Politik

DSB får grønt lys til at indkøbe nye el-tog

De første nye tog ventes indkøbt inden 2020 og på skinner med passagerer i begyndelsen af 2022.

DSB kan gå i gang med at anskaffe nye tog, efter at regeringen og Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, De Radikale, SF og Alternativet har godkendt nyt udbudsmateriale af eltogsæt.

Det oplyser Transportministeriet.

Det forventes, at DSB kan lave kontrakt om at købe 40-56 nye vogne inden årsskiftet 2019/2020, så togene kan sættes i passagerdrift fra begyndelsen af 2022.

Erstatter dieseltog

Dermed udskiftes DSB's aldrende flåde af dieseltog. I februar i år enedes partierne om at udbyde nye eltog, som inden 2030 skal erstatte IC3, IR4 og det skandaleramte IC4.

Partierne har godkendt, at DSB udsender udbudsmaterialet for mindst 100 eltog-sæt. De nye eltog ventes indsat i passagerdrift i begyndelsen af 2024.

De nye vogne og flere ellokomotiver skal sikre passagererne stabil drift efter utallige problemer med IC4.

Samarbejde med DB

Med købet af de nye tog kan DSB samarbejde med Deutsche Bahn (DB) om i 2028 at køre tog til Tyskland, når den faste forbindelse via Femern Bælt ventes åbnet.

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) er glad for, at et bredt flertal i Folketinget vil give passagererne bedre forhold.

- I alt for mange år har de danske togpassagerer måttet leve med konsekvenserne af fortidens dårlige politiske beslutninger om indkøbet af IC4 og den manglende elektrificering og udskiftning af Banedanmarks signalanlæg, siger Ole Birk Olesen i en skriftlig kommentar.