Politik

To millioner biler risikerer tavshed – minister klar til at udskyde FM-lukning

Udsigten til et slukket FM-signal har givet frygt for trafikkaos på vejene, fordi P4's trafikmeldinger langt fra altid slår igennem på DAB-signalet.

Det har tilsyneladende gjort indtryk på regeringen, at dens planer om at slukke for FM-signalet senest i 2021 har fået hård kritik.

Kulturminister Mette Bock (LA) fortæller i hvert fald mandag, at hun nu er klar til først at lukke FM-båndet i 2023.

- Jeg er indstillet på at udskyde tidspunktet for det seneste FM-sluk til 2023, siger Mette Bock under et samråd mandag om netop slukningen af FM-signalet.

Det er en klog beslutning

Torben Kudsk, afdelingschef i FDM

Kan ramme to millioner biler

Regeringen har som en del af sit udspil til et nyt medieforlig foreslået at slukke FM-båndet for at gøre den digitale radioteknologi DAB+ mere attraktiv.

En ny digital radiokanal skal efter planen sendes i udbud, men for at det for alvor skal være interessant at byde på den samt investere i andre digitale radiokanaler, skal der være mange lyttere. Det håber regeringen, der kommer ved at tvinge lytterne væk fra FM.

Der er imidlertid rigtig mange danskere, der forsat hører FM-radio, især i bilerne.

Vi vil have trafikkaos på vejene, fordi bilerne kommer buldrende uden at vide, at der er fare på færde

Rasmus Prehn (S) frygter for manglende trafikmeldinger over radioen

Ifølge FDM kører omkring to millioner biler rundt med FM-radio, og derfor havde rigtig mange danskere snart udsigt til radiotavshed under køreturen, hvis regeringens planer blev til virkelighed.

Derfor glæder det Torben Kudsk, der er afdelingschef i FDM, at regeringen er klar til at udskyde slukningen.

- Det er en klog beslutning. Vi vil allerhelst have, at det først bliver slukket, når der er alternativer på plads, men nu kommer der bedre tid til at få afdækket problemerne yderligere, siger Torben Kudsk til TV 2.

Frygt for trafikkaos

Partierne på Christiansborg har allerede aftalt, at FM-signalet kan slukkes inden for to år. Men det gælder først, når mindst halvdelen af radiolytningen er digital, og der er vi ikke endnu. I første kvartal af 2018 var kun 31 procent af radiolytningen digital.

Socialdemokratiets transportordfører, Rasmus Prehn, havde indkaldt til samrådet med kulturministeren, fordi han frygter for trafiksikkerheden på vejene uden FM-signalet.

Årsagen er, at P4’s trafikmeldinger langt fra altid slår igennem, når der høres digital radio på andre kanaler. Og hvis der sker uheld, kan der derfor opstå farlige situationer, lyder det.

- Så vil vi have trafikkaos på vejene, fordi bilerne kommer buldrende uden at vide, at der er fare på færde, siger Rasmus Prehn til TV 2.

Efter samrådet er Rasmus Prehn glad for, at regeringen er kommet på andre tanker, så der er tid til at finde en bedre løsning for trafikanterne.

Minister: Det går ud over mangfoldigheden

Kulturminister Mette Bock medgiver, at trafiksikkerhed er en "relevant problemstilling" og siger, at hun har noteret sig modstanden fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Efter samrådet siger hun dog til TV 2, at hun fortsat håber, FM-signalet snart slukkes.

- Hvis der ikke er et flertal for, at vi sætter et årstal for slukning af FM-båndet i enten 2021, 2023 eller noget andet, så skal vi bare åbent sige til borgerne i Danmark, at det betyder, at vi ikke får den her mangfoldighed i udbuddet, siger Mette Bock.

Hun tilføjer også, at det for bilejerne slet ikke vil være så problematisk at skifte til digitalradio, som det er blevet gjort til.

Mulighed for "cowboy-løsninger"

FDM har tidligere fortalt til TV 2, at det vil koste omkring 5000 kroner at få skiftet FM-radioen i bilen ud med en digital. Men der findes billigere alternativer, lyder det fra kulturministeren.

Bilejerne kan købe en digital adapter til under 1000 kroner, så de kan høre digital radio i bilen, og det er ifølge kulturministeren en brugbar løsning.

De har også mulighed for at få det digitale radiosignal fra mobiltelefonen ud gennem højttalerne i bilen via et AUX-stik, men ingen af løsningerne er gode, mener FDM.

En adapter kræver ifølge afdelingschef Torben Kudsk en påklistret antenne i forruden, og det er langt fra en god løsning, lyder det.

Han kalder derudover streaming via mobilen med et AUX-stik for en ”cowboy-løsning”, der kan påføre de bilister, som ikke har fri data på mobilen, en ekstraregning.

- Det kan lade sig gøre, men det er ikke en super god løsning, siger Torben Kudsk.

Forhandlingerne om et nyt medieforlig og herunder også en eventuel slukning af FM-båndet fortsætter den kommende tid.