Politik

Brian Mikkelsen stopper som minister

Markant konservativ minister stopper i politik. Løkke skal til Dronningen i morgen.

Brian Mikkelsen (K) stopper som erhvervsminister og som medlem af Folketinget - han skal i stedet være ny administrerende direktør i Dansk Erhverv.

- Det er et tilvalg af noget spændende og noget interessant, siger han til TV 2.

Selv meldte han det først officielt ud på Twitter:

Brian Mikkelsen har været medlem af Folketinget i årtier og har desuden været både kultur-, justits-, økonomi- og erhvervsminister. Udover rollen som erhvervsminister har Brian Mikkelsen i den nuværende regering også haft plads i begge de magtfulde regeringsudvalg, koordinationsudvalget og økonomiudvalget, hvor retningen for regeringens samlede politik besluttes.   

Han har samtidig i årtier været et yderst centralt medlem af Konservative. Han blev for første gang medlem af Folketinget i 1993 og har blandt andet været formand for partiets folketingsgruppe.

Er du blevet politisk mæt?

- Jeg er fuld af energi. Men lige pludselig opstod der et vindue i livet, siger Brian Mikkelsen til TV 2.

Mikkelsen var et oplagt valg

Hos Dansk Erhverv er glæden over ansættelsen af Brian Mikkelsen stor.

- Han har været et helt oplagt valg for os, siger Jens Mathiesen, bestyrelsesformand hos Dansk Erhverv, til TV 2.

En af Brian Mikkelsens opgaver bliver ifølge bestyrelsesformanden at føre Dansk Erhverv, der repræsenterer en lang række brancher inden for erhverv, at føre organisationen videre.

- Han skal sørge for, at vi får de rigtige opgaver belyst, og at vi får drøftet med regeringen og påvirket de sager, vi skal, så vi sikrer de mest rammebetingelser for dansk erhvervsliv, siger Jens Mathiesen.

Langballe: Bliver svær at erstatte

TV 2s politiske redaktør Anders Langballe kalder nyheden overraskende: 

- Det her er et ret stort slag for Konservative. Udfordringen er, at den post han sidder på i både koordinations- og økonomiudvalget er svær at overtage for en person uden ministererfaring og uden den store erfaring på Christiansborg, siger Anders Langballe og fortsætter: 

- Og når man kigger sig rundt i Konservative, hænger den slags ikke på træerne. Hvordan man løser det er et godt spørgsmål. Det er svært at se, at der er nogle i den Konservative folketingsgruppe, der kan træde ind en-til-en på Brian Mikkelsens post. 

Løkke til Dronningen i morgen

Det er mindre end to måneder siden, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) gennemførte sin sidste regeringsrokade. Dengang blev der ikke ændret på Konservatives ministerhold. I en pressemeddelelse ønsker statsministeren Brian Mikkelsen tillykke.

- Brian Mikkelsen har i mange år været en dygtig og engageret minister, siger Lars Løkke Rasmussen (V) i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Personligt har jeg sat overordentligt stor pris på mit tætte, tillidsfulde og konstruktive samarbejde med Brian. Jeg vil gerne ønske ham stort tillykke med de nye udfordringer og ser frem til samarbejdet i hans nye kapacitet.

Løkke udtaler i pressemeddelelsen, at han i morgen vil gå til Dronningen for at "justere regeringens sammensætning".

Over for TV 2 fortæller Brian Mikkelsen, at han har haft gode samtaler med både statsministeren og Konservatives partiformand, Søren Pape Poulsen. 

- De var ærgerlige over det. Det var jeg også, men de havde også forståelse for, at det var en mulighed for mig for at komme ud og kæmpe for det, jeg brænder allermest for. Nemlig dansk erhvervsliv.

- Tak for samarbejdet

På Twitter er der masser af hilsner fra politiske med- og modspillere. Her er et udpluk: 

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup: 

SF-formand Pia Olsen Dyhr:

Venstres gruppeformand, Karen Ellemann:

Partifælle og børne- og socialminister Mai Mercado:

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, og Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist, problematiserer til gengæld, at Brian Mikkelsen fra den ene dag til den anden går fra at være minister til at besidde en toppost i det private erhvervsliv: