regeringens medieudspil er gået den stik modsatte vej med besparelser på TV 2-Regionerne. Ligesom det bliver stort set umuligt  for DR at styrke den regionale dækning med de store besparelser. Det bidrager ikke til et Danmark, der hænger bedre sammen. 

Vi ønskede oprigtigt et bredt medieforlig. Det er afgørende for noget så vigtigt som rammerne for vores fælles medier. Men det kræver naturligvis, at alle er indstillet på at møde hinanden i forhandlingslokalet og gå på kompromis. Og her har regeringen desværre holdt fast i sine ultimative krav om store nedskæringer på de danske public service-medier og danskproduceret medieindhold, som markant svækker dansk sprog og kultur i årene fremover.