BLOG: Fem ting vi lærte af topmødet i Singapore

BLOG: Trump har opnået meget, men det første stik gik til Kim Jong-un.

Så skete det. Det historiske møde mellem USA's præsident, Donald Trump, og den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, løb af stablen. Hvad topmødet leder til, ved vi først om mange måneder, hvis ikke år. Mødet var formodentlig det første af mange, der ultimativt forhåbentlig gør verden til et mere sikkert sted. Om vi når dertil er dog langt fra sikkert.

Her er fem ting, vi lærte af topmødet i Singapore: 

1. Diktatoren fik sin propagandasejr

Den nordkoreanske diktator, Kim Jong-un, fik, hvad han kom for – en enorm propagandasejr - og mere til. Nordkoreas leder fik et møde med verdens mægtigste mand i hus og blev ikke nødt til at forpligte sig til andet end løse fraser i et fælles slutdokument.

Nogle floskler om etableringen af nye – læs bedre - relationer, et fælles ønske om fred på Den Koreanske Halvø, en nordkoreansk bekræftelse på, at man vil arbejde mod en fuldstændig atomafrustning og hjemsendelsen af amerikanske krigsfanger og savnede.

Mere skulle der ikke til for at blive svøbt i internationalt stjernestøv af USA's præsident. Med mødet i Singapore legitimerede præsident Trump en af verdens mest blodige diktatorer.

Det første stik gik dermed til Kim Jong-un.

2. Atomvåben er vejen frem

For et land, der har et bruttonationalprodukt på størrelse med Madagaskar og Sierra Leone, svarer det til at vinde VM i fodbold at få et topmøde med USA's præsident i hus.

Den afgørende forskel mellem Madagaskar og Sierra Leone på den ene side og Kim Jong-uns Nordkorea på den anden er selvfølgelig, at sidstnævnte nu besidder atomvåben. Atomvåbnene gjorde, at Kim Jong-un kunne tilgå forhandlingerne med USA fra en styrket position.

Mon ikke alverdens slyngelstater og diktatorer snarest vil prøve at følge trop i et forsøg på at styrke deres regimers forhandlingsposition og dermed også overlevelseschancer?

3. Trump gav Nordkorea den første substantielle sejr

Generelt var der ikke meget substantielt, der kom ud af det første topmøde mellem Trump og Kim Jong-un. Det var heller ikke til at forvente.

Men Trump gav Kim Jong-un en stor substantiel sejr, da han på det efterfølgende pressemøde annoncerede, at amerikanerne kommer til at stoppe deres fælles militære øvelser med Sydkorea. Det har Nordkorea ønsket i årtier.

Trump vil prøve at sælge beslutningen som en sejr ved at påpege, hvor mange penge amerikanerne kan spare. Men i det store perspektiv er der tale om endnu en godbid til et nordkoreansk regime, der til gengæld ikke har været nødsaget til at give præsidenten substantielle indrømmelser, som for eksempel en bindende aftale om atomnedrustning.

Tværtimod kan Kim Jong-un bruge Trumps udmelding til at presse på for at få yderligere indrømmelser, for eksempel en tilbagetrækning af de amerikanske styrker fra Den Koreanske Halvø.

For tænk hvor mange penge USA vil kunne spare på den manøvre.

4. Trump har opnået mere end tidligere præsidenter

Sol og vind skal selvfølgelig deles lige.

For samtidig med, at præsident Trump giver Nordkorea store indrømmelser og propagandasejre med mødet i Singapore, kan præsidenten også pege på succeser i sin nordkoreapolitik. Slutdokumentet nævner heldigvis ingenting om at løfte sanktionerne mod Nordkorea, hvilket er Kim Jong-uns vigtigste ærinde.

Som den amerikanske analytiker Ian Bremmer fremhæver på Twitter, så har Trump allerede bidraget til, at Kina – Nordkoreas vigtigste allierede – har skruet sanktionsbissen på over for Nordkorea; præsidenten har influeret Nordkorea til at stoppe sine atomsprængninger og missiltests; fået amerikanske fanger hjem fra Nordkorea (en beslutning, der vil glæde millioner af amerikanere); og været med til at åbne det nordkoreanske regime overfor omverdenen, særligt Kina, Sydkorea, Rusland og selvfølgelig USA.

Det er ikke så lidt endda, som Bremmer rigtigt konkluderer. Og måske er det propagandasejren til Nordkorea værd. Det vil fremtiden vise.

5. Kontrasten til G7-topmødet var slående

Under weekendens G7-topmøde i Canada var stemningen mildest talt dårlig. Det var ikke det indtryk, man sad tilbage med efter præsident Trumps møde med den nordkoreanske diktator. Tværtimod fremhævede præsidenten, at de to parter havde etableret ”et fremragende forhold” efter deres møde på tomandshånd, som varede små 45 minutter.

Nu er Donald Trump kendt for at oversælge både sin politik og sine budskaber. Manden har jo trods alt en fortid i forretningsverdenen.