Politik

DF-profil angriber Løkke: Virker mere interesseret i at få nyt job end at lede landet

DF's gruppeformand i Europa-Parlamentet langer ud efter Løkke og foreslår at indføre regler, så ministre ikke kan skifte til internationale topposter.

Lars Løkke Rasmussen (V) bør bruge mere tid på at passe jobbet som statsminister og mindre tid på at lede efter et nyt topjob i udlandet.

Sådan lyder den hårde kritik nu fra et fremtrædende medlem af regeringens støtteparti.

Anders Vistisen, Dansk Folkepartis gruppeformand i Europa-Parlamentet, beskylder i et blogindlæg på jyllands-posten.dk Lars Løkke Rasmussen - og hans forgængere på statsministerposten - for at ”bruge timerne på at dagdrømme om, hvad fremtiden bringer efter Statsministeriet”, og for at ”sætte embedsværket i gang med at se sig om efter mulighederne for en international toppost til Danmark".

Vistisen skoser i indlægget også Løkke for at have besøgt en lang række europæiske lande i år og for at udvise ”en pludselig følgagtighed over for alverdens stormagter, som vi eksempelvis så under statsministerens tale på Europa-dagen, hvor han foreslog et opgør med Danmarks EU-forbehold".

På den baggrund foreslår DF’eren, at der indføres en karensperiode for danske ministre, så det ikke er tilladt at tage et job i eksempelvis en international institution, så længe man modtager eftervederlag for sit ministervirke.

- Jeg ved det jo ikke

TV 2 ringede til Anders Vistisen for at få ham til at uddybe sin kritik:

- Det mønster, vi ser fra statsministeren nu, er det samme, vi så fra Thorning og Fogh. Lige pludselig får de rigtig travlt med at fortælle, hvor fantastisk EU er. Samtidig ser vi en rejseaktivitet, der er så massiv, at det nærmest er svært at finde en uge, hvor statsministeren tilbringer tiden i det land, han regerer. Og vi kan se, at de hovedstæder, han besøger, også er de hovedstæder, man skal være i kontakt med, hvis man positionerer sig til et topjob, siger Anders Vistisen.

Men ved du, at han er på jagt efter et andet job, eller er det alene en teori, du har sammenstykket ved for eksempel at se på hans rejseaktivitet?

- Jeg ved det jo ikke. Jeg kan bare se, at det er det samme mønster som de tidligere statsministre, der også havde travlt med at benægte, at de ikke var på jagt efter andre jobs, indtil det så kom frem, at de faktisk var det. Jeg tror i bund og grund, at danskerne er møgtrætte af, at vores statsministre ikke ser det hverv, de har, som det vigtigste hverv, man kan have, men snarere som karrierespringbræt.

Men er det fair, at du beskylder ham for at være i gang med det her, når det ikke er noget, du ved, men alene noget, du tror?

- Jeg siger bare, at jeg ikke synes, at en dansk minister skal kunne gå til en international toppost, før han har udstået en karensperiode. På den måde sikrer vi, at der ikke kan være den her mistanke om, at man justerer sine holdninger og Danmarks udenrigspolitik ind efter sine egne personlige karriereambitioner.

Løkke har jo blandt andet haft travlt med at rejse rundt til europæiske hovedstæder, fordi han har forsøgt at få en aftale på plads om en opstramning af asylpolitikken. Et arbejde, som Løkke i går fortalte går fremad. Burde du ikke være glad for det fremfor at kritisere ham for det?

- Nu har det her næppe været hele mødedagsordenen. Og hvis statsministeren gerne vil gennemføre et asylstop, kan han jo bare fremlægge det i Folketinget, så skal Dansk Folkeparti nok stemme for, siger Anders Vistisen.

TV 2 forsøger at få en kommentar fra Venstre, men det er endnu ikke lykkedes.