Boligejere tvunget til at skylde penge i tre år - men det kan være en god ide at beholde gælden længere

Den tvungne gæld kan være god at beholde. Lånet hos kommunen kan nemlig i mange tilfælde være billigere end hos et realkreditinstitut.

I øjeblikket får mange boligejere landet over et noget utraditionelt brev.

Det fortæller, at de skylder penge i skat, men gælden kan de ikke få lov at betale før 2021.

Årsagen er, at grundskylden i en lang række af landets kommuner i 2018 stiger for første gang i flere år, men politikerne på Christiansborg har besluttet, at gælden først kan indfries om tre år.

Ifølge flere økonomer kan det dog være en god forretning for mange danskere at beholde gælden endnu længere. For godt nok kommer der renter på fra 2021, men den vil kun ligge på omkring én procent, og derfor kan det være et billigere lån end mange andre på markedet.

- Det er et ret billigt lån. Det konkurrerer med realkreditlån og kan måske endda være endnu billigere. Og det vil sige, at hvis man alligevel skal låne penge, så kan det godt være, at det kan svare sig at lade gælden stå, siger Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank, til TV 2.

Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea, er enig.

- I øjeblikket er det faktisk den billigste måde at få kontanter på, siger hun.

Her kan du se, hvor og hvor meget grundskylden stiger i din kommune i år.

Her stiger grundskylden i 2018

Årlige stigninger

Lån kun hvis du skal bruge pengene

Det er Jyllands-Posten, der fredag har taget sagen op. Over for avisen undrer en boligejer sig over, at han ikke kan få lov at betale sin stigende grundskyld med det samme.

Begge boligøkonomer, TV 2 har talt med, understreger, at de aldrig anbefaler danskerne at optage gæld, hvis ikke de skal bruge pengene. Men står du og din familie alligevel over for at skulle låne penge i boligen fra 2021, kan det være billigere at lade den ubetalte grundskyld hos kommunen stå frem for at gå til realkreditinstituttet.

Lise Nytoft Bergmann nævner, at renterne på et realkreditlån for øjeblikket er negative, og at det derfor umiddelbart kan virke som en bedre forretning at tage lånet her og indfri gælden hos kommunen.

Det er dog vigtigt at huske på, at der både er optagelsesomkostninger og bidragssatser hos realkreditinstituttet, og at lånet derfor meget vel kan være dyrere end den ubetalte grundskyld.

- Men det her med, at man kan få et godt tilbud på at låne pengene må ikke være lokkelån. Man skal gøre det, fordi man har brug for det til at realisere de ting, man gerne vil, siger Lise Nytoft Bergmann.

Kan løbe op over tid

Hos Danske Bank siger Las Olsen, at danskere, der vælger at lade gælden stå til en rente på omkring én procent efter 2021, skal overveje flere ting.

Der kommer ikke automatisk en plan for, hvordan lånet skal betales tilbage, og der er heller ingen kreditvurdering, der vurderer, om det er realistisk at betale lånet tilbage.

Derudover kan grundskylden fra 2021 stige mere end det loft på syv procent om året, der er i dag. Og derfor kan gælden komme til at vokse noget hurtigere, end den gør de kommende år.

- Det kan sagtens løbe op over årerne med alle fremtidige stigninger, og så kan det godt ende med, at folk pludselig skylder et stort beløb. Derfor skal man lige holde et vågent øje, siger Las Olsen.

Minister: Derfor er der tvungen gæld

Et af de store tilbageværende spørgsmål er, hvorfor danskere med stigende grundskyld er tvunget til at optage gæld frem til 2021.

Over for Jyllands-Posten forklarer skatteminister Karsten Lauritzen (V), at han godt kan forstå, hvis boligejerne undrer sig.

Han foretrak, at der var frit valg, men det ville kræve et helt nyt it-system, lyder det.

- Det ville blive en meget dyr regning, der ville blive lagt på skatteborgerne, og det ville være tvivlsomt, om det kunne lade sig gøre på så kort tid, siger Karsten Lauritzen til Jyllands-Posten.

Han understreger samtidig, at der først kommer renter fra 2021, og at den tvungne gæld derfor ikke koster noget.