Politik

Radikale går i forbund med Alternativet - en lykkelig skilsmisse, siger socialdemokrat

Alternativet og De Radikale går i valgforbund ved europaparlamentsvalget. Samarbejde er mere end bare teknik.

De politiske uenigheder mellem De Radikale og Socialdemokraterne får betydning ved næste års valg til Europa-Parlamentet.

De Radikale har ved de to seneste parlamentsvalg indgået valgforbund med Socialdemokratiet, men sådan er det ikke længere.

I stedet har man fundet sammen med Alternativet, hvis hovedbestyrelse søndag har sagt god for alliancen.

- Vi ønsker et Europa, hvor vi vil hinanden. Og et Europa, der vil verden. For fremtiden er fuld af udfordringer, som vi sammen skal tackle, siger De Radikales formand, Morten Østergaard.

- Vi løser kun klimaudfordringen, migrantkrisen og terrortruslen med vores europæiske venner. Det synspunkt deler vi med Alternativet.

Partierne har ikke nok til fælles

Årsagen til det nye parløb skyldes ifølge Morten Østergaard, at De Radikale og Socialdemokratiet ikke har nok til fælles, når det gælder europapolitik.

Jeg ser det ikke som den store dramatik

Jeppe Kofoed (S)

Han er fokuseret på at skabe de bedst mulige chancer for, at De Radikale kan få mindst ét EU-begejstret mandat i parlamentet.

- Og også der må jeg konstatere, at Socialdemokratiet har ændret sine signaler. Senest har man tilkendegivet, at man ikke længere ønsker at komme af med forsvarsforbeholdet. Det betyder desværre, at her er afstanden mellem partierne også blevet større, siger han.

I den modsatte lejr er der forståelse for splittelsen. Socialdemokratiets spidskandidat ved EU-parlamentsvalget, Jeppe Kofoed, er ikke overrasket.

- Jeg ser det ikke som den store dramatik, da det er kendt for enhver, at der er forskel på vores tilgang til EU-samarbejdet.

- Det er en lykkelig skilsmisse på den baggrund, at det er vigtigt, at vælgerne kan se, der er forskel på de politiske partier, når vi stiller op til europaparlamentetsvalget, siger han til TV 2.

Alternativet havde også en føler ude hos SF

Hos Alternativet, der netop har indgået et teknisk valgsamarbejde med De Radikale, ser partiets politiske leder, Uffe Elbæk, mange lighedspunkter mellem de to partier.

Han kalder De Radikale for sit partis "nærmeste danske allierede", når det gælder europapolitikken.

- Vi er ikke enige i alt, men vi er enige om, at EU er afgørende for at løse de helt centrale politiske udfordringer som eksempelvis klimakrisen, mennesker på flugt og det at sikre en håbefuld fremtid for vores børn og unge.

- Og så mener vi begge, at langt de fleste problemer, som vi slås med i dag, er grænseoverskridende og kun kan løses i et forpligtende europæisk samarbejde, siger han.

Uffe Elbæk fortæller desuden, at Alternativet også har haft en føler ude hos SF, som dog har foretrukket at fortsætte valgsamarbejdet med Socialdemokratiet.

Når to eller flere partier indgår valgforbund, lægges alle deres stemmer sammen i én pulje, inden mandaterne fordeles. De respektive stemmetal afgør så, hvordan mandaterne fordeles mellem partierne i valgforbundet.

Hovedårsagen til at indgå i et valgforbund er ofte teknisk, fordi det mindsker risikoen for, at stemmer på et mindre parti går til spilde.

Det så man et eksempel på ved europaparlamentsvalget i 2009, hvor De Radikale ikke fik nok stemmer til at få et mandat. I stedet fik Socialdemokratiet glæde af stemmerne.