Politik

Den nye minister har en lang liste af skænderier bag sig

Valget af Rasmus Jarlov (K) som ny erhvervsminister kaldes kontroversielt. Politikeren har i mange år været centrum for skænderier.

Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) torsdag præsenterede det nyeste ministermedlem, var det et særdeles velkendt ansigt for resten af regeringens ministre.

Konservative Rasmus Jarlov, der nu skal være erhvervsminister, har nemlig tidligere givet flere ministre problemer ved at gå mod regeringens linje, og det får TV 2s politiske redaktør Anders Langballe til at kalde udnævnelsen for et "kontroversielt valg".

- Mange kender Rasmus Jarlov som en, der ofte har talt regeringens politik og linje imod. Senest har han været meget kritisk overfor regeringens beslutning om at sende kulturministeren til VM i Rusland, siger Anders Langballe.

- Han er en politiker, som rigtig mange af ministrene i regeringen, som han nu selv skal ind i, synes har været illoyal og har lavet for meget ballade. Så det er et kontroversielt valg, siger Langballe.

Sagen om VM i Rusland er blot den seneste af en lang række. Her er 15 af de sager, hvor Rasmus Jarlov enten har været i centrum for debatten eller startet en ophedet debat.

Se listen af sager her

 • Hundehvalpe, 2009

  Hvis Flemming Møller kom for at aflive min fuldstændig fredelige hundehvalp, fordi jeg ikke havde dens stamtavle i orden, ville jeg finde et haglgevær frem.

  Jeg lader skam Rasmus Jarlovs hund være i fred. Det kan være, at jeg kommer efter dens hvalpe, men ikke efter den.

Sagen handlede om Venstres dyrevelfærdsordfører, Flemming Møller, der foreslog at aflive alle hundehvalpe uden stamtavler i den dengang hede debat om kamphunde.

 • Landsforræderi, 2007

  Jeg synes ikke, at Asmaa skal fredes, fordi hun er politiker. Tværtimod er det meget vigtigt at forhindre, at en person med landsforræderiske tendenser bliver valgt til Folketinget.

  Når man fremkommer med så alvorlige beskyldninger mod en person, som der er kommet mod mig, så er det helt naturligt at gå til politiet og eventuelt få prøvet sagen ved en domstol. Det tager jeg helt roligt.

Rasmus Jarlov politianmeldte Asmaa Abdol Hamid i 2007, efter hun kaldte de irakiske angreb på koalitionsstyrkerne for "legitim", og hun sammenlignede det med den danske modstandsbevægelse under den tyske besættelse.

 • Palæstina, 2018

  Jeg lærer ikke at forstå palæstinensernes selvmordstrang. Når man aggressivt stormer mod bevæbnede grænsevagter, mens man kaster med sten og møtrikker, kan man kun forvente ét udfald, og det er de tragiske dødsfald, vi ser nu.

  Og jeg lærer ikke at forstå Israels trang til at myrde palæstinensere. Når man skyder mod ubevæbnede demonstranter, så er der ikke tale om ‘tragiske dødsfald’, men om overlagte og koldblodige drab. Tænk at lov-og-orden-Jarlov vil legitimere det.

Rasmus Jarlov åbnede for debatten på sin Twitter-konto i ugerne omkring de voksende uroligheder ved Gaza-striben, der var de værste i mange år. 

 • Unge politikere, 2012

  Folk under 30 burde kun i meget sjældne tilfælde få ministerposter. De burde heller ikke gøres til borgmestre i København.

  Rasmus Jarlovs udtalelser er arrogante, for han siger i virkeligheden, at vælgerne ikke er i stand til at sammensætte den forsamling, der skal repræsentere dem.

Rasmus Jarlov kom i modvind hos blandt andre Socialdemokraterne og Venstres Ungdom, der kaldte Jarlov "et demokratisk problem", da Jarlov under et møde i Københavns Borgerrepræsentation sagde, at unge politikere burde få erhvervserfaring. 

Det er dog ikke kun andre politikere, der går i debat med Rasmus Jarlov. Flere af den nyudnævnte ministers udtalelser falder andre meningsdannere for brystet, og de har igennem årene gået ind i debatten med politikeren: 

 • Karrierekvinder, 2014

  Mænd vil bare gerne have en kvinde, som er sød og pæn og tager lige så gerne en lærerinde eller sygeplejerske som en topleder. Karrierekvinder er svære at imponere. Kvinder vil gerne have en mand, som de kan se lidt op til, og det er svært for karrierekvinder at finde.

  Tingene er i opbrud. Hvis Rasmus kigger derud, er der en masse virksomheder, der har fundet ud af, at de er nødt til at bruge kvinderne, fordi de er ligeså godt uddannet som mændene - og nogle gange også bedre end mændene. Og så er det bare, jeg spørger; hvad skal vi bruge din viden til, Rasmus?

En undersøgelse viste, at dobbelt så mange kvindelige chefer som mandlige chefer er singler. Det fik den konservative politiker Rasmus Jarlov til at fare til tasterne, hvilket medførte reaktioner landet over.

 • Henvendelse fra forening, 2015

  OK. Selvsving, Monte Carlo eller hjemmestrikkede youtube prankster eller hvem I nu er. Tror I skal raffinere jeres stunts lidt. Så dumme er vi trods alt heller ikke, blot fordi vi er politikere.

  Jeg synes, han latterliggør sig selv med den opdatering. Mere end noget andet. Der er mange hundrede tusinde danskere, der lider af mave- og tarmproblemer, og vi forstår ikke, at han vil latterliggøre os på den måde.

Rasmus Jarlov lagde sin kommentar på Facebook, hvor han viste dele af en mail fra Mavetarmforeningen, der spurgte, om han ville være med til at sætte fokus på manglende toiletter ved at uploade et toilet. Henvendelsen var seriøs, forsikrede daværende formand Bente Buus Nielsen, der følte sig latterliggjort.

 • Donald Trumps valgsejr, 2016

  Tag det nu med værdighed i stedet for at håne, tude og udvise manglende respekt for vælgernes dom.

  Mit råd: Hvis I etablerede politikere vil vinde den lille mand i DK, må I forstå hans frygt istedet for at håne.

 • Kontanthjælp, 2016

  Jeg synes, man skal være taknemmelig for som mor med to børn at kunne få udbetalt 17.000 kr om måneden efter skat i samlede ydelser, når man er på kontanthjælp. Det er ikke penge, der falder ned fra himlen. Andre mennesker står op og går på arbejde hver dag for at betale for det.

  Når et menneske som Jarlov agiterer imod de fattige - i stedet for fattigdommen, så udviser han et menneskesyn, som jeg mener, ikke hører hjemme i Danmark. Hvis man selv får det bedre af, at andre får det værre, er man simpelthen ikke et ordentligt menneske og sin position som folkevalgt politiker værdig.

Rasmus Jarlov kom i modvind efter en debat om kontanthjælpsstørrelsen. Det blev til mange hadefulde beskeder, som han gengav på sociale medier. På avisen.dk beskrev Line Lazarus sit syn på K-politikerens udmelding. 

 • Medicinsk cannabis, 2017

  Om så hele kendisdanmark går til angreb, kommer jeg ikke til at opgive synspunktet om, at fagkundskaben er bedre til at vurdere effekten af medicin end kendte mennesker, der fortæller anekdoter.

  Det er ikke et spørgsmål om, at argumenterne hører op. Det er et spørgsmål om, at man bliver så træt af idioti som din. Det er simpelthen ikke rimeligt, at normaltbegavede mennesker skal bruge tid på dig.

Den tidligere Saxo Bank-ejer gik til angreb på Rasmus Jarlov i en debat om medicinsk cannabis. Som replik til Lars Seiers kommentar skrev Jarlov: "Det blev så farvel til Lars Seier. Hold op, hvor er det ærgerligt, at selv ekstremt erfarne debattører, som jeg kender personligt, opfører sig så barnligt og aggressivt. Hvad sker der dog for folk."

Noget af det, Rasmus Jarlov har skabt størst debat og vrede omkring, er, når han kommenterer på religion og terror. Det får især den modsatte fløj til tasterne. 

 • Fanatisk at bede? 2012

  Jo, det er fanatisk at bede fem gange om dagen. Skadeligt i sig selv? Nej. Noget jeg vil forbyde? Nej. Men fanatisk? Ja, det er det da så absolut. Og det gælder uanset, at nogle ikke kan lide at høre det.

  Men selv når dumhed kommer fra magten, skal vi huske, at det ikke er andet end dumhed. Og mod dumhed virker kun oplysning og tålmodighed.

 • Terror, 2016

  Hvis man skriver, at terroren intet har med Islam og indvandring at gøre, mister man retten til at blive taget seriøst

  Dine udtalelser graver grøfter ligeså dybe som terroren. Ret din vrede det rigtige sted og ikke mod muslimer!

Rasmus Jarlov gik igen ind i terrordebatten foranlediget af et aktuelt terrorangreb. Denne gang omkring et julemarked i Berlin, hvor 12 personer blev dræbt.

 • Terror, 2017

  Uden indvandringen ville vi ikke have nogen terror af betydning i Vesteuropa i dag. En ærgerlig konstatering, men det er sådan det er.

  Sikke historisk forfalskning - hvad med for eksempel rote armee fraktion.

I flere omgange efter terrorangreb i Europa lavede Rasmus Jarlov en sammenkædning til indvandringen - også efter angrebet i Barcelona i 2017. Det gik ikke uset hen hos hverken menig mand eller politiske kolleger.

Som ved den seneste sag omkring VM i Rusland og kulturministerens deltagelse er regeringen ikke fredet. Det viser en gennemgang af tidligere sager, hvor det især er Liberal Alliance, som Brian Mikkelsens afløser har diskuteret med. 

 • Ministers regnemetoder, 2016

  Har endnu ikke forstået, hvordan V og LA begrunder vildledningen af offentligheden med, at jeg (og forskerne) er ubegavet.

  De konservative skaber et kæmpe problem, når de vil vælte en minister på denne baggrund, hvor en minister ikke har gjort noget anderledes end nogen anden minister. Det er amatør-agtigt. De problematiserer noget, som er normalt kutyme.

Joachim B. Olsen kaldte Jarlov for "amatør" over for Ekstra Bladet i en sag om miljøminister Eva Kjer Hansens regnemetoder. Striden handlede om miljøeffekten af landbrugspakken, og det endte med, at Eva Kjer Hansen måtte gå af som minister tre dage efter Joachim B. Olsens replik.

 • Taxalov, 2017

  Det er prisen ved at sidde i regering, at man skal tilslutte sig dårlige aftaler. Sådan er dét. Vi er blevet enige i regeringspartierne om, at vi hellere vil have et lille bitte skridt fremad end at lade være.

  Uber er i dag ulovlig. Og det vil Uber også være fremover, medmindre de indretter sig, som loven kræver. Det er en kæmpestor sejr, at man nu får den mulighed.

 • VM i Rusland, 2018

  Jeg synes, det flagrer lidt i forhold til regeringens politik, hvor vi har økonomiske sanktioner mod Rusland, og hvor vi netop har sendt danske soldater til Baltikum for at beskytte vores allierede mod flere russiske aggressioner.

  Jeg tager til Rusland som sportens minister - på regeringens vegne - for at støtte de danske drenge. De fortjener al den moralske støtte, de kan få.

Rasmus Jarlov kritiserede sammen med en række kolleger sin regeringskollega, Mette Bock, da kulturministeren holdt fast i at tage til VM i Rusland i juni 2018.