Politik

Thulesen Dahl skærper kursen: DF vil i regering med V efter næste valg

Tidligere udmeldinger om at gå i regering med Venstre bliver nu skærpet af DF. Partiet går benhårdt efter regeringsmagten, siger Anders Langballe.

Hvis blå blok genvinder regeringsmagten, vil Dansk Folkeparti efter næste valg i regering med Venstre.

Sådan lyder det fra Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, på grundlovsdag.

Han har tidligere sagt, at Dansk Folkeparti var klar til at gå i regering, men kun hvis partiet fik 20 procent af stemmerne ved et kommende folketingsvalg. Det krav er nu væk.

- Hvis danskerne vil give os opbakning, vil vi gøre det klart, at vi er parate til at gå med i regering, siger Kristian Thulesen Dahl i sin grundlovstale.

Kristian Thulesen ser gerne, at Liberal Alliance bliver sat uden for indflydelse på eksempelvis skatteområdet, og derfor mener han, at det er mest naturligt at bryde den nuværende VLAK-regering op og erstatte den med en ren V-DF-konstellation.

- Vi vil gå til valg på, at vi er parate til at gå i regering. Vi synes ikke, man kan sige, at regeringen skal sammensættes på en anden måde, hvis så ikke vi også er parate til at tage ansvaret fra regeringskontorerne, siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2.

Han har ikke nye krav for at deltage i en regering, men siger, at DF-mærkesager som udlændinge og ældre fortsat har højeste prioritet.

Vi har jo altid set, at når Radikale Venstre har haft indflydelse, så er det gået galt på udlændingeområdet

Kristian Thulesen Dahl

Langballe: DF går benhårdt efter regeringsmagten

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, er udmeldingen opsigtsvækkende.

- Kristian Thulesen Dahl er i gang med regeringsforhandlinger og taler om, at Liberal Alliance skal ud, og i dag ændrer han sin egen position, hvis der kommer blåt flertal, siger Anders Langballe.

- Tidligere havde han en ambition om at komme i regering, hvis Dansk Folkeparti fik en femtedel af stemmerne, men nu går han benhårdt efter at komme i regering efter næste valg. Kravet om Dansk Folkepartis størrelse er ikke længere noget, der fylder. Derfor har man klart skærpet positionen, siger Anders Langballe.

Glad for afvisning af Radikale Venstre

Udmeldingen fra Kristian Thulesen Dahl er den seneste af en række opsigtsvækkende af slagsen i dansk politik den seneste tid.

For en uge siden sagde DF-formanden til TV 2, at han fortsat peger på Lars Løkke Rasmussen som statsminister, men at Socialdemokratiet skal have mere magt.

Og forud for grundlovsdag brød S-formand Mette Frederiksen med en lang tradition for S-R-regeringer. Hun går efter en ren S-mindretalsregering efter næste valg og parkerer dermed umiddelbart Radikale Venstre uden for regeringskontorerne.

Formålet er blandt andet at skabe ro om udlændingepolitiken, hvor Socialdemokratiet hellere vil lave stramninger med blå blok end lempelser med Radikale Venstre og de øvrige røde partier.

Det opbrud hilser Kristian Thulesen Dahl velkomment.

- Vi har jo altid set, at når Radikale Venstre har haft indflydelse, så er det gået galt på udlændingeområdet. Og det er klart, at Mette Frederiksens største problem er de partier omkring hende, som vil noget helt andet end det, hun siger, hun gerne vil, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

Venstre har bygget et meget mere tillidsfuldt samarbejde op gennem mange flere år

Kristian Thulesen afviser at gå i regering med Socialdemokratiet

Afviser regering med Mette Frederiksen

Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har under Mette Frederiksens ledelse nærmet sig hinanden på en række områder, eksempelvis på udlændingepolitiken.

Derfor kunne en nærliggende tanke være, at de to partier snart skal i regering sammen - specielt efter Mette Frederiksens afvisning af Radikale Venstre.

Så langt er Kristian Thulesen Dahl dog slet ikke. Der kommer til at gå en del år, lyder det.

- Det er sådan noget, man gør, når man har haft et meget langt og tæt samarbejde og har bygget meget stor tillid op, siger Kristian Thulesen Dahl.

Han nævner, at Venstre lagde sin udlændingepolitik om i 2001, men at Socialdemokratiet først for nyligt er begyndt at nærme sig Dansk Folkeparti på det område.

- Venstre har bygget et meget mere tillidsfuldt samarbejde op gennem mange flere år. Det bygger vi også op med Socialdemokratiet i de kommende år, det tager bare den tid, det må tage, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.

LA klar til regeringssamarbejde

Hos Liberal Alliance tager politisk ordfører Christina Egelund nyheden med ro.

- Jeg synes først og fremmest, det er glædeligt, at Dansk Folkeparti er klar til at tage regeringsansvar. I forhold til vores rolle står det Kristian Thulesen Dahl frit for at lege med tanken om, hvilken regering der skal dannes, siger Christina Egelund til TV 2.

Hun afviser ikke at indgå i en regering med Dansk Folkeparti, selvom der er åbenlyse uenigheder mellem de to partier på især det økonomiske område.

- Vi har ingen fine fornemmelser og kan fint samarbejde med Dansk Folkeparti, siger hun.