Politik

Pape genåbner Tibet-kommissionen efter nye oplysninger

Et politisk flertal kræver kommissionen genåbnet, efter nye oplysninger om ellers forsvundne mails er kommet frem. Kravet bliver nu opfyldt.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) genåbner Tibet-kommissionen, som ellers afsluttede sit arbejde sidste år.

Det bekræfter justitsministeren torsdag, efter mailarkiver er dukket op under en "rutinemæssig kontrol" hos Rigspolitiet.

Der vil samtidig blive lavet et helt nyt kommissorium.

Tibet-sagen handler om behandlingen af demonstranter under den kinesiske statsleder Hu Jintaos statsbesøg i Danmark i 2012. Her fjernede politiet demonstranter, der viftede med tibetanske flag i protest mod Kinas fremfærd i Tibet.

Det er første gang i årtier, at en ellers lukket undersøgelseskommission genåbnes. Det sker, fordi potentielt centrale dokumenter aldrig blev udleveret til Tibet-kommisssionen.

Forsvundne mails dukket op

Den første Tibet-kommission afsluttede sit arbejde sidste år, men den seneste tid er der kommet nye oplysninger frem.

P1 Orientering har beskrevet, at flere ministre og ministerielle embedsmænd muligvis kan være sluppet for let, da de undgik at blive draget til ansvar for ulovlige ordrer om at stoppe fredelige demonstranter. Tibet-kommissionen fik nemlig aldrig adgang til disse mail-konti.

Undervejs i sit arbejde efterspurgte Tibet-kommissionen ellers flere mails, men de fik dem ikke udleveret fra Udenrigsministeriet og politiet.

Søren Pape Poulsen har tidligere afvist at genåbne kommissionen, men torsdag har justitsministeren orienteret Folketinget om et fund af mailarkiver, som Rigspolitiet har gjort i forbindelse med en rutinemæssig serverkontrol.

- Jeg har orienteret Folketinget og beklaget, at mailarkiverne først er fundet nu, siger Søren Pape Poulsen.

- Det er vigtigt for mig, at vi får afklaret den tvivl, der er opstået i forlængelse af Tibet-kommissionens beretning, tilføjer han.

Rigspolitiet beklager

Rigspolitiet beklager sagen. Det siger Rigspolitiets IT-direktør, Lars Ole Dybdal, i en skriftlig kommentar til Ritzau.

- Vi har i forbindelse med en rutineundersøgelse af politiets servere fundet en række ældre mailarkiver, som kan være relevante for Tibetsagen.

Ventres Jan E. Jørgensen og SF's Lisbeth Bech Poulsen er blandt de politikere, der har krævet sagen genoptaget. Sidstnævnte er glad for, at det nu sker.

- Vi har gjort alt, hvad vi kunne for at lægge pres på ministeren, men der er stadig ubesvarede spørgsmål og informationer, som ministerierne ikke har udleveret. Jeg er glad for, at der nu også er Venstre-folk, som siger fra. Lad os genåbne kommissionen og lægge det hele på bordet. Det kan kun gå for langsomt, siger Lisbeth Bech Poulsen.

DF's retsordfører, Peter Kofod Poulsen, kalder det 'stærkt kritisabelt', at kommissionen ikke har haft adgang til alt materiale. Han er glad for, at kommissionen nu kan kigge materialet igennem.

Demonstranter har fået erstatning

Da Tibet-kommissionen kort før jul offentliggjorde sin redegørelse, konkluderede den, at det var Udenrigsministeriet, der "bidrog til en stemning, der via PET forplantede sig til Københavns Politi". 

Det førte til, at betjente fik udstedt klart ulovlige ordrer om at forhindre fredelige demonstranter i at vise tibetanske flag og blive set under de kinesiske statsbesøg i København.

Flere demonstranter har fået tilkendt erstatning, men der er fra blandt andet politisk side udtrykt bekymring over, at der ikke er placeret et ansvar højt i politiet eller det politiske system