Politik

Samuelsen åbner for regeringssamarbejde med Dansk Folkeparti

LA-formand Anders Samuelsen kan godt se for sig, at han kunne sidde i regering med Dansk Folkeparti efter næste valg.

Hvilke partier skal Danmarks regering bestå af efter et valg?

Dén bogstavleg er i fuld gang blandt Folketingets partiledere i øjeblikket med højest et år til, at danskerne skal stemme.

De seneste uger har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, igen og igen slået fast, at hans parti satser på at blive en del af et regeringssamarbejde, hvis partierne i blå blok kan mønstre et flertal efter valget. Til gengæld skal Liberal Alliance ikke længere sidde i regering, har det lydt fra DF-formanden.

Dén udmelding ser imidlertid ikke ud til at få Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, til forberede sig på et regerings-exit. Han nævner i stedet muligheden for, at alle fire partier i blå blok – Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti – kan danne en flertalsregering sammen.  

- Den regering, vi har nu, bør oplagt fortsætte. Vi øger beskæftigelsen, sørger for færre arbejdsløse, letter skatterne og gør Danmark mere liberalt. Så jeg ser gerne VLAK-regeringen fortsætte. Og så vil jeg tilføje, at hvis ikke det lykkes at komme dertil, så lad os da få en flertalsregering i det her land. Det foreslog jeg allerede efter sidste valg, siger Anders Samuelsen i et interview med TV 2 under årets folkemøde på Bornholm.

DF må gribe bolden

Men Thulesen Dahl siger jo, at en ny regering skal være uden Liberal Alliance?

- Det er sjovt nok alle dem, der ikke er i regering, som sidder og diskuterer, hvem de vil i regering med. Vi andre er i gang med at arbejde. Vi skaber resultater. Jeg kan godt forstå, at de gerne vil med ind i maskinrummet. Og jeg har sagt fra starten: Så kom. Liberal Alliance var de første, der sagde, at selvfølgelig kan Dansk Folkeparti være i regering. Men det kræver, at de griber bolden.

Forskellene pustes op

Anders Samuelsen mener ikke, at forskellene mellem de to partier er så store, som det ofte bliver udlagt.

- Jeg kan høre på Kristian Thulesen Dahl, at han mener, at der er meget stor forskel på vores partier. Og det er der da også på nogle områder. Men når det kommer til stykket, så siger Thulesen Dahl for eksempel, at det er vigtigt, at vi har råd til de ældre. Det er jeg enig i. Jeg tror nogle gange, man forsøger at puste forskellene mellem os politikere op til noget, den ikke kan bære.

Det er ikke kun blandt partierne i blå blok, at der bliver spekuleret i mulige regeringskonstellationer efter et valg. Tidligere på måneden slog Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fast, at hun ønsker at danne en etpartiregering – altså uden Radikale Venstre, der ellers har været Socialdemokratiets faste regeringspartner i årtier.

Der skal senest afholdes valg til Folketinget 17. juni 2019.