Politik

Mens Danmark er i ophedet konflikt med Putin, går Færøerne den modsatte vej

Fisk er Færøernes vigtigste eksportvare. En stor del sælges til Rusland. Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Færøerne indgår snart en frihandelsaftale med Putins regime. Det vækker kritik fra danske politikere. Tænk jer nu godt om, lyder det fra V-ordfører.

Økonomiske sanktioner, hjemsendelse af diplomater og hårde beskyldninger.

Sådan kan det yderst anspændte forhold, der i øjeblikket er mellem Rusland og den vestlige verden, opsummeres.

For få måneder siden valgte den danske regering eksempelvis – sammen med en lang række andre vestlige lande – at tage det usædvanligt drastiske skridt at udvise russiske diplomater som følge af giftangrebet i Storbritannien mod en tidligere russisk spion.

Men en del af rigsfællesskabet – Færøerne – går samtidig i en helt anden retning. Øgruppen med knap 50.000 indbyggere er nemlig nu tæt på at kunne underskrive en aftale med Rusland, der vil styrke de økonomiske forbindelser til det store land mod øst.

Det skriver nyhedssiden sermitsiaq.ag.

Og udsigten til en frihandelsaftale mellem en del af Kongeriget Danmark og det land, der med forsvarsminister Claus Hjort Frederiksens (V) ord udgør en ”skæmmende” trussel mod Danmark, vækker hård kritik fra flere partier i Folketinget.

- Det er meget vigtigt, at vi sender det klarest mulige signal fra vestlig side mod Putin i øjeblikket. Og der skal ikke meget fantasi til at forestille sig, at Ruslands forskellige propagandamaskiner vil udnytte det her i deres fortælling om, at vi i virkeligheden er splittet i Vesten, siger Venstres udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen.

Han understreger samtidig, at den færøske regering formelt er i deres gode ret til at indgå frihandelsaftalen med Rusland, men han opfordrer de færøske politikere til at tænke sig godt om, inden de sætter deres endelige underskrift på aftalen.

- Vi oplever i øjeblikket et Rusland, som er ekstremt aggressivt mod hele den vestlige verden. Jeg havde håbet, at man i den vestlige verden kunne stå sammen mod den aggressivitet, vi oplever fra Putins side. Og i det lys er den her aftale direkte kontraproduktiv for at sige det mildt.

En lignende kritik kommer fra Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup:

- Det kan godt være, at Færøerne med sådan en aftale kan sælge nogle flere produkter, men det er på bekostning af det fællesskab, man har brug for at have i Europa over for russerne. Færøerne må huske på, hvem det er, der garanterer deres sikkerhed og selvstændighed, når det kommer til stykket. Det her er usolidarisk og ufint i forhold til dem, som de er i fællesskab med og afhængige af i andre sammenhænge.

Sælger fisk for milliarder

Færøernes altoverskyggende eksportvare er fisk, og her udgør Rusland et yderst vigtigt marked. Da Færøerne ikke er en del af EU, er landet ikke ramt af de handelssanktioner, som Rusland har indført som modsvar mod EU-landenes sanktioner over for russisk økonomi. Sanktioner, der blandt andet er indført som følge af Ruslands annektering af den ukrainske halvø Krim. Til sermitsiaq.ag udtrykker den færøske landsstyremand i udenrigsanliggender, Poul Michelsen, tilfredshed med udsigten til, at en frihandelsaftale snart kan falde på plads:

- Det er en stor risiko, at vi i dag eksporterer for 2,4 milliarder uden at have nogen aftale. Og vi betaler megen told af eksporten. Alene det, at vi er kommet så langt som nu, gør, at vi ikke flagrer i vinden. Landene ved, at vi laver en hensigtserklæring, og vi vil ikke blive angrebet med sanktioner i denne periode, siger Poul Michelsen.

Det færøske medlem af Folketinget Sjurdur Skaale fortæller, at der er bred enighed blandt færøske politikere om, at det er en god ide at lave frihandelsaftalen.

- Men jeg erkender, at det her er en delikat balancegang, siger han til TV 2.

- Rusland har sanktioner i forhold til EU, når det gælder madvarer, men de europæiske lande kan stadig sagtens eksportere alt muligt andet. Man kan jo for eksempel godt købe en BMW i Moskva i dag. Men det eneste, Færøerne har at eksportere, er madvarer. Det vil sige, at hvis vi var omfattet af de sanktioner, ville det ramme hele vores eksport, siger han.

Dermed må man vel også konstatere, at i den her sag vejer penge altså højere for Færøerne end ønsket om at stå sammen med resten af Vesten?

- Det er vigtigt at slå fast, at Færøerne er en del af Vesten. Vi er et NATO-land, og vi står last og brast med Vesten. Ingen tvivl om det. Men jeg mener godt, at man kan holde handel for sig og diplomati for sig. Hvis vi går tilbage til tiden med Sovjetunionen, handlede vi også meget med dem. Og i dag eksporterer Danmark jo også varer til Tyrkiet og Kina for eksempel, siger Sjurdur Skaale.

Den færøske landsstyremand i udenrigsanliggender, Poul Michelsen, vurderer over for sermitsiaq.ag, at den endelige frihandelsaftale vil kunne indgås om et års tid.

Det har ikke været muligt for TV 2 at få en kommentar fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).