Politik

Løkke vil ikke 'lege' med bogstaver, som andre partiledere har gjort

Danmarks statsminister og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen (V) holder partiledertale på hovedscenen i Allinge på Bornholm fredag d. 15 juni 2018. (Foto: Olafur Steinar Gestsson/Scanpix 2018) Olafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Løkke havde gerne set, at flere partier var gået med i regering i 2015. Men han vil ikke spekulere i tiden efter næste valg.

Mette Frederiksen (S) har gjort det. Kristian Thulesen Dahl (DF) har gjort det. Anders Samuelsen (LA) har gjort det.

Spekuleret i, hvilke partier der bør danne regering efter et kommende folketingsvalg. Men den diskussion vil statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) nødigt deltage i, når der potentielt kan gå et år, før danskerne skal stemme.

Det slog Lars Løkke Rasmussen fast, da han fredag eftermiddag blev interviewet af TV 2s Søren Lippert på Folkemødet.

- Jeg koncentrerer mig om at passe mit arbejde og ikke at føre valgkamp. Men jeg kan godt mærke, at den sådan lidt præmaturt er gået i gang hos alle andre. Der er ikke valgkamp nogle af de steder, jeg kommer, lyder det fra Løkke.

De seneste uger har Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, igen og igen slået fast, at hans parti satser på at blive en del af et regeringssamarbejde, hvis partierne i blå blok kan mønstre et flertal efter valget. Til gengæld skal Liberal Alliance ikke længere sidde i regering, har det lydt fra DF-formanden.

Men Lars Løkke, befolkningen vil jo gerne vide, om du kunne se det for dig at sidde i en regering, som DF er med i?

- Ja, det kunne jeg da sagtens se. Det kunne jeg allerede efter sidste folketingsvalg, hvor Venstre ellers ikke fik et supervalg. Men nogle skulle jo samle den op, og der var blåt flertal. Der tog vi det på vores kappe at danne en regering, der endte med at blive helt smal. Og det var da ikke af lyst. Jeg havde da hellere set, at flere havde meldt sig under fanerne dengang. Og kunne man dengang have lavet en regering med alle fire blå partier, så ville jeg have hilst det velkommen. Men det kunne man ikke, for paratheden til at tage det ansvar var der i hvert fald ikke på det tidspunkt, siger Lars Løkke Rasmussen med henvisning til, at Venstre dannede en smal etpartiregering efter folketingsvalget i 2015. Han fortsætter:

- Og hvis den parathed har meldt sig, er det da positivt. Men jeg er ikke ude i bogstavleg endnu, for der er ikke valgkamp nu. Dét der må vi snakke om til næste års folkemøde.

Jeg havde da hellere set, at flere havde meldt sig under fanerne dengang.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister (V)

Thulesen Dahl siger jo også, at en kommende blå regering skal være uden Liberal Alliance. Kan du forstå det udgangspunkt?

- Jeg gider ikke at lege den leg.

Mette Frederiksen vil selv

Anders Samuelsen slog fredag fast, at han gerne ser, at den nuværende regeringskonstellation også fortsætter efter valget. En flertalsregering, hvor man lukker Dansk Folkeparti ind, kunne dog også være en mulighed, mener LA-formanden.

Det er ikke kun blandt partierne i blå blok, at der bliver spekuleret i mulige regeringskonstellationer efter et valg. Tidligere på måneden slog Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fast, at hun ønsker at danne en etpartiregering – altså uden Radikale Venstre, der ellers har været Socialdemokratiets faste regeringspartner i årtier.

Der skal senest afholdes valg til Folketinget 17. juni 2019.