Politik

Tidligere politifolk står frem: Kritiske demonstranter er blevet snydt i årevis

Hvis politiet over en årrække konsekvent har holdt kritiske demonstranter væk, er det en "helt grotesk kultur," siger justitsministeren.

Det var langt fra et enestående tilfælde, da politiet i 2012 forhindrede kritiske demonstranter i at vise utilfredshed med Kina under et kinesisk statsbesøg i Danmark.

Sådan siger en række tidligere politifolk til Berlingske og DR.

Mindst to gange har politiet forhindret demonstranter i at udøve deres grundlovssikrede ret til at demonstrere, lyder det.

Det siger grundloven

§ 77 
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres. 

§ 79 
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.

Den pensionerede politikommissær Torben Juel Eriksen fortæller til Berlingske, at han stod for sikkerheden ved Hotel Sheraton i København, da den daværende kinesiske premierminister var på besøg i 1995. Her fik han det arrangeret sådan, at kritiske demonstranter ikke kunne ses fra hotellet.

Hvis det her er noget generelt, er det en helt grotesk kultur

Søren Pape Poulsen (K), justitsminister

Og det var ikke den eneste gang, at demonstranter blev holdt væk, siger en anden pensioneret politikommissær Ole Kahr. Han havde det overordnede ansvar for eskorten af den kinesiske premierminister under et besøg i Danmark 2002.

- Det har altid været en uskreven regel, at kinesiske delegationer ikke skulle se demonstranter, siger Ole Kahr til Berlingske.

Anmodning fra Udenrigsministeriet

Henning Dahl, der er tidligere hundeleder ved Københavns Politi, bakker påstandene op. Han siger tilmed, at Udenrigsministeriet havde en interesse i, at demonstranterne blev holdt væk.

- Efter anmodning fra Udenrigsministeriet, så henstiller man, at man sikrer, at der ikke er negative demonstranter indenfor synsvidde af premierministeren, for det ville virke fornærmende på premierministeren, fortæller Henning Dahl til P1 Orientering.

Han tilføjer, at politiet forsøgte at snyde demonstranterne ved at køre kortegen en anden vej end planlagt.

TV 2 har været i kontakt med Per Stig Møller (K), der var udenrigsminister i 2002. Adspurgt om han var med til anmode politiet om at holde demonstranter væk, svarer han:

- Jeg har ingen som helst erindring om det. Det siger mig ingenting, siger Per Stig Møller til TV 2.

Pape: - En kæmpe skandale

Samtidig med at de tidligere politifolk er stået frem, har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) besluttet, at alle kinesiske statsbesøg fra 1995 og frem til i dag skal undersøges. Han kalder det en "kæmpe skandale".

- Hvis det her er noget generelt, er det en helt grotesk kultur, men lad os nu få det undersøgt.

Foruden de tidligere politifolks udtalelser skyldes beslutningen om at undersøge statsbesøg tilbage fra 1995 også, at politiet onsdag har oplyst Justitsministeriet om en såkaldt taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med et besøg af den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011.

Jeg er ved at være voldsomt frustreret over den her sag

Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet

En befaling, hvor myndighederne direkte spekulerer i, at jo senere det kinesiske besøg bliver meldt offentligt ud, jo sværere bliver det for eventuelle demonstranter at få stablet demonstrationer på benene.

Villy Søvndal (SF), der var udenrigsminister, mens besøget i 2011 fandt sted, afviser pure at have haft kendskab til overvejelserne i politiet om at gøre det besværligt for demonstranterne. 

- Det havde jeg intet kendskab til, og hvis jeg havde, så havde jeg stoppet det med det samme, siger han til TV 2.

Den tidligere udenrigsminister ville have stoppet ordre, hvis han havde haft kendskab til dem. Video: Morten Nielsen

Oxfeldt: Politiet har ikke taget beslutningen alene

Politiforbundets formand, Claus Oxfeldt, hilser en dybere undersøgelse af de kinesiske statsbesøg velkommen. 

Det er dog vigtigt, at der også bliver kastet et kritisk blik på eksempelvis politikere og embedsmænd, lader han forstå.

- Jeg er ved at være voldsomt frustreret over den her sag. Al fokus bliver jo rettet mod politiets rolle, siger Claus Oxfeldt til TV 2.

- Det kan jeg sådan set godt forstå, men der er så meget politik i den her sag, at det ikke kun kan være politiet alene, der beslutter sig for, at fredelige demonstranter ikke skal have lov at demonstrere.

Nye mailarkiver dukket op

Tibet-sagen tog sin begyndelse efter den kinesiske statsleder Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012. Her fjernede politiet demonstranter, der viftede med tibetanske flag i protest mod Kinas fremfærd i Tibet. Kort før jul offentliggjorde den første Tibet-kommission sin redegørelse, der konkluderede, at der blev udstedt klart ulovlige ordrer om at forhindre fredelige demonstranter i at vise tibetanske flag og blive set under de kinesiske statsbesøg i København.

Ansvaret blev placeret hos to ansatte i Københavns Politi. Men hverken i politiets ledelse, hos embedsmænd eller hos politikerne fik sagen konsekvenser.

Nye oplysninger førte tidligere på måneden til, at Søren Pape Poulsen efter stigende politisk pres besluttede at genåbne Tibet-kommissionen. Og med den seneste udvikling er det altså blevet besluttet at udvide den undersøgelse til at omfatte samtlige statsbesøg siden 1995. 

P1 Orientering har beskrevet, at flere ministre og ministerielle embedsmænd muligvis kan være sluppet for let, da de undgik at blive draget til ansvar for ulovlige ordrer om at stoppe fredelige demonstranter. Tibet-kommissionen fik nemlig aldrig adgang til mailkonti, som potentielt kunne give nye oplysninger om sagen.

I sidste uge fortalte Søren Pape Poulsen så, at Rigspolitiet havde fundet mailarkiver under en ”rutinemæssig kontrol”. De arkiver skal nu gennemgås for at se, om der kan være oplysninger, der ikke tidligere er kommet frem.

Som følge af problemerne med at finde mails vil justitsministeren også nedsætte en ekstern undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET’s håndtering af data.

Flere demonstranter har fået tilkendt erstatning.