Politik

Østergaard stiller ultimatum til Mette Frederiksen

R-lederen skærper tonen overfor Socialdemokratiet. Han slår fast, at Radikales mandater ikke skal tages for givet.

Hvis Mette Frederiksen (S) efter næste folketingsvalg vil danne regering med støtte fra Radikale Venstre, skal Socialdemokratiet gør sig helt uafhængigt af Dansk Folkeparti.

Så kontant er budskabet fra Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard. Han talte torsdag aften på hovedscenen ved Folkemødet på Bornholm, og her skærpede han tonen over for Socialdemokratiet. 

- Jeg vil garantere, at vi efter næste valg kun støtter en regering, der vil gøre sig uafhængig af Dansk Folkepartis politik, sagde Morten Østergaard.

Han har ikke tidligere talt om, at Socialdemokratiet skal frigøre sig helt fra Dansk Folkeparti for at få Radikale Venstres støtte.

En kold skulder fra Mette F

Socialdemokratiet fortalte i sidste uge, at partiet efter årtiers tæt samarbejde med Radikale Venstre nu har besluttet sig for at gå solo og altså ikke igen vil danne regering med Morten Østergaards parti, hvis flertallet skulle skifte efter næste folketingsvalg.

Partiformand Mette Frederiksen begrundede især beslutningen med, at de to partier ser forskelligt på udlændingepolitikken, hvor Socialdemokratiet de senere år har nærmet sig Dansk Folkeparti og blå bloks strammere kurs.

Mette Frederiksen sagde i forbindelse med udmeldingen til Jyllands-Posten, at det er naturligt at samarbejde med Dansk Folkeparti på udlændingepolitiken.

- Her er mandatet så stærkt og så bredt forankret i Folketinget og i befolkningen, at det ikke er rimeligt, hvis få partier, der repræsenterer en meget lille del af danskerne, vil sidde flertallets holdninger overhørig, sagde Mette Frederiksen til Jyllands-Posten mandag i sidste uge.

Afviser også DF's EU-politik

Det er imidlertid ikke kun på udlændingepolitikken, at Østergaard kræver, at Socialdemokratiet skal kappe båndene til Dansk Folkeparti.

Det gælder også i forhold til den økonomiske politik og EU-politikken, hvor Dansk Folkeparti og Radikale Venstre er dybt uenige.

- Vi vil ikke nøjes med en ny regering. Vi vil også have en ny retning for vores land, slår Morten Østergaard fast og tilføjer:

- Derfor har jeg også sagt, at nok er verden god, men heller ikke Socialdemokratiet kan blæse og have mel i mun­den. I kan ikke både regne vores politik fra og tælle vores mandater med. Det handler ikke om poster og personer. Men om retningen for Danmark.

Fredag eftermiddag er det Mette Frederiksens tur til at tale på Folkemødets hovedscene.