Politik

Socialdemokratiet vil nu afskaffe uddannelsesloft

Reglerne, der begrænser studerendes adgang til uddannelse nummer to, presser de unge alt for voldsomt, siger Mette Frederiksen.

Socialdemokratiet vil afskaffe uddannelsesloftet, der begrænser unges mulighed for at tage mere end én uddannelse.

Det skriver Berlingske.

Uddannelsesloftet blev indført i 2016 med støtte fra blandt andre Socialdemokratiet. Men siden har partiet altså skiftet mening, og partileder Mette Frederiksen vil nu forsøge at få de andre aftaleparter med på at opgive loftet.

Hun siger, at det lægger et unødvendigt hårdt pres på de studerende, at de ikke frit kan tage en anden uddannelse.

- Det er et udmærket princip, at du skal bruge den uddannelse, du har taget. Men jeg kan bare se, at uddannelsesloftet har skabt en følelse, der har sat sig i mange flere end dem, der er direkte berørt af det. En følelse af, at man ikke må begå fejl, og hvis man fejler, misser man muligheden for at uddanne sig. Det er farligt, siger Mette Frederiksen til Berlingske.

Kun een uddannelse

Uddannelsesloftet fra 2016 betød, at en studerende, der havde gennemført en videregående uddannelse, ikke måtte tage endnu en uddannelse på samme niveau.

Allerede i 2017 blev reglerne ændret, så en studerende nu kan tage en ny uddannelse på samme niveau – eller lavere – end den første, seks år efter den første uddannelse.

Og nu vil Mette Frederiksen altså gå videre og helt afskaffe ordningen, der ifølge Uddannelses- og Forskningsministeriet berører omkring 900 personer om året.

- Jeg er dybt bekymret over, at der er så mange børn og unge, der mistrives. Derfor er der grund til at kaste et kritisk blik på systemet, siger hun.

Minister står ved loftet

Uddannelsesminister Tommy Ahlers (V) siger i en kommentar, at han står ved uddannelsesloftet, sådan som det ser ud efter revisionen i 2017:

- Jeg mener, vi skal uddanne os hele livet, men vi skal ikke dobbeltuddanne os. Der skal for mig være en progression i uddannelsen, så når man er bachelor, læser man videre på en kandidat. Jeg vil hellere have, at fleksibiliteten er, at man kan holde pause inden kandidaten, siger ministeren til Berlingske.

Med sin kursændring har Mette Frederiksen bragt sit parti på linje med resten af rød blok, der hele tiden har været modstandere af uddannelsesloftet.

Krav fra De Radikale

De Radikales leder Morten Østergaard har så sent som i torsdagens udgave af Berlingske nævnt en afskaffelse af uddannelsesloftet som et af de krav, der skulle opfyldes for at De Radikale kunne støtte en regering ledet af Mette Frederiksen.

Så han var naturligt nok tilfreds med, at Mette Frederiksen allerede samme dag har meldt ud, at Socialdemokratiet har ændret holdning til uddannelsesloftet.

- Det er en første og vigtig kovending, som Socialdemokratiet skal have ubetinget ros for, siger han til Berlingske.

'Nogle er kommet i klemme'

De studerende byder den nye socialdemokratiske kurs meget velkommen:

- Uddannelsesloftet havde ingen gang på jord, og det har vi sagt fra starten. Det er bare så ærgerligt, at der er nogle mennesker, hvis liv er kommet i klemme, fordi de har valgt et detaljeret studieforløb eller har valgt forkert og ikke har kunnet få lov at skifte, siger formanden for Danske Studerendes Fællesråd Sana Mahin Doost.