Om to måneder er det forbudt at se sådan ud: Svagt af Danmark, mener gymnasieelev

Regeringens omstridte tildækningsforbud er endeligt vedtaget. Flere kvinder i niqab har dagen igennem besøgt Christiansborg i protest.

Der var publikum på, da Folketinget torsdag vedtog det omstridte tildækningsforbud.

En række tildækkede kvinder i niqab sad på tilhørerrækkerne i protest, og her til eftermiddag er endnu flere mødt op foran Christiansborg for at demonstrere.

- Vi har i mange år brystet os af, at Danmark har nogle frihedsværdier, der giver borgerne ret til at gå klædt, som de har lyst til. Derfor er det utrolig svagt af en stat at gå mod egne værdier, siger Hani Ali, der er gymnasieelev og bærer niqab.

Bøde på op til 10.000 kroner

Med stemmer fra regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet har Folketinget torsdag vedtaget det såkaldte burkaforbud, der fra 1. august gør det ulovligt at bære burka, niqab, elefanthue og andet, der tildækker ansigtet, i det offentlige rum.

Mette Gjerskov fra Socialdemokratiet stemte mod som den eneste af sine partifæller, ligesom Henrik Dahl fra Liberal Alliance stemte for som eneste menige folketingsmedlem fra Liberal Alliance.

Overtrædelse af forbuddet udløser en bøde på 1000 kroner. Sker det fire gange, stiger bøden til 10.000 kroner.

Jeg har under ingen omstændigheder tænkt mig at gå på kompromis med mine principper

Hani Ali, studerende

Dog kan man ifølge justitsministeren roligt iføre sig hue og halstørklæde i koldt vejr, så længe tildækningen "tjener et anerkendelsesværdigt formål". Det samme gælder julemandsskæg og karnevalskostumer.

- Jeg tror ikke, ret mange vil være i tvivl om, hvornår det her kommer til at gælde, siger Søren Pape (K) til TV 2.

I den kommende tid vil han udarbejde en liste med konkrete retningslinjer, som politiet skal fortolke loven ud fra.

- Det er værdipolitisk fnidder

I Frankrig har det været forbudt at være tildækket siden 2005. Både Østrig og Belgien har siden fulgt efter og nu altså Danmark.  

Men Hani Ali har ikke tænkt sig at rette sig efter det.

- Jeg har under ingen omstændigheder tænkt mig at gå på kompromis med mine egne principper, bare fordi regeringen er klar til at smide deres principper for noget værdipolitisk fnidder, siger hun til TV 2.

Jeg kan også være mod, at man ikke må køre mere end 50 kilometer i timen i byerne. Men alligevel er jeg nødt til at overholde det. Er du ikke også nødt til på samme måde at respektere en vedtaget lov?

- Man kan ikke sammenligne at køre 50 på vejen, fordi du sætter dit eget og andres liv i fare. Jeg sætter ingens liv i fare, når jeg vælger at dække min næse og min mund, siger Hani Ali.

Ifølge justitsminister Søren Pape vil tildækkede kvinder fremover blive bedt om at tage hjem, når de får udskrevet en bøde. Alternativt skal de med på stationen. Men ingen skal bedes om at smide klædedragten på åben gade.

- Vi vil have, at vi lever i et samfund, hvor vi kan se hinanden i øjnene. Hvor vi ser hinandens ansigter i et åbent demokrati. Som danskere er det den måde, vi skal være sammen på, siger Søren Pape.