Politik

Aalborg Hospital tester cannabismedicin på gigtpatienter

TV2 Nord logo
I samarbejde med TV2 Nord

Forskere ved Reumatologisk Afdeling på Aalborg Universitetshospital har fået tilladelse til at teste effekten af cannabisbaserede præparater.

Læge Jonathan Vela ser mange patienter i sit ambulatorium med smerter på grund af blandt andet psoriasisgigt eller artrose i hænderne. Den primære behandling for den slags smerter er for eksempel Ibuprofen, der dæmper de betændelseslignende tilstande.

Men det rækker ikke helt hos patienterne, fortæller Jonathan Vela.

- Flere og flere af vores patienter spørger til, om vi kender noget til smertebehandling med cannabis, og de vil høre, om det er noget, de kan blive behandlet med, fortæller Jonathan Vela. 

Ifølge lægen er traditionelle midler som Ibuprofen det bedste, man kan tilbyde, men det er ikke optimalt, fordi stofferne har en række bivirkninger, herunder en forøget risiko for mavesår og hjerteproblemer.

- Der er altså god grund til undersøge, om disse cannabisbaserede præparater kunne være et alternativ til den medicin, vi anvender i dag, siger Jonathan Vela.

80 patienter testes

Sammen med overlæge Salome Kristensen fra Reumatologisk Afdeling har han derfor iværksat en videnskabelig undersøgelse med det formål at teste, om - og i så fald hvordan - den cannabisbaserede medicin virker. 

- I projektet undersøger vi stoffet CBD, som er ét af de aktive stoffer i cannabisplanten. Jeg ser på CBD’s effekt på smerte og betændelse hos patienter med håndartrose og patienter med psoriasisgigt, siger Jonathan Vela.

Studiet er tilrettelagt som et ph.d.-projekt, hvor 80 patienter fra hver gruppe deltager hver uge. En gruppe får CBD, mens en anden får placebo. Patienterne følges herefter i 8-12 uger, hvorefter Jonathan Vela ser, hvordan det så er gået.

Har patienterne færre smerter, og kan man måle en reduktion i inflammationen hos patienterne?

- I projektet har vi et samarbejde med Lars Arendt Nielsen fra Aalborg Universitet, som er én af verdens førende smerteforskere. Sammen med ham vil vi kigge på, hvad der driver smerten hos disse patienter, og særligt - hvis CBD’en viser sig at virke - hvad det så er for nogle mekanismer i smertesystemet, som påvirkes, fortæller Jonathan Vela.

Forsker med åbent sind

Jonathan Vela forventer, at der ikke kommer til at gå længe, inden alle de nødvendige forsøgsdeltagere er rekrutteret til projektet.

Der synes at være en opfattelse i befolkningen om, at cannabisbaserede præparater er meget virksomme, og vi mærker derfor en enorm interesse for at deltage i forskellige cannabisrelaterede forsøg

Jonathan Vela, Aalborg Universitetshospital

- Der synes at være en opfattelse i befolkningen om, at cannabisbaserede præparater er meget virksomme, og vi mærker derfor en enorm interesse for at deltage i forskellige cannabis-relaterede forsøg. Vi forestiller os derfor ikke, at det bliver svært at finde forsøgsdeltagere – tværtimod, siger Jonathan Vela.

Lægen har ikke selv nogen forventninger til, hvad studiet vil vise. Men han påpeger, at der faktisk findes studier på mus, der indikerer, at CBD kan have en gavnlig effekt på inflammationen. De er dog ikke uden fejlkilder, og det er langt fra sikkert, at resultaterne kan overføres til mennesker.

- Vi glæder os rigtig meget til at komme i gang og går ind i forsøget med åbent sind. Skulle CBD vise sig at have en gavnlig effekt og uden de bivirkninger, vi ser hos NSAID-stofferne, er det jo fantastisk. Omvendt, hvis det viser sig, at der ingen gavnlig effekt er, kan vi bruge det, når vi forklarer patienterne, hvorfor vi ikke tilbyder den behandling, de måske efterspørger.

Resultater klar om tre år

Studiet er det første, hvor der er givet tilladelse til forskning i medicinsk cannabis.

- Der har været en del tilbageholdenhed omkring afprøvning af disse præparater i Danmark, men vi må konstatere, at der er en stor interesse blandt patienterne – og derfor er det også relevant, at vi forholder os til emnet på et videnskabeligt grundlag, forklarer forskeren.

Jonathan Vela begynder at rekruttere patienter til sit studie efter sommerferien, og de endelige resultater ventes at ligge klar om tre år.