Politik

Flertal i EU ønsker to måneders øremærket barsel til mænd

(ARKIV) Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V)  Mads Claus Rasmussen / Scanpix Denmark

Øremærket barsel til mænd er på vej. Forslaget skal nu forhandles med EU-Parlamentet før endelig vedtagelse.

Danmark skal mod sin vilje indføre øremærket barsel til mænd.

Halvanden måned skal være betalt, en halv måned kan være ubetalt. Men medlemslandene kan selv vælge at udbetale ydelser i hele perioden. Det har et flertal af EU-landene torsdag vedtaget på EU's social- og beskæftigelsesministermøde i Luxembourg. 

Lovforslaget skal nu forhandles på plads med Europa-Parlamentet, før det er endeligt vedtaget. 

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) er imod og vil have EU til at blande sig uden om.

Nederlag i anden sag

I samme lovpakke lider Danmark også nederlag på to forslag om dagpenge til udlændinge fra andre EU-lande. Det er resultatet af en afstemning på EU's social- og beskæftigelsesministermøde om nye fælles regler for social sikring i EU-landene.

Tidligere torsdag tabte Danmark også kampen mod øremærket barsel til mænd. 

- Det er en rigtig dårlig dag for Danmark her i Luxembourg, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) efter mødet. 

Han ser de danske nederlag som et politisk problem mere end et samfundsøkonomisk problem.

 - Jeg synes, at det er et problem, at man ikke respekterer de nationale medlemsstater. Man begynder at se, at nogle af de ting, vi har opbygget i Danmark - den skandinaviske velfærdsmodel - på sin vis kommer under pres. Det er klart, at det ødelægger ikke dansk økonomi. Men det er det, jeg kalder et digebrud. Og det er det, der bekymrer mig, siger han. 

Et flertal af landene vil nu give en EU-borger, der har arbejdet 11 måneder i sit hjemland, ret til dagpenge efter blot én måneds arbejde. Danmark har i dag en særregel på tre måneder. Samtidig vil grænsependlere efter tre måneders arbejde få ret til dagpenge fra det land, hvor de arbejder. Og ikke som nu fra det land, hvor de bor. Det vil få store økonomiske konsekvenser for Luxembourg, hvor over 40 procent af arbejdsstyrken dagligt pendler ind over grænsen.

Vil overbevise EU om danske synspunkter

Luxembourg overvejede derfor under mødet at aktivere EU-traktatens artikel 48. Den siger, at et land kan få en lovbehandling suspenderet og bragt op på et topmøde, hvis nye regler for social sikring får store økonomiske konsekvenser. Men Luxembourg afstod efter en aftale om at få en længere periode til at føre de nye regler ud i livet efter den endelige vedtagelse. Hvor alle andre lande har to år til at implementere dem, får Luxembourg mulighed for yderligere tre år. 

Danmark og flere andre lande talte forgæves for syv år til alle. EU-landene skal nu forhandle de nye regler helt på plads med Europa-Parlamentet, før de er endeligt vedtaget. Troels Lund Poulsen siger, at han vil bruge mange kræfter på at overbevise Europa-Parlamentet om de danske synspunkter.