Politik

BLOG: Norge følger trop - indfører også tildækningsforbud

BLOG: Det er positivt, at flere vestlige lande følger trop på tildækningsforbuddet, mener Pia Kjærsgaard (DF).

I maj vedtog et flertal i Folketinget et tildækningsforbud – i daglig tale kaldet burkaforbuddet. Bølgerne er til tider gået højt i debatten, hvor både tilhængere og modstandere af et forbud har brugt argumenter, der tog udgangspunkt i forsvaret for vores frihedsrettigheder. 

Tirsdag fejrede vi så grundlovsdag. Og med god grund. Grundloven danner rammen for det at være dansk. Den betoner kernen i vores fællesskab. Det hedder jo også Danmarks riges Grundlov. Heri ligger understregningen af det overleverende fra generation til generation. Det er en gave, men samtidig en forpligtelse. Nok fejrer vi på grundlovsdag grundloven. Vi fejrer folkestyret, vores elskede kongehus, det demokratiske system og vores frihedsrettigheder. Men disse værdier er desværre ingen selvfølge. De må aldrig tages for givet. Hver eneste dag skal vi være os dem bevidst og turde stå op for dem. 

Derfor er burkaforbuddet netop et forsvar for det særligt danske. Et forsvar for vores frihedsrettigheder.  Selvfølgelig skal man kunne gå klædt, som man vil. Men hvis den frihed misbruges af fundamentalistiske mørkemænd til at undertrykke kvinder og holde dem isoleret, så er det jo ikke frihed – tværtimod! For disse kvinder er frihed at betegne som fraværet af tvang. Friheden fra at bliver underlagt parallelsamfundets autoritet. I Danmark skal vi ganske enkelt kunne mødes med åbent ansigt. 

Det er imidlertid ikke kun Danmark, der kæmper kampen for de vestlige frihedsidealer. Stortinget i Norge har netop valgt at gå i Danmarks fodspor og forbyde burka, niqab og andre beklædningsgenstande, der tildækker ansigtet. Forbuddet gælder i alle undervisningssituationer i børnehaver, grundskoler, videregående uddannelser, voksenoplæring, højskoler og folkehøjskoler, fagskoler og universitetet. Det gælder både elever, studerende, lærere og undervisere.

Så selvom der ikke er tale om et totalforbud, som det vi har i Danmark, så vidner det om, at alvoren er begyndt at brede sig i det meste af Europa. Frankrig vedtog som første land et burka- og niqab-forbud i 2011. Siden har Belgien, Østrig, Bulgarien, Danmark og nu Norge vedtaget lignende forbud. Det glæder mig, at europæiske lande i stigende grad forsvarer deres frihedsrettigheder gennem et tildækningsforbud. Må endnu flere lande følge trop, så vi kan få gjort op med disse kvindeundertrykkende gevandter, der ikke hører hjemme i den vestlige verdens demokratiske samfund.