Flere røde partier siger nej til ministers ultimatum i medieforhandlinger
Socialdemokratiet og SF mangler fortsat at svare på, om de vil fortsætte forhandlingerne med regeringen og Dansk Folkeparti. Deadline er klokken 18.
Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre siger nu nej til det ultimatum, kulturminister Mette Bock (LA) har stillet dem over for i de igangværende forhandlinger om et nyt medieforlig.
Ministeren havde givet folketingets partier en frist til tirsdag klokken 18 til at svare på, om de kan sige ja til den økonomiske ramme, regeringen har stillet op. Men den vil de tre røde partier altså ikke acceptere.
Det drejer sig blandt andet om, at DR skal beskæres med 20 procent over fem år og et delvist salg af TV 2.
- Et uhørt angreb på dansk public service
Forud for forhandlingerne om et nyt medieforlig aftalte regeringen og Dansk Folkeparti allerede i marts besparelserne på DR. Og det er især dem, der er problemet, lyder det fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.
Han mener, der er tale om "et uhørt angreb på dansk public service".
- Det er ikke noget, vi vil lægge stemmer til. Og selv her i 11. time efter mange forhandlinger, så fastholder regeringen og Dansk Folkeparti, at det er en del af aftalen, siger Morten Østerggard til TV 2.
Enhedslistens medieordfører, Søren Søndergaard, mener, at regeringens besparelser vil gå voldsomt ud over danskproducerede og dansksprogede udsendelser.
- Det kommer hele familien Danmark til at mærke, siger Søren Søndergaard til Ritzau.
S vigtig for stabiliteten
Socialdemokratiet og SF har endnu ikke meldt ud, om de vil fortsætte forhandlingerne med regeringen og Dansk Folkeparti. Begge partier siger til Ritzau, at der ikke nødvendigvis kommer svar inden klokken 18.
S-formand Mette Frederiksen har tidligere sagt, at regeringen lægger op til "meget voldsomme forringelser" og har krævet flere penge til public service.
Socialdemokratiets beslutning om at gå med eller ej er afgørende for, hvor stabilt et nyt medieforlig vil være på den anden side af et folketingsvalg, hvis flertallet skifter.
Forhandlinger om flere penge til public service
Regeringen har i sit udspil foreslået at forhøje den såkaldte public service-pulje, hvor ikke-licensfinansierede medievirksomheder kan søge til produktion af dansk tv-drama, tv-dokumentar og børne- og ungdomsprogrammer.
Den er i dag på 35 millioner kroner årligt, men foreslås hævet så den i 2022 bliver på 220 millioner kroner.
I de igangværende forhandlinger er der ifølge TV 2s oplysninger lagt op til, at puljen kan blive væsentligt større, ligesom det nævnes som en mulighed, at DR skal have lov at søge dele af den.
Det, mener Morten Østergaard dog, svarer til at "sætte plaster på et åbent benbrud".
Regeringens medieudspil blev præsenteret i begyndelsen af april. Her kan du se hovedpunkterne.