Politik

Jens Rohde mener Mette Frederiksen klynker - og ser det som tegn på svaghed

Ifølge Jens Rohde er der tale om klynk, når Mette Frederiksen opfatter hans udmelding som en trussel.

En trussel, der på ingen måde gavner folkestyret.

Sådan betegner Mette Frederiksen det, når Radikale Venstres folketingskandidat Jens Rohde siger til Politiken, at hans parti vil forbeholde sig retten til at vælte hende ”lige på stedet”, hvis hun drømmer om at lave en etpartiregering for at lave udlændingepolitik med Dansk Folkeparti.

Mette Frederiksen må jo forstå, at man kan ikke bare kan tælle vores mandater med og så samtidig tro, at man kan bruge os som gulvklud

Jens Rohde

Ordene fra Mette Frederiksen falder i et interview med Jyllands-Posten, hvor den socialdemokratiske formand forklarer, at hendes parti går efter at danne en S-mindretalsregering efter næste valg.

Svage personer klynker

Jens Rohde vil ikke selv bruge betegnelsen ”trussel” om sin udmelding, men over for TV 2 lægger han vægt på, at Mette Frederiksen står over for et meget afgørende valg.

- Hun må jo tolke det, som hun vil. Hun skal forholde sig til de faktiske forhold i den politiske jernindustri, det er hun jo nødt til, siger Jens Rohde til TV 2.

- Mette Frederiksen må jo forstå, at man kan ikke bare kan tælle vores mandater med og så samtidig tro, at man kan bruge os som gulvklud og gøre, hvad der passer en. Det er der ingen, der nogensinde har fået lov til, tilføjer han.

Men hvad tænker du om, at Mette Frederiksen udlægger dine ord som en trussel?

- Sådan gør svage personer, når de bliver konfronteret med den politiske virkelighed. Så begynder de jo at klynke, siger Jens Rohde.

Ny blokpolitik

Socialdemokratiet og Radikale Venstre har længe været regeringspartnere, når rød blok har haft nøglen til Statsministeriet, men de senere år er afstanden mellem de to partiet blevet stor på særligt et område. Udlændinge.

Hun bryder ikke blokkene op, hun cementerer en ny blok

Jens Rohde

Mette Frederiksens parti har været med til flere udlændingestramninger med blå blok, og samarbejdet med Dansk Folkeparti er gradvist blevet styrket.

Det er Jens Rohde modstander af. Han har det nemlig som sin ”livsmission”, at dansk politik skal ud af Dansk Folkepartis ”skruestik”.

Den tidligere politiske ordfører for Venstre arbejdede i 00’erne tæt sammen med Dansk Folkeparti, der var støtteparti for Anders Fogh Rasmussens (V) regeringer. Han siger, at Dansk Folkeparti forlanger indflydelse på alt, og derfor forudser han, at Mette Frederiksen - ved at føre udlændingepolitik med Kristian Thulesen Dahl – stik mod hensigten laver en ny blok i dansk politik.

 - Hun bryder ikke blokkene op, hun cementerer en ny blok bare med Kristian Thulesen Dahl som dukkefører, siger Jens Rohde.

Hans partikollega Zenia Stampe lufter på det sociale medie Twitter en lignende utilfredshed.

- Meningsmålingerne skal stoppe med at tælle vores mandater under Mette Frederiksen. For efter i dag må hun da finde sin støtte andetsteds. Held og lykke, skriver hun.

Jens Rohde vil ikke konkretisere, hvornår det kan komme på tale at vælte Mette Frederiksens regering, men siger, at Socialdemokratiets tanker om flygtningecentre i eksempelvis Nordafrika er totalt urealistisk. Derudover mener han, at Socialdemokratiet i flere udlændingestramninger har givet køb på fundamentale retsprincipper om, at alle befolkningsgrupper skal behandles lige.

Mette F vil følge flertal i befolkningen

Et af Mette Frederiksens argumenter for at danne en S-mindretalsregering er netop udlændingepolitikken.

Hun må vælge, om hun vil lege med Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag, eller om hun vil lege med os andre

Jens Rohde

På det område mener hun ikke, at et mindretal skal få flertallet til at bøje sig.

- Her er mandatet så stærkt og så bredt forankret i Folketinget og i befolkningen, at det ikke er rimeligt, hvis få partier, der repræsenterer en meget lille del af danskerne, vil sidde flertallets holdninger overhørig, siger Mette Frederiksen til Jyllands-Posten.

Jens Rohde, har Mette Frederiksen ikke en pointe i, at der er et flertal af danskerne, der ønsker en stram udlændingepolitik, og at det derfor er vigtigt at få ro på det område via brede aftaler med eksempelvis Venstre og Dansk Folkeparti?

- Et demokrati kan ikke måles på flertallets ret til at gøre, hvad det vil med mindretallet. Det kan du ikke. Du er nødt til at måle demokrati på mindretalsbeskyttelse, og hvis hun havde læst sin Albert Camus (fransk forfatter og filosof, red.) ville hun vide, at målet aldrig helliger midlet i et demokrati, siger Jens Rohde.

- DF eller os

I sidste uge sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl til TV 2, at hans parti forsat vil pege på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men at Socialdemokratiet skal have mere indflydelse efter næste folketingsvalg.

Men ender det med, at Kristian Thulesen Dahl bliver parlamentarisk grundlag for en S-mindretalsregering, mener Jens Rohde ikke, at Radikale Venstre kan være støtteparti.

- Hun må vælge, om hun vil lege med Dansk Folkeparti som parlamentarisk grundlag, eller om hun vil lege med os andre, siger han.

Hans partis politiske leder, Morten Østergaard, siger til TV 2, at Radikale Venstre arbejder for at få en ny regering, men kalder det samtidig ”besynderligt”, at Mette Frederiksen er i gang med, ”at fordele ministerposter”, inden der har været folketingsvalg.

Morten Østergaard kalder Mette Frederiksens udmelding for besynderlig. Video: Carl-Emil Søe