Politik

Frederiksen afviser Østergaards ultimatum – DF bliver ikke lukket ude

Radikale kan ikke få vetoret over, hvem S kan samarbejde med efter et valg, fastslår Mette Frederiksen.

Radikale Venstre kan glemme alt om at få kørt Dansk Folkeparti ud på et sidespor, hvis flertallet skifter efter næste folketingsvalg.

Sådan lyder det fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, dagen efter, at Radikale Venstre garanterede, at partiet kun vil støtte en socialdemokratisk ledet regering efter næste valg, hvis den gør sig uafhængig af Dansk Folkeparti.

- Det kan jeg ikke, og det vil jeg i øvrigt heller ikke, siger Mette Frederiksen om kravet om frigørelse fra Dansk Folkeparti.

Hun talte fredag eftermiddag på Folkemødet på Bornholm, og efter talen sagde partiformanden, at Morten Østergaards ultimatum er en forkert måde at drive politik på.

- Jeg kan ikke forstå, at man udpeger partier, man ikke vil samarbejde med. For mig er folkestyret det modsatte, siger Mette Frederiksen.

R kræver udlændingepolitik uden DF

Diskussionen om, hvem der skal samarbejde efter næste folketingsvalg er for alvor blevet aktuel den seneste tid.

I sidste uge meddelte Mette Frederiksen, at Socialdemokratiet går efter at danne en S-mindretalsregering efter næste folketingsvalg. Hun har dermed lagt op til at bryde med en årelang tradition for at gå i regering med Radikale Venstre.

Det er i kølvandet på den udmelding, at Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard, har fremsat sit ultimatum.

På udlændingeområdet har jeg ikke sagt et ord i tre år, som jeg ikke har ment

Mette Frederiksen

Han vil ikke bakke op om Mette Frederiksen som statsminister, hvis hun inden for eksempelvis udlændinge- uddannelse og EU-politikken er afhængig af Dansk Folkeparti.

- Vi vil ikke nøjes med en ny regering. Vi vil også have en ny retning for vores land, slog Morten Østergaard fast torsdag.

Afviser populisme

Netop udlændingepolitikken er en af årsagerne til, at Socialdemokratiet lægger op til at afbryde traditionen for et regeringssamarbejde med Radikale Venstre. Oppositionens største parti har siden 2015, hvor Mette Frederiksen overtog formandsposten, nærmet sig Dansk Folkeparti og blå bloks strammere kurs.

- Jeg føler mig overbevist om, at forudsætningen for, at vi kan få danskernes tillid, det er, at vi kan føre en udlændingepolitik, som flertallet af danskerne er enige i, siger Mette Frederiksen og tilføjer:

- Og det gode for Socialdemokratiet i dag – efter vi har flyttet os – det er, at vi nu faktisk er i samklang med den store del af danskerne. Det var vi ikke tidligere.

Hun afviser samtidig, at Socialdemokratiets hårdere kurs over for udlændinge de senere år er et udtryk for populisme.

- Grænsen går, hvor jeg begynder at føre en politik, jeg ikke selv mener. Så er det populisme.

Hun var som justitsminister frem til folketingsvalget i 2015 ellers med i en regering, der på flere områder lempede udlændingepolitikken. Men i dag lægger hun indirekte afstand til den politik.

- På udlændingeområdet har jeg ikke sagt et ord i tre år, som jeg ikke har ment.

Ikke i fire år?

- I tre. Siden jeg blev formand for Socialdemokratiet, siger hun med et grin.

Hun fremhæver samtidig, at der dog også er meget, der samler Radikale Venstre og Socialdemokratiet. Blandt andet på uddannelsesområdet, hvor Socialdemokratiet seneste har imødekommet Radikale Venstres ønske om at afskaffe uddannelsesloftet.