Brian Mikkelsen afviser kritik efter jobskifte

Brian Mikkelsen tager sin ministerkasket af til fordel for et liv i erhvervslivet, men det bør ikke være et problem, mener han.

- Jeg tror, at det er sådan her, siger Brian Mikkelsen (K) i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS og trækker sin pegefinger op af vandglasset.

Han forsøger at illustrere, hvordan hans exit som erhvervsminister og medlem af Folketinget vil efterlade regeringen for i stedet at være ny administrerende direktør i Dansk Erhverv.

- Der er ikke nogen forandring, konstaterer han. 

Men kritikkerne er ikke enige. De mener, at Brian Mikkelsen med sit jobskifte efterlader ringe i vandet.

Blandt kritikerne er Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, og Alternativets EU-ordfører, Rasmus Nordqvist. De mener begge, at det er problematisk, at Brian Mikkelsen fra den ene dag til den anden går fra at være minister til at besidde en toppost i det private erhvervsliv - uden at have en karensperiode.

- Det er og bliver problematisk, når en minister skifter til lobbyist inden for samme område, han har været chef for, skriver Rasmus Nordqvist på Twitter.

Pelle Dragsted sætter spørgsmålstegn ved, om skiftet er smart i forhold til tilliden til folkestyret og kalder det for kasketforvirring.

Men Brian Mikkelsen er ikke enig.

Brian Mikkelsen på den anden side

- Det er vigtigt, at man også som toppolitiker kan gå hen og lave nogle andre ting med den viden og de kvaliteter, man har, argumenterer han i 'Lippert'.

Brian Mikkelsen mener også, at det bør ses som værende en fordel, at han kender området.

- Det vil være underligt, hvis det var diskvalificerende, at man kendte området – det er jo en fordel for dem, man arbejder med og for dem, man skal gøre noget for.

Jens Mathiesen, som er bestyrelsesformand hos Dansk Erhverv, mener ikke, at der er hold i kritikken. Video: Jane Bruun Elkjær

Jens Mathiesen, som er bestyrelsesformand hos Dansk Erhverv, mener heller ikke, at der er hold i kritikken.

- Jeg forventer ikke, at fordi Brian hopper over på den anden side af gaden, at han får lettere ved at slå alle de døre ind, som vi gerne vil have åbnet. Vi skal kæmpe videre for tingene bredt, som vi altid har gjort, siger han til TV 2.

Men det kan være noget rod, fortæller TV 2s finanskommentator Ole Krohn og forklarer, at der kan opstå diskussioner om interessekonflikter. Dog mener han ikke, at kritikken kommer til at forandre meget, da vi herhjemme ikke har regler for karensperioder, når man skifter mellem to poster i samme område.

Ifølge Ole Krohn er talentmassen for lille til ikke at foretage jobskift som disse.

- Det er en glimrende, drilsk kommentar og en god oppositionskommentar, men den får næppe meget betydning for, hvordan vi laver reglerne herhjemme.

Brian Mikkelsen har valgt at stoppe som erhvervsminister. I stedet bliver han nu administrerende direktør i Dansk Erhverv.

Toppolitiker siger farvel til Folketinget

Brian Mikkelsen, du har siddet og haft indflydelse på erhvervsområdet på et tidspunkt, hvor du har vidst, at du skulle over og være erhvervslivets mand. Kan du ikke se et problem ved det?

- Det kan jeg ikke, siger han i talkshowet 'Lippert'.

- Det er gået meget stærkt.

Ifølge eksministeren, der har været i Folketinget i 24 år, har der været tale om få dages forhandling, efter han blev tilbudt jobbet.

Hvordan har du det med at skulle indsende dit medlemskab i Konservative?

- Det gør mig ikke ondt. Jeg har været der i 24 år. Jeg frasiger mig det ikke. Det har været 24 gode år, men det er også 24 lange år. Jeg har massevis af energi og har lyst til at gøre en forskel, og det kan jeg gøre i Dansk Erhverv, afslutter han.

Rasmus Jarlov er onsdag aften blevet udnævnt som ny erhvervsminister i stedet for Brian Mikkelsen, oplyser Statsministeriet i en pressemeddelelse.