Politik

Analytiker efter S-melding: Dramatiske dage i vente

Mette Frederiksen (S) vil danne en S-mindretalsregering.

Når Mette Frederiksen, socialdemokraternes formand, mener, at blokpolitikken har nået sin "endestation", åbner hun op for en mere uforudsigelig tid i dansk politik.

At hun vil danne en S-mindretalsregering åbner op for samarbejde med Dansk Folkeparti og giver et ventet brud med De Radikale, fortæller TV 2s politiske analytiker, Peter Lautrup-Larsen.

- Ved at komme med meldingen nu, time den til Grundlovsdag, får hun hele skraldet, hele debatten og opgøret med De Radikale nu. Hun får det ikke i en valgkamp, hvor hun sikkert havde været tvunget til at sige det, siger han til TV 2.

Dramatiske debatter

Morten Østergaard, der er formand for De Radikale, kaldte sin politiske kollegas udmelding for besynderlig, og tilføjede, at man ikke bare kan vælge De Radikales politik fra og tælle mandaterne med.

- Vi har dramatiske debatdage i vente mellem især Mette Frederiksen og Morten Østergaard, men det er også et politisk signal til de øvrige røde partier om, at Mette Frederiksen nu også lukker Kristian Thulesen Dahl ind i varmen. Han bliver på sidelinjen en del af hendes parlamentariske grundlag i mange sager, siger Peter Lautrup-Larsen.

Ønsket om en S-mindretalsregering kan give en usikker politisk fremtid, hvis det kommer til at ske, fordi regeringens venner skal findes fra sag til sag. Den seneste rene S-regering var Anker Jørgensens frem til 1982, da han overlod magten til konservative Poul Schlüter.

- Hun sammenligner situationen med Anker Jørgensens tid. Der minder jeg om, hvis folk skulle have glemt det – jeg har ikke, for jeg var ung dengang – at der havde vi folketingsvalg i 1971, 1973, 1975, 1977, 1979, 1981. Om det er sådan en periode, vi går ind i igen, det er ikke til at sige, men uforudsigeligheden i dansk politik bliver stor nu, siger han.

Morten Østergaard kalder Mette Frederiksens udmelding for besynderlig. Video: Carl-Emil Søe

At meldingen fra Mette Frederiksen kommer nu, er langt fra tilfældig, vurderer Peter Lautrup-Larsen. Når nu opbruddet skulle ske, er det et velvalgt tidspunkt, fortæller han. For det skulle ikke fylde i afslutningsdebatten, og så skulle nyheden ud lang tid inden sommergruppemøde og partiets kongres.

- Grundlovsdag er en trampolin, og samtlige politikere i kongeriget, store som små, er ude at holde tale, og alle steder vil de blive udfrittet om det, siger han.

Skal have De Radikale lidt væk

TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, mener også, at mandagens udmelding fra Mette Frederiksen er kulminationen på en udvikling, der længe har været igang.

- Mette Frederiksen vil have De Radikale lidt væk, fordi de ikke har så meget tilfælles med dem på det punkt, der hedder udlændingepolitik. Det er derfor, hun gør det her. Hun mener, at De Radikale skader Socialdemokratiet.

Udviklingen handler ikke kun om Mette Frederiksen ifølge Anders Langballe. Den handler også om Kristian Thulesen Dahls tilnærmelser.

Anders Langballe peger desuden på, at Dansk Folkeparti "i voldsom grad" har gjort tilnærmelser til Mette Frederiksen.

- Så sent som forleden dag, da der var afslutningsdebat i Folketinget, sagde Kristian Thulesen Dahl, at nok er det Lars Løkke, der set med hans øjne helst skal fortsætte som statsminister efter et valg. Men den regering Løkke er leder for i dag med Liberal Alliance, den kan ikke fortsætte efter et valg. Og så sagde Thulesen Dahl også, at han mener, at den fremtidige regering skal bygge på et samarbejde mellem Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og Venstre, siger Anders Langballe.

En mulig kommende rød regering vil være uden deltagelse af De Radikale, lyder det fra S-formanden. Video: David Buch