Politik

Tibetskandale vokser - Pape frygter, at problemerne stikker endnu dybere

Nye oplysninger sår tvivl om politiets håndtering af Tibetdemonstranter i flere tilfælde.

Når Tibetkommissionen genåbner, skal den undersøge samtlige kinesiske statsbesøg siden 1995.

Det fortæller justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere

Søren Pape Poulsen, justitsminister (K)

Beslutningen skyldes blandt andet, at politiet onsdag har oplyst Justitsministeriet om en såkaldt taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med et besøg af den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011. En befaling, hvor myndighederne direkte spekulerede i, at jo senere det kinesiske besøg blev meldt offentligt ud, jo sværere ville det blive for eventuelle demonstranter at få stablet demonstrationer på benene.

Den taktiske befaling lød således:

"Politiets Efterretningstjeneste er ikke i besiddelse af oplysninger om konkrete trusler mod den kinesiske udenrigsminister. Opmærksomheden henledes dog på, at hvis besøget eksponeres tidligt i pressen, vil det øge kendskabet til besøget blandt personer eller grupper som f.eks. støttekomiteen for Tibet, som måtte have en intention om at demonstrere mod besøget."

Det er en grundlovssikret ret at demonstrere i Danmark, og derfor er formuleringerne fra Københavns Politi yderst problematiske, mener justitsminister Søren Pape Poulsen.

- Politiet skal overhovedet ikke bekymre sig om den slags ting. Politiet skal beskytte folks frihedsrettigheder, siger han.

Daværende udenrigsminister Villy Søvndal (SF) tog i 2011 imod Kinas udenrigsminister Yang Jiechi i København. En netop offentliggjort taktisk befaling viser, at de danske myndigheder spekulerede i at holde kritiske demonstranter væk.

Kan stikke endnu dybere

Der er ligeledes rejst tvivl om politiets omgang med demonstranter i forbindelse med officielle kinesiske besøg i 2002 og 1995.

- Tibetsagen var i forvejen en skandale, og nu viser det sig måske at stikke endnu dybere. Derfor har jeg besluttet, at der skal gennemføres en kommissionsundersøgelse af forholdene omkring samtlige kinesiske besøg tilbage til i hvert fald 1995. Vi kan ikke stoppe arbejdet, før vi har fået belyst hvert et hjørne, så tilliden til vores politi kan genskabes, siger Søren Pape Poulsen.

Politiledere står frem: Har gjort det i årevis

Samtidig med Søren Pape Poulsens udmelding offentliggjorde DR og Berlingske artikler, hvor flere tidligere politifolk står frem med opsigtsvækkende udtalelser. De fortæller, at politiet i årevis har sørget for at holde kritiske demonstranter væk under kinesiske besøg i Danmark. Eksemplerne fra 2012 og 2011 er dermed ikke enestående, tyder det på.

Den pensionerede politileder Henning Dahl siger til DR, at Udenrigsministeriet i forbindelse med et besøg fra Kinas premierminister i 2002 direkte anmodede politiet om at holde kritiske demonstranter væk.

Tidligere politikommisær Torben Juel Eriksen siger til Berlingske, at demonstranter under et kinesisk besøg i 1995 også skulle holdes væk.

Kritiske demonstranter skulle holdes væk fra Kinas premierminister Zhu Rongji (tv) under besøget i Danmark i 2002. Her ses han sammen med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod Poulsen, kalder sagen grotesk:

- Helt grotesk sag. Man må sige, at det har udviklet sig fra storm til orkan i denne sag. Det hele skal simpelthen kortlægges. Det her sender et signal om et råddent system, og det kan danskerne ikke være tjent med, siger han til TV 2.

Det siger grundloven

§ 77 
Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde på ny indføres. 

§ 79 
Borgerne har ret til uden forudgående tilladelse at samle sig ubevæbnede. Offentlige forsamlinger har politiet ret til at overvære. Forsamlinger under åben himmel kan forbydes, når der af dem kan befrygtes fare for den offentlige fred.

Også Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, reagerer kraftigt på de nye oplysninger:

- Kæmpe skandale, at politiet åbenbart før har krænket ytringsfrihed af hensyn til kinesiske handelsinteresser! Den praksis, den skal stoppes NU. Ytringsfrihed er vigtigere end handelsinteresser, og den kan der ikke sættes en pris på, skriver hun på Twitter.

Nye mailarkiver dukket op

Tibetsagen tog sin begyndelse efter den kinesiske statsleder Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012. Her fjernede politiet demonstranter, der viftede med tibetanske flag i protest mod Kinas fremfærd i Tibet. Kort før jul offentliggjorde den første Tibetkommission sin redegørelse, der konkluderede, at der blev udstedt klart ulovlige ordrer om at forhindre fredelige demonstranter i at vise tibetanske flag og blive set under de kinesiske statsbesøg i København.

Ansvaret blev placeret hos to ansatte i Københavns Politi. Men hverken i politiets ledelse, hos embedsmænd eller hos politikerne fik sagen konsekvenser.

Nye oplysninger førte tidligere på måneden til, at Søren Pape Poulsen efter stigende politisk pres besluttede at genåbne Tibetkommissionen. Og med den seneste udvikling er det altså blevet besluttet at udvide den undersøgelse til at omfatte samtlige statsbesøg siden 1995.

P1 Orientering har beskrevet, at flere ministre og ministerielle embedsmænd muligvis kan være sluppet for let, da de undgik at blive draget til ansvar for ulovlige ordrer om at stoppe fredelige demonstranter. Tibetkommissionen fik nemlig aldrig adgang til mailkonti, som potentielt kunne give nye oplysninger om sagen.

I sidste uge fortalte Søren Pape Poulsen så, at Rigspolitiet havde fundet mailarkiver under en ”rutinemæssig kontrol”. De arkiver skal nu gennemgås for at se, om der kan være oplysninger, der ikke tidligere er kommet frem.

Som følge af problemerne med at finde mails vil justitsministeren også nedsætte en ekstern undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET’s håndtering af data.

Flere demonstranter har fået tilkendt erstatning for episoderne, der fandt sted i forbindelse med besøget i 2012.