Politik

Regeringen erkender EU-nederlag om børnecheck

Danmark skal af med yderligere 166 millioner kroner årligt, hvis ændringer af EU-lov går igennem. Danmark vil stemme nej. Men et flertal er for.

Danmark har lidt et nederlag.

Så kontant lyder det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der ikke kan samle et flertal i EU til at begrænse, hvor mange velfærdsydelser der ryger ud af Danmark til vandrende arbejdstagere og deres familier i EU.

Fra 2010-2017 er der ifølge Beskæftigelsesministeriet sket en fordobling af udenlandske arbejdstagere, der tager danske dagpenge ud af landet. I 2017 fik 2169 EU-borgere checken med hjem.

Derudover betaler danske skatteborgere omkring 100 millioner kroner om året i børnecheck til børn af europæiske arbejdstagere, der bor i hjemlandet.

- Vi gik til valg på, at vi ville arbejde for en indeksering af børnefamilieydelsen, siger Troels Lund Poulsen til TV 2. Det betyder, at beløbet skulle beregnes efter omkostningerne i arbejdstagerens hjemland og dermed falde.

- Jeg har kæmpet i al den tid, jeg har været beskæftigelsesminister. Min forgænger, Jørn Neergaard, har kæmpet. Men vi må desværre konstatere, at vi ikke kan komme igennem med det synspunkt på nuværende tidspunkt.

 Jeg mener, der er tale om et klokkeklart løftebrud

Mette Frederiksen, formand i Socialdemokratiet

Det går den helt forkerte vej

Det går i stedet den forkerte vej, konstaterer ministeren. Som det ser ud nu, er flertal i EU for:

  • Det seneste arbejdsland skal betale dagpenge til arbejdstagere, der ikke længere er i landet. Deres hjemland skal ikke stå for den udgift.
  • Perioden for udbetaling af dagpenge til EU-borgere, der ikke længere er i arbejdslandet, skal forlænges fra nuværende tre måneder til seks.

Beskæftigelsesministeriet forventer, at ændringerne vil koste den danske statskasse i omegnen af 166 millioner kroner årligt. Ekstra. Tallet er dog usikkert.

Det får Socialdemokratiets formand på krigsstien. 

- Jeg mener, der er tale om et klokkeklart løftebrud, siger Mette Frederiksen til TV 2.

EU må ikke være en social union

Som oppositionsleder tordnede Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, i foråret 2014 mod den daværende Helle Thorning-Schmidt-regering, som var begyndt at udbetale børnecheck til EU-borgere efter kortere ophold i Danmark. Til jordbærplukkere, som Lars Løkke Rasmussen formulerede det. 

- Jeg synes da, at det er helt rimeligt, at når man for eksempel arbejder og betaler skat i et land, så får man også nogle rettigheder, sagde daværende social- og indenrigsminister Manu Sareen (dengang Radikale Venstre).

Men det var en skandale, lød det fra Løkke Rasmussen.

Når man er i opposition, så mener man ét. Når man ikke er i opposition, så mener man noget andet

Kenneth Kristensen Berth, EU-ordfører, Dansk Folkeparti

Hans egen regering har dog fulgt samme praksis – andet ville være i strid med loven. I valgkampen i 2015 bebudede Lars Løkke Rasmussen og co. i stedet at arbejde for at stramme reglerne på EU-plan.

- Vi skal passe på, at samarbejdet ikke udvikler sig til en social union, hvor EU-borgere får nem adgang til de danske velfærdsydelser, skrev Inger Støjberg i 2015.

Troels Lund Poulsen fremhæver i dag, at valgløftet bestod i at arbejde for strammere regler, og han mener derfor ikke, der er tale om løftebrud.

- Denne her kamp kommer ikke i mål på nuværende tidspunkt, men jeg kæmper fortsat videre, siger han til TV 2.

Én holdning som opposition, en anden som regering

Hos Dansk Folkeparti, der vil stoppe al udbetaling uden for Danmark med eller uden hjemmel i EU-loven, sporer man dog et mønster hos de to partier, der bejler til statsministerposten, Socialdemokratiet og Venstre.

- Når man er i opposition, så mener man ét. Når man ikke er i opposition, så mener man noget andet, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth til TV 2.

I 2010 vedtog den daværende VK-regering et såkaldt optjeningsprincip for børnechecken, som Helle Thorning-Schmidt-regeringen rullede tilbage, da det ifølge EU-Kommissionen var i strid med EU-reglerne.

Kunne en regering ledet af dig, Mette Frederiksen, have leveret mere end Lars Løkke Rasmussens regering har leveret? Det ser jo ud til, at der er et flertal imod de danske ønsker i EU.

- Der er vel to ting at sige til det: Har regeringen gjort sig umage nok? Det ved jeg faktisk ikke. Noget andet er, hvad man stiller danskerne i udsigt. Jeg kan godt huske, hvor aggressiv Lars Løkke var i sidste valgkamp – det her, det var noget, han nok skulle få styr på. Og han har ikke fået styr på det, siger Mette Frederiksen.

Troels Lund Poulsen stemmer på Danmarks vegne nej til ændringsforslagene i næste uge. De forventes dog at blive vedtaget for herefter at blive behandlet i Europa-Parlamentet.