EU retter kritik mod Messerschmidt

Morten Messerschmidt er uforstĂĄende over for kritikken fra EU.

Europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt (DF) er gennem længere tid ikke vendt tilbage pĂĄ flere henvendelser fra EU's antisvindelenhed, Olaf.

Det har nu fĂĄet antisvindelenheden til at rette kritik af Messerschmidt, da han ikke har leveret de informationer, som EU har efterspurgt i en sag om mulig misbrug af EU-midler.

Ifølge Olaf er der nemlig problemer med at løse sagen, fordi hovedpersonen selv ikke er vendt tilbage pĂĄ deres spørgsmĂĄl.

- Vi har skriftligt udbedt os en redegørelse for et ĂĄrs tid siden. Og vi har rykket for svar adskillige gange, men vi har intet hørt, siger Dominik Schichels, som er chef for efterforskninger i Olaf. 

Olaf har i mere end et ĂĄr undersøgt en sag om mulig svindel med EU-midler i bĂĄde det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld, som Morten Messerschmidt i en periode stod i spidsen for.

EU-Parlamentet afgjorde i august 2016, at både Meld og Feld misbrugte EU-midler til at føre Dansk Folkepartis kommunal valgkamp i Danmark.

Messerschmidt forsøger ikke at trække i langdrag

Morten Messerschmidt er uforstĂĄende over for kritikken fra Olaf. Han kalder deres kritik om manglende samarbejdsvilje for "nonsens" og "usandt".

- Vi er i den grad klar til at hjælpe dem med at besvare spørgsmĂĄl og fĂĄ belyst, hvad de gerne vil have. Men det kan vi ikke, siger han onsdag til TV 2. 

Hvorfor leverer du ikke bare de informationer, de gerne vil have?

- Af den simple årsag at de ikke fortæller mig, hvad de gerne vil have. Jeg har bedt dem nu i over et år om at sige, hvad de mangler fra os for at lukke den her sag. Der er jo ikke nogen, der vil have den lukket mere, end vi ønsker det. Men vi kan ikke få at vide, hvad det er, de undersøger, og derfor hvad vi skal levere, siger han.

Messerschmidt benægter kritikken fra EU og påpeger, at han selv har rettet flere henvendelser mod Olaf. Video: Jane Bruun Elkjær

For en uges tid siden kommenterede Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, ogsĂĄ pĂĄ den manglende respons fra EU's antisvindelenhed. Han fortalte blandt andet, at Morten Messerschmidt, efter han blev raskmeldt for et ĂĄr siden, havde meddelt Olaf, at han var klar til at blive afhørt - men de hørte aldrig noget fra dem.

- Der er gĂĄet to ĂĄr, hvor vi har tigget og bedt om at fĂĄ lov til at fĂĄ en afgørelse pĂĄ sagen. Men folkene i Olaf ligger ĂĄbenbart og snorksover. Jeg ved ikke, hvad de laver. Men det er ikke acceptabelt for os, sagde han.

Olafs talsperson bekræfter derimod over for DR, at man "flere gange" har bedt om oplysninger fra Morten Messerschmidt uden at fĂĄ et svar. Dog vil EU's antisvindelenhed hverken svare pĂĄ, hvilke informationer de har bedt Messerschmidt udlevere, hvor mange gange de har henvendt sig til ham for at fĂĄ dem, eller hvad de har tænkt sig at gøre herfra, skriver DR.

Messerschmidt undrede sig ikke

Som reaktion pĂĄ de mange sager om mulig svindel med EU-midler trak Morten Messerschmidt sig som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet i august 2016.

Han blev smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse, og fĂĄ dage efter blev han sygemeldt med stress, efter han i oktober fik et ildebefindende.

Omdrejningspunktet i sagerne er, at EU-støtte er gĂĄet til aktiviteter hos Dansk Folkeparti, som muligvis ikke er tilskudsberettiget. Det har blandt andet drejet sig om penge, der er gĂĄet til en skonnerttur, politiske kampagner og sommergruppemøder. 

- NĂĄr vi har arrangeret de forskellige møder, og hvad der ellers har været, er der ikke pĂĄ noget tidspunkt, hvor jeg har tænkt at det her, det er i en grĂĄzone eller noget som helst, har Morten Messerschmidt tidligere sagt til TV 2.

Partiet har ad flere omgange betalt penge tilbage til EU. Blandt andet 1,6 millioner kroner i juni 2016. I oktober samme ĂĄr meldte partiet ogsĂĄ ud, at de ville betale endnu flere penge tilbage.

Messerschmidt erkender fejl

Overfor TV 2 erkendte Morten Messerschmidt sidste år i juni, at der har været tale om sjusk.

- Det der er kommet frem, det gør, at man må sige, at der er begået fejl og sjusk, eller hvad du vil kalde det, men ikke noget, som jeg vil betragte som bevidst, sagde han.

Messerschmidt nævner, blandt hans politiske prioriteter, et opgør med konventionerne, en afstemning om udtræden af EU og en strammere kurs på udlændingepolitikken.

Selvom han har erkendt, at han ikke var klar over alle de formelle processer, der førte til den mulige svindel med EU-midler, kritiserer han stadig EU's antisvindelenhed.

Han mener, at det er kritisabelt, at undersøgelsen endnu ikke er afsluttet, og han vil ikke lade sig "tyrannisere af det", fortalte han til TV 2 i sidste uge.

37-ĂĄrige Morten Messerschmidt sidder fortsat i Europaparlamentet. Han blev i sidste uge valgt som folketingskandidat i Fredensborg-kredsen i Nordsjælland.

Du kan fĂĄ et overblik over sagen herunder:

Sagerne om Meld, Feld, Karlsson og Messerschmidt

 1. 2012

  1. Meld blev grundlagt

   Meld bliver grundlagt, delvist finansieret af EU. 

   Meld er en forkortelse for Movement for a Europe of Liberties and Democracy. Det var en politisk, europæisk alliance.

   Organisationen samlede de euroskeptiske partier fra EU's medlemslande og politikere fra hele EU i ét fælles parti - herunder Dansk Folkeparti.

  2. Feld blev grundlagt

   Feld bliver grundlagt umiddelbart efter Meld.

   Feld var en politisk fond, der var tilknyttet Meld. Fonden havde til opgave at observere, analysere og bidrage til den europæiske, politiske debat.

   Feld stĂĄr for Foundation for a Europa of Liberties and Democracy.

  3. Morten Messerschmidt i ledelsen

   Morten Messerschmidt bliver en del af ledelsen i Meld.

 2. 2014

  1. Morten Messerschmidt fĂĄr stort valg

   Dansk Folkeparti får et historisk godt valgresultat til europaparlamentsvalget og bliver Danmarks største parti.

   Valget er i særlig grad en personlig succes for Morten Messerschmidt, der slår Poul Nyrup Rasmussens rekord for flest personlige stemmer ved et EP-valg. Han bliver formand for en fire mand stor DF-gruppe i parlamentet.

  2. Rikke Karlsson bliver indskrevet i Melds bestyrelse

   Rikke Karlsson og Jørn Dohrmann, der begge er blandt de fire medlemmer af DF i parlamentet, bliver indskrevet som medlemmer af bestyrelsen i Meld og Feld.

   De var ikke til stede ved generalforsamlingen, men havde ifølge Morten Messerschmidt givet mundtligt tilsagn om, at de ønskede at være med. Dokumenterne er underskrevet af ham.

 3. 2015

  1. Rikke Karlsson melder sig ud af DF

   Rikke Karlsson har i løbet af 2015 flere gange bedt om indsigt i, hvad Meld og Feld bruger sine penge på.

   Det har hun gjort hos Morten Messerschmidt, som er en ledende figur i bĂĄde partiet og fonden. 

   Ifølge Rikke Karlsson nægter han hende imidlertid indsigt, og det fĂĄr hende til at melde sig ud af Dansk Folkeparti og blive løsgænger i Europa-Parlamentet.

   Messerschmidt svarede, at der ikke var nogen grund til bekymring og sagde om sin tidligere partifælle til Berlingske:

   - Det virker pĂĄ mig mest af alt som om, hun er en lidt forvirret pige, der kommer fra Rebild til Bruxelles og ikke kan overskue, hvad der sker omkring hende.

  2. Meld og Feld lukker

   Meld og Feld blev lukket ved udgangen af 2015.

 4. 2016

  1. DF skal betale misbrugte midler tilbage

   Den politiske ledelse i europaparlamentet, præsidiet, afgør, at Dansk Folkeparti skal betale 2,9 millioner kroner tilbage.

   Det skyldes, at penge fra Meld og Feld ifølge præsidiet er blevet brugt til at føre valgkamp i Danmark, mens Morten Messerschmidt har været en ledende figur.

   Partiet har siden betalt 1,6 millioner kroner tilbage, men nægter at betale de sidste 1,3 millioner kroner.

  2. Rikke Karlsson politianmelder Messerschmidt

   Rikke Karlsson anmelder Morten Messerschmidt for identitetstyveri.

   Hun anklager ham for at have misbrugt hendes identitet, da han meldte hende ind i Meld og Feld uden hendes vidende.

   I samme forbindelse siger Jørn Dohrmann også, at han ikke vidste, at han var medlem af bestyrelsen. Han er dog ikke en del af politianmeldelsen.

  3. Messerschmidt trækker sig som DF-formand

   Morten Messerschmidt erkender, at han har begået fejl i processen med Meld og Feld og trækker sig derfor som leder af Dansk Folkepartis nu tre mand store gruppe i Europa-Parlamentet.

   Han fastholder dog, at bĂĄde Karlsson og Dohrmann havde givet ham mundtligt tilsagn, men han erkender at have fejlet med dokumentationen.

  4. Rikke Karlsson fastholder sag

   Morten Messerschmidts tilbagetræden som DF-formand og erkendelse af visse fejl fĂĄr ikke Rikke Karlsson til at trække sin politianmeldelse tilbage.

   Hun understreger, at det er et DF-anliggende og ikke direkte relateret til hendes sag.

  5. Vistisen bliver ny gruppeformand

   Anders Vistisen overtager posten som gruppeformand og bebuder, at der skal strammes op pĂĄ procedurerne i partiet.

    

  6. EU-støtte brugt til DFs sommergruppemøder

   Over to ĂĄr - i 2014 og 2015 - har Dansk Folkeparti brugt 200.000 kroner, partiet har fĂĄet i EU-støtte til at finansiere partiets sommergruppemøder, fortæller DR og Ekstra Bladet. Eksperter vurderer, at det er ulovligt. Dansk Folkepartis gruppeformand Anders Vistisen erklærer sig parat til at betale beløbet tilbage, hvis pengene er brugt ulovligt. 

  7. Første politiker afhøres

   EU’s antisvindelenhed Olaf pĂĄbegynder afhøringerne af personer i sagen om Melds mulige misbrug af EU-midler. Jørn Dohrmann fra Dansk Folkeparti afhøres som den første i sagen, skriver DR.

  8. DF betaler 200.000 kroner tilbage

   Dansk Folkeparti betaler 200.000 kroner tilbage, som partiet fik fra den europæiske gruppe Meld. Det oplyser partiformand Kristian Thulesen Dahl i sit ugebrev.

  9. Morten Messerschmidt smides ud af DFs ledelse

   Partiformand Kristian Thulesen Dahl siger til DR's TV Avisen, at partiet har besluttet at smide Morten Messerschmidt ud af partiets centrale organ, koordinationsudvalget. Det tæller foruden Thuelsen Dahl ogsĂĄ næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil i dag Morten Messerschmidt.